Declarația Președintelui Klaus Iohannis, susținută la Summitul Digital din Estonia

0

Președintele României, Klaus Iohannis, a susținut vineri, 29 septembrie 2017, în Republica Estonia, la Tallinn, o declarație de presă cu prilejul participării la Summitul Digital

Transcrierea declarației de presă:

„Bună ziua! Am terminat prima parte a Summitului, partea cea mai importantă. Un summit informal foarte bine organizat aici la Tallinn. Și, se știe, tema principală a fost piața digitală unică, o temă extrem de importantă. Cred că e un lucru arhicunoscut că noi trăim într-o lume digitală. Cetățenii noștri, firmele noastre își doresc acces total la internet, la transferul de date, la comerțul electronic, și așa mai departe. Toate acestea trebuie să funcționeze mult mai bine. Am constatat împreună că încă nu putem să vorbim despre o piață digitală unică în Uniunea Europeană, că mai sunt multe piedici care trebuie înlăturate, că este nevoie de reglementări care pot fi efectiv aplicate în toată Uniunea, că este nevoie de rețele mult mai performante și, în fine, că este nevoie să-i protejăm pe utilizatori, și cetățeni și firme, de pericolele care sunt inerente unui trafic de date deschis. Toate acestea au fost pe larg dezbătute în sesiunea de astăzi. România este deschisă acestor propuneri de trecere spre o piață digitală unică, România are o poziție foarte interesantă în Uniunea Europeană, avem unele dintre cele mai rapide conexiuni de date din Uniune, dar pe de altă parte avem rata de conectare la internet cea mai mică din Uniune. Totuși, România este o țară unde acest domeniu devine din ce în ce mai relevant, avem foarte mulți investitori care se folosesc efectiv de rețelele rapide pe care le avem și vrem să păstrăm acest avantaj.

Așadar, multe teme importante pentru noi. Am prezentat aceste chestiuni în cadrul Summitului informal, am atras atenția asupra importanței pe care trebuie să o dăm domeniului care se numește cybersecurity și nu numai partea de securitate națională și militară, ci și securitatea rețelelor civile.

Am enunțat pe scurt progresele pe care le-a făcut România în acest cadru. De asemenea, o temă importantă, și importantă pentru noi, este digitalizarea serviciilor publice, serviciilor oferite de administrația centrală, de administrațiile locale, un domeniu, pe scurt, în care toată lumea dorește să găsească metode de îmbunătățire și pot să spun că România este printre cei care au performanțe foarte bune.

Am folosit oportunitatea acestui summit pentru a prelua o provocare lansată de Președintele Juncker, în cadrul discursului domniei sale referitor la starea Uniunii, și am lansat, după o discuție cu Președintele Consiliului, domnul Donald Tusk, o invitație pentru 2019, în România, la Sibiu, pentru a organiza acolo un summit informal, pe o temă, sigur, care rămâne să fie stabilită ulterior, dar cred că este important că avem deja, acum, în 2017, o perspectivă foarte clară pentru un Summit pe care îl vom organiza noi, în 2019, când avem Președinția Consiliului Uniunii.

 

Sesiune de întrebări și răspunsuri:

Jurnalist: Domnule Președinte, vorbeați de digitalizarea serviciilor publice. România stă prost la acest capitol, spre deosebire de Estonia, țara în care ne aflăm. Ce lecții credeți că putem lua de aici?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Acum, sigur, este una să digitalizezi administrația publică într-o țară cu ceva peste un milion de locuitori și cu acces foarte performant la rețele, și cu totul altceva să organizezi acest lucru într-o țară cu zeci de milioane de locuitori. Cu toții cred că putem să învățăm în acest domeniu de la Estonia. Nici Germania, nici Franța, nu stau mai bine ca noi în acest domeniu și asta nu fiindcă nu ne-am fi dorit, însă lucrurile sunt relativ greu de organizat în administrații mai mari și cu zone cu accesibilitate foarte, foarte diferită. Degeaba oferim, bunăoară, tuturor cetățenilor acces la rețeaua unui minister, dacă omul nu are acces la internet. Deci lucrurile trebuie rezolvate în paralel. Și, ca să nu apară confuzii, nu toate lucrurile trebuie rezolvate de stat. Nu poate statul să vină să dezvolte toate rețelele pe care pe urmă le folosesc și cetățenii și firmele. Aici este nevoie de un parteneriat și de o corelare strânsă între stat, administrații, firme private și rețeliști.

Jurnalist: S-a discutat ceva și despre o taxă pe serviciile de internet? O anumită taxare, în contextul digitalizării? Știu că a fost unul dintre subiectele de interes.

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Da, a fost aceasta o temă ridicată de unii dintre participanți. Nu este niciun secret că discuția pornește de la giganții internetului care oferă servicii peste tot în lume și sunt economii care au impresia că pierd ceva prin asta. Sigur, este necesară găsirea unei metode adecvate, dar o metodă corectă de a taxa aceste servicii, fiindcă aici ne paște un pericol pe noi, în Europa. Dacă am exagera această taxare, atunci nu cred că s-ar rezolva problema. Noi suntem într-o competiție, Europa, într-o competiție acerbă cu State Unite, cu Asia, cu Japonia și așa mai departe. Dacă taxarea ar fi prea mare, atunci pur și simplu s-ar muta în altă parte și nu s-ar câștiga mai nimic. Deci, chestiunea taxării este complexă și chestiunea taxării devine și mai complexă fiindcă prin digitalizare, inclusiv fiecare persoană devine persoană digitală și se poate mișca oriunde nu numai în Uniune, oriunde în lume. Și atunci inclusiv impozitarea persoanelor fizice tinde să devină o problemă destul de complexă care trebuie rezolvată tot în spațiul digital. Deci se vede că metodele vechi, chiar metodele de administrație vechi trebuie adaptate pentru a face față unei lumi digitale.

Jurnalist: CSM a dat aviz negativ la propunerile ministrului Justiției pentru modificarea Legilor Justiției. Considerați că ar trebui să le retragă?

Președintele României, domnul Klaus Iohannis: Un astfel de răspuns trebuie să dea foarte mult de gândit inițiatorilor. Fiindcă aici nu este vorba de răspunsul unor persoane din CSM. Știți foarte bine că s-au făcut întâlniri cu aproape toți magistrații, cred, și rezultatul este deci, rezultatul unui proces care a preocupat și a mișcat întregul sistem de justiție. Or, răspunsuri simpliste de tipul că se opun reformei nu cred că sunt adecvate în această situație. Părerea mea este că trebuie mers înapoi la text, trebuie renegociat, trebuie văzut cum se poate construi, dacă se dorește chiar reformarea sistemului, în așa fel încât să se facă împreună cu sistemul. Este, cel puțin pentru mine inimaginabil să se facă o reformă a sistemului împotriva sistemului. Ar fi o mare greșeală.

Jurnalist: Deci ar trebui retrase aceste proiecte și venit cu altele noi, asta spuneți în esență?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: După părerea mea, este nevoie de o nouă negociere a conținutului cu sistemul, cu sistemul de justiție, fiindcă oamenii de acolo sunt oameni foarte bine calificați, sunt magistrați care cunosc sistemul, cunosc legile, deci nu vorbim de niște oameni care nu cunosc conținutul, ei îl cunosc foarte bine și cred că înțelept ar fi să se revină și faza de discuție cu sistemul.

JurnalistOne question form the Spanish press. Are you worried about the situation in Catalonia? Are you afraid there might be repercussions for the rest of Europe? O întrebare din partea presei spaniole. Sunteți îngrijorați de situația din Catalonia? Vă este teamă că ar putea să existe repercusiuni pentru restul Europei?

