Conform ultimelor informații ce se găsesc pe internet, publicate în 2016 de Adevărul, în Drobeta Turnu Severin există o singură fântână publică cu apă potabilă, celelalte fiind bune din punct de vedere chimic, dar necorespunzătoare consumului din punct de vedere microbiologic.
Direcția de sănătate publică este obligată să efectueze cel puțin o dată pe an analize la apa de la fântânile publice din oraș. Nu știm dacă le-au făcut sau nu, sperăm că da, însă chiar dacă le-au făcut, nu am reușit șa găsim aceste informații pe site-ul instituției.
Analizând rezultatele publicate de Adevărul în 2016, observăm că o singură fântână publică din oraș are apă potabilă, cea construită recent de la Cetatea Medievală. Analizele de la toate celelalte fântâni au scos la iveală faptul că din punct de vedere chimic apa este bună de băut, dar nu e conformă din punct de vedere microbiologic.
Am fost să inspectăm situația fântânilor pe teren și am constatat că pe țevile pe unde curge apa a crescut mușchi și sunt foarte murdare, cel mai probabil pentru că nu au mai fost curățate de mult timp.
O altă problemă mare ține de siguranța celor care folosesc fântânile. Deși primăria și-a respectat obligația de a informa cetățenii prin montarea de plăcute prin care sunt avertizați că apa nu e potabilă, de pe aceste plăcuțe a fost șters cuvântul „NU”, astfel încât nu mai este clar dacă apa e potabilă sau nu.
În aceste condiții, solicităm Direcției de Sănătate Publică efectuarea analizelor anuale la apa din fântânile publice, publicarea rezultatelor, inclusiv compoziția chimică și microbiologică pe site-ul propriu și transmiterea acestora către primărie și către presă pentru a crește gradul de conștientizare.
Solicităm Primăriei Drobeta Turnu Severin:
- Supravegherea și actualizarea plăcuțelor de la fântâni prin care populația e informată dacă apa este potabilă sau nu, precum și sancționarea celor care acoperă mesajul, punând în pericol siguranța celor care consumă apă.
- Publicarea pe site-ul propriu de internet o listă cu toate fântânile publice din oraș, împreună cu rezultatelor analizelor efectuate de DSP, care să includă și compoziția chimică și microbiologică a fiecărei fântâni.
- Montarea unei plăcuțe la fiecare fântână pe care să fie scrisă compoziția chimică și microbiologică a apei, pentru fântânile publice cu apă potabilă.
- Curățarea sau reabilitarea fântânilor publice ale căror analize au constatat că apa nu este conformă din punct de vedere microbiologic. Acest rezultat negativ este cel mai probabil din cauza mizeriei acumulate dea lungul timpului pe țevile prin care curge apa.
Pentru rezolvarea acestor solicitări, am depus cