Parlamentul European lucrează la următorul buget pe termen lung al UE. Cadrul financiar multianual de după anul 2020 (CFM) ar trebui să fie mai ambițios pentru a finanța atât prioritățile vechi, cât și pe cele noi. Deputații europeni vor vota prioritățile Parlamentului în cadrul sesiunii plenare de la Strasbourg din luna martie.
Parlamentul examinează modul în care se se poate reforma bugetul UE pe termen lung pentru a-și atinge ambițiile în anii următori. CFM sau Cadrul financiar multianual permite UE să-și administreze bugetul pe diferite domenii pe o perioadă de cel puțin cinci ani. Deputații europeni doresc să promoveze unele programe europene, inclusiv Erasmus + și Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă în rândul tinerilor. Parlamentul dorește, de asemenea, să mențină finanțarea principalelor politici europene, cum ar fi sprijinirea zonelor mai sărace și a agriculturii durabile. Ei doresc, de asemenea, să finanțeze noi priorități.
Jan Olbrycht / EPP: “Am convenit și avem nevoie de noi priorități, cercetare, inovare, digitalizare, acestea sunt foarte importante, dar nu putem renunța la cele vechi“.
Dar UE se confruntă cu o provocare în finanțare…
Isabelle Thomas / S&D: “Plecarea Regatului Unit va avea consecințe importante asupra următorului buget, deoarece vom avea o diferență de 14 miliarde de euro mai puţin în buzunar“.
CFM se asigură de faptul că cheltuielile rămân în limitele convenite. Dar deputații europeni doresc ca acestea să fie suficient de flexibile pentru a face față noilor provocări, cum ar fi creșterea bruscă a fluxurilor de migrație sau amenințările la adresa securității.