Ana Birchall: La baza deciziei CJUE referitoare la împrumuturile în franci elvețieni a stat și mandatul aprobat de mine în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene

0

Ana Birchall, deputat PSD: “La baza deciziei CJUE referitoare la împrumuturile în franci elvețieni acordate în România a stat și mandatul aprobat de mine în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene care sublinia în esență că toate contractele de credit în monede străine pot fi considerate abuzive dacă băncile nu și-au avertizat corespunzător clienții în privința riscului valutar”.

Decizia CJUE în cauza Andriciuc vs. Banca Românească, referitoare la împrumuturile în franci elvețieni acordate în România, precizează că persoanele care contractează credite în monede străine trebuie informate în mod adecvat despre posibilele fluctuații ale cursului de schimb valutar, precum și despre impactul acestora asupra ratelor.

Prin decizia CJUE, instanțele naționale sunt obligate să verifice dacă debitorul a fost informat în mod clar și inteligibil cu privire la toate elementele care au un impact asupra costului total al împrumutului său. Deputatul social-democrat Ana Birchall, inițiatoare a mai multor proiecte de lege care vin în sprijinul celor împrumutați în monedă străină, a salutat decizia emisă miercuri de Curtea de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) potrivit căreia contractele de credit în monede străine pot fi considerate abuzive dacă băncile nu și-au avertizat corespunzător clienții în privința riscului valutar.

“La baza deciziei CJUE în cauza Andriciuc vs. Banca Românească, referitoare la împrumuturile în franci elvețieni acordate în România, a stat și mandatul aprobat, asumat și semnat de mine în calitate de ministru delegat pentru Afaceri Europene, care sublinia în esență că toate contractele de credit în monede străine pot fi considerate abuzive dacă băncile nu și-au avertizat corespunzător clienții în privința riscului valutar. Punctele 2 și 3 din concluziile CJUE reflectă mandatul semnat de mine și asumat de Agentul Guvernamental în numele Guvernului României, în pledoaria susținută în fața CJUE în ședința din 09.02.2017. În congruență cu problemele ridicate de România în această speță la CJUE, hotărârea acesteia evidențiază dezechilibrul semnificativ între drepturile și obligațiile părților care decurg din contract, în detrimentul consumatorului, care nu ar fi putut să prevadă toate consecințele posibile în funcție de care ratele pot varia, așa cum este riscul de curs valutar. Mulțumesc echipei din cadrul Ministerului Afacerilor Externe care a reușit să obțină această hotărâre care vine în sprijinul românilor sufocați de datorii”, a declarat deputatul PSD Ana Birchall.

“Încă de la începutul anului 2014, am luptat alături de reprezentanții clienților care au contractat credite în franci elvețieni, împotriva tuturor obstacolelor, pentru identificarea soluțiilor disponibile ca aceștia să poată ieși din impasul financiar în care s-au trezit ca urmare a aprecierii fulgerătoare a monedei. Și această hotărâre preliminară a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care spune negru pe alb că instituțiile financiare trebuie să furnizeze împrumutaților informații suficiente pentru a le permite să adopte decizii prudente și în cunoștință de cauză, reprezintă o nouă șansă pentru debitorii care au acuzat instituțiile de credit că nu și-au îndeplinit obligația de a îi avertiza în ce privește fluctuațiile cursului valutar. Sper ca instanțele din România să țină cont de această decizie a CJUE, iar Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului să acționeze în acest sens pentru că oamenii de bună credință au fost duși în eroare, iar nedreptățile trebuie îndreptate. Sper ca românii de bună credință, care și-au văzut amanetat viitorul exclusiv din cauza fluctuațiilor de curs ale unor monede exotice, să aibă prin această hotărâre o nouă șansă de a-și rezolva pozitiv calvarul creditelor și dobânzilor acumulate”, a susținut deputatul social-democrat.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here