Preşedintele României, domnul Klaus IohannisI am not afraid, but I am preoccupied. Yes, this is a theme which is moving all of us and I personally am convinced that Prime minister Rajoy did and does an excellent job and I think that the day after tomorrow we will know more. But for me it is very important to keep Europe together. It would not help anybody to have parts of the European Union leaving the Union through a referendum of this type. Nu îmi este teamă, dar sunt preocupat. Da, este o temă care ne interesează, și sunt convins că Prim-ministrul Rajoy a făcut și face o treabă excelentă, și cred că poimâine vom ști mai multe. Dar pentru mine este important să menținem Europa unită. Nu ar ajuta pe nimeni să avem părți ale Uniunii Europene care părăsesc Uniunea printr-un referendum de acest fel.

Jurnalist: What do you think the Spanish government should do after Monday, whether there is a vote or not, what should happen after Monday in Spain? Ce considerați că ar trebui să facă guvernul spaniol după ziua de luni, dacă va exista un vot, ce ar trebui să se întâmple ulterior în Spania?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: I think the Spanish government will know best what they have to do and I’m convinced they will do that. Cred că guvernul spaniol va ști cel mai bine ce are de făcut și sunt convins că e ceea ce va face.

Jurnalist: Ați primit îngrijorări din partea liderilor europeni legat de evoluțiile din România în ceea ce privește justiția? Nu suntem singura țară. Voiam să știu dacă s-a discutat acest subiect, și ideea reformelor din justiție avute în vedere și de Polonia, dacă a fost acesta un subiect de discuție.

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Nu a fost un subiect în discuția formală, dar probabil ați urmărit cum se desfășoară astfel de întâlniri. Ajungem pe rând și stăm o oră în hol la discuții, și atunci, sigur, noi suntem toți politicieni și lideri, președinți sau prim miniștri, și când te întâlnești cu cineva – „Bună ziua, cum e la tine?”- și se face un schimb de experiență, și, da, lumea a menționat îngrijorări în legătură cu anumite evoluții care poate ar contraveni ideii de stat de drept.

Jurnalist: Sunt mai preocupați, mai degrabă, de ceea ce se întâmplă în Polonia sau s-a discutat acest lucru?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Despre Polonia nu discut eu, fiindcă nu se face, cum adineaori nu am vrut să intru în detalii despre politica internă a Spaniei. Sunt anumite lucruri care nu se face să se discute, așa că nu pot să vă spun cât de mulți au fost sau nu au fost preocupați de Polonia, dar constat un interes crescut față de România, și, în esență, trebuie să spun că mă bucură acest lucru. Dacă îi preocupă Romania și românii, este un lucru bun pentru noi, măcar așa am un feedback că se știe ceva despre noi.

Jurnalist: Dar ce efecte credeți că ar putea avea această preocupare sau creșterea acestei preocupări față de situația din România?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Poată să aibă numai efecte benefice, fiindcă orice cunoaștere mai profundă a realităților românești, până la urmă, sper eu, să ducă la înlăturarea unor temeri nefondate, de exemplu întreaga tematică Schengen se bazează pe niște teme care, până la urmă, pot să fie relativ ușor demontate dacă cunoști situația din România. Avem niște granițe extrem de sigure, mult mai sigure decât majoritatea țărilor europene și aceste lucruri e bine să se cunoască.

Jurnalist: Ați încercat să-i convingeți pe liderii care încă mai au rețineri în ceea ce priveşte Schengen, pentru că știu că premierul Rutte spunea la un moment dat că așteaptă trei rapoarte pozitive pe justiție, și sunteți optimist că acesta ar putea să fie al treilea raport pozitiv pe justiție sau am pierdut șansa?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Discut de fiecare dată cu cei care sunt un pic mai reticenți. Ei îmi expun viziunile lor, eu le expun viziunea mea. Ușor, ușor, sper să găsim o cale de rezolvare.

Jurnalist: Credeți că vom avea al treilea raport pozitiv pe justiție sau mai sunt încă îndoieli?

Preşedintele României, domnul Klaus Iohannis: Aștept cu mare interes. Mulțumesc!

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here