Situaţia dramatică a Liceului Tehnologic Oltchim, în atenția PNL Vâlcea

0

În data de 12 iunie 2017, Biroul Politic Local al Organizației Municipale Râmnicu Vâlcea a Partidului Național Liberal s-a întrunit în ședință ordinară,  în care a discutat și despre situaţia dramatică de la Liceul Tehnologic Oltchim. În urma discuțiilor s-a hotărât în unanimitate ca în cadrul următoarei ședințe a Consiliului Municipal Râmnicu Vâlcea, consilierii PNL să susțină următorul punct de vedere:

Considerăm că este absolut obligatoriu ca înainte de orice decizie privitoare la restructurarea/comasarea liceelor vocaționale/industriale din municipiul Râmnicu Vâlcea, inclusiv în ceea ce privește soarta Liceului Tehnologic Oltchim, Primăria Râmnicu Vâlcea, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi Consiliul Judeţean, care sunt atât de grăbite să hotărască într-o săptămână soarta a mii de elevi și a zeci/sute de profesori, precum şi Universitatea din Piteşti să realizeze şi să pună în dezbatere publică următoarele documente:

  1. O strategie de dezvoltare a învățământului vocațional/tehnologic pentru municipiu şi în judeţ, ținând cont de particularitățile acestei zone și având în vedere că acest tip de învățământ este una din marile priorităţi educaţionale la nivel naţional. Este cunoscut faptul că un motor esențial al dezvoltării locale/județene şi al succesului societăţilor cu capital privat este legat de calitatea calificării forței de muncă.

Numai pe baza unui astfel de document vom putea afla ce se întâmplă acum de fapt în acest domeniu educaţional în municipiu: actualii absolvenţi îşi găsesc de lucru? Meseriile în care sunt calificaţi sunt relevante? Calitatea pregătirii este acceptabilă? Ce meserii sunt necesare în municipiu şi judeţ în următorii ani? Mediul de afaceri local doreşte să se implice pe scară largă în proiecte educaționale în acest domeniu? Evident, există şi alte subiecte pe care specialiştii le pot detalia.

  1. Un proiect educaţional al Universitaţii din Piteşti, care doreşte să dezvolte noi secţii, în special de inginerie, dar care în acest moment are ocupate doar 10% din locurile oferite, în condiţiile în care Universitatea îşi desfăşoară activitatea în Vâlcea de mai mulţi ani, precum şi care este impactul relocării în spaţiile actualului Liceu Tehnic Oltchim. Este necesar ca proiectul să arate că propunerea Universităţii este viabilă şi realistă şi corespunde situaţiei de fapt din Râmnic. Să nu uitam că avem centre universitare mai puternice la Sibiu (100 km), Craiova (130 km) şi Bucureşti (180 km).
  2. Un proiect de dezvoltare edilitară pentru cele 23,8 ha de teren pe care Primăria vrea să le obţină în zona fostelor unităţi militare din apropierea localităţii Vlădeşti. Ce se doreşte a se face cu terenul respectiv, cu ce fel de finanțare şi nu în ultimul rând cum va beneficia comunitatea Râmnicului ca urmare a acestui proiect.

În lipsa acestor documente și a unei dezbateri publice aprofundate cu specialiști, profesori, elevi și cetățenii Râmnicului, nici o discuţie despre viitorul învățământului vocațional/tehnologic, inclusiv despre Liceului Tehnologic Oltchim, nu are vreun sens, mai mult decât atât, o continuare a acesteia va alimenta tot mai mult suspiciunea că se promovează interese particulare în domeniul imobiliar.

În cadrul aceleiaşi şedinţe, BPL al Organizației PNL Râmnicu Vâlcea a ales pe domnul Paul Băzăvan ca lider al grupului de consilieri municipali.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here