APAH-RO susţine vaccinarea împotriva hepatitei B

0
Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România

În contextul dezbaterii publice pe Legea vaccinării, Asociaţia Pacienţilor cu Afecţiuni Hepatice din România îşi exprimă sprijinul privind vaccinarea copiilor împotriva hepatitei B, o boală infecţioasă cu efecte majore asupra întregii societăţi.

În acelaşi timp, APAH-RO consideră că o mai bună colaborare între factorii implicaţi – autorităţi, medici, asociaţii – în domeniul informării şi educării cetăţenilor asupra avantajelor şi implicaţiilor vaccinării copiilor ar duce la luarea deciziilor în cunoştinţă de cauză de către părinţi.

„Vaccinul este singura modalitate de a preveni hepatita B, în forma acută şi cronică, fapt pentru care luni de zile am atras atenţia autorităţilor cu privire la riscurile lipsei vaccinului împotriva hepatitei B pentru nou-născuţi. APAH-RO militează încă din 2009, anul înființării asociației, pentru modificarea legislaţiei astfel încât să se asigure dreptul la vaccinare, dar şi la tratament tuturor pacienţilor care suferă de această boală infecţioasă. În acest context, nu putem decât să ne aliniem majorităţii medicilor şi să sprijinim orice demers privind necesitatea vaccinării copiilor”, declarat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

Pe de altă parte, statul român, prin instituţiile responsabile, trebuie să asigure în mod neîntrerupt un stoc suficient de vaccinuri pentru a evita declanşarea unor crize din cauza lipsei totale a vaccinului. Din punctul de vedere al APAH-RO, introducerea vaccinului împotriva hepatiteti B, începând din anul 1995, în schema de vaccinare a avut cele mai mari beneficii constatându-se, de la an la an, scăderea numărului de pacienţi nou infectaţi.

Trebuie precizat faptul că Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca toți bebelușii să primească prima doză de vaccin cât mai repede după naștere, de preferat în primele 24 de ore.”, a adăugat Marinela Debu, preşedinte APAH-RO.

APAH-RO desfăşoară constant campanii de informare despre modalitatea de transmitere a virusurilor hepatice, despre prevenţie şi acces la tratament sau despre prevederile legislaţiei muncii pentru a evita discriminarea şi integrarea bolnavilor cu hepatită în societate.

VHB, virusul care cauzează hepatita B, se poate transmite prin sânge ori de la mamă la copil, în timpul naşterii sau prin fluide corporale (spermă, secreţii vaginale, salivă). Virusul se transmite prin:

  • contacte sexuale neprotejate;
  • reutilizarea sau folosirea în comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal (periuţe de dinţi, aparate de ras etc.) sau cosmetic, medical şi stomatologic, contaminate şi nesterilizate corect;
  • venirea în contact direct cu sângele, chiar şi uscat, sau cu rănile deschise ale unei persoane infectate;
  • prin piercing-uri şi tatuaje cu ace şi instrumente nesterile.

Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infecţios decât HIV şi de 10 ori mai mult decât cel al hepatitei C. În plus, el rezistă o perioadă considerabilă de timp în condiţiile mediului extern (de exemplu, pe instrumente care au venit în contact cu sânge contaminat şi nu au fost sterilizate corect) cel puţin 7 zile, timp în care poate infecta persoanele care sunt expuse la el.

Date centralizate privind recomandările de imunizare împotriva virusului hepatitei B, la nivelul statelor membre UE, se regăsesc pe site-ul European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) – http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here