Chimcomplex și PCC, alături de alte două companii, se bat pentru Oltchim

0
OLTCHIM - Imagine Arhivă

Doar patru oferte depuse acoperă pachetele operaționale, care includ activități de fabricare de produse chimice. În mod neconfirmat încă oficial, printre acestea se regăsesc cele depuse de Chimcomplex și PCC. Ofertele firmelor interesate de cumpărarea activelor Oltchim vor fi selectate în funcţie de sumele obţinute de creditorii combinatului. Companiile selectate pot audita combinatul în luna februarie.

Pentru achiziţionarea activelor Oltchim Râmnicu Vâlcea, și-au arătat interesul și alte companii, precum cele chineze, Baota Petrochemical Group și Junlun Petroleum Co., compania rusească Oil and Gas, dar și „Petchem” (divizia petrochimică a companiei MOL).

PCC este cel mai important acționar minoritar al Oltchim, deținând 32,34% din acțiunile combinatului, fiind implicat în activitatea combinatului din 2007.

Chimcomplex Borzeşti, membră a Grupului SCR, a depus oferta pentru preluarea activelor Oltchim, la data de 21 ianuarie 2017. Grupul, deţinut de omul de afaceri clujean Ştefan Vuza, include mai multe societăți, printre care și Uzuc Ploiești, Sinterom Cluj sau A6 Impex Dej. Chimcomplex are în vedere investiții de aproximativ 55 de milioane de euro pentru perioada 2016-2020.

Acţionarii Chimcomplex au aprobat participarea la procesul de achiziţionare a activelor Oltchim sau a părţilor sociale ale Oltchim SPV şi împrumuturi de 95 de milioane de euro pentru completarea fondurilor necesare. Finanţarea achiziţiei ar urma să se facă din fonduri proprii, din majorarea capitalului social al Chimcomplex și din credite de la instituții bancare și nebancare.

“Este o ofertă realistă şi sustenabilă care vizează consolidarea activelor care sunt în producţie şi realizarea unor investiţii importante pentru modernizarea şi repornirea unor fluxuri tehnologice oprite în prezent. Strategia Chimcomplex este de integrare a acestor active de la Oltchim cu unităţile de producţie ale Chimcomplex de pe platforma din Oneşti, prin crearea Companiei Române de Chimie, în scopul de a dezvolta o platformă integrată de producţie în industria chimica, ce va deservi pieţele regionale si internaţionale”, a declarat preşedintele CA Chimcomplex, Virgil Băncilă.

Oferta Chimcomplex conţine şi un capitol privind specialiştii Oltchim, care pun în valoare instalaţiile şi know how-ul societăţii – deşi documentaţia primită de la consultantul Oltchim nu face referiri privind obligaţia preluării personalului existent.

Consultantul selectat pentru privatizarea Oltchim, AT Kearney Management Consulting SRL, a precizat că potrivit contractului colectiv de muncă, compania trebuie să achite plăţi compensatorii oricărui angajat disponibilizat, conform legislaţiei privind insolvenţa, aceste plăţi compensatorii având prioritate asupra oricăror creanţe ale creditorilor privaţi sau publici.

“Ministrul Alexandru Petrescu împreună cu echipa Ministerului Economiei, monitorizează atent activitatea consultanților și a managementului, precum și impactul rezultatului vânzării de active astfel încât statul, și implicit compania să aibă de câștigat, cu respectarea comunității locale, dependentă economic de buna funcționare a Oltchim și a angajaților săi, recunoscuți pentru expertiza specifică în domeniu”, se precizează într-un comunicat emis de Ministerul Economiei.

În urma unei investigații inițiate în aprilie 2016 de Comisia Europeană, privind un posibil ajutor de stat, s-a ajuns la concluzia că procesul de vânzare, aşa cum figurează în planul de reorganizare aprobat, poate conduce la o continuitate economică între Oltchim SA şi un posibil cumpărător al Oltchim SPV.

*******

Vă reamintim că s-a iniţiat o acţiune în răspundere faţă de fosta conducerea a Oltchim, care a dus combinatul petrochimic în colaps financiar. Din 2013 s-au făcut mai multe demersuri, fiind depusă o documentaţie la DNA şi alte două plângeri penale, una la Parchetul din Râmnicu Vâlcea şi una la DIICOT, toate ţinând de bancrută frauduloasă.

“Noi încercăm să accelerăm procedura. Încercăm obligarea fostei conduceri la plata unei sume care reprezintă totalul pierderilor care au fost identificate în planul de reorganizare şi care se cifrează la 490-500 de milioane de euro. Va veni un moment când această pierdere va fi recuperată de la fosta conducere”, a declarat Gheorghe Piperea, administratorul judiciar al Oltchim, într-o Conferință de Presă organizată la București, 27 ianuarie 2016 – eveniment organizat de consorțiul de administratorii judiciari ai Oltchim SA, RomInsolv SPRL și BDO Business Restructuring SPRL, împreună cu administratorul special Bogdan Stănescu și conducerea societății.

Nota Redacției

Suntem în 29 ianuarie 2017, la un an de la Conferința de Presă organizată la București: Nu s-a luat nicio măsură pentru obligarea fostei conduceri a OLTCHIM la plata pierderilor care au fost identificate în planul de reorganizare.

.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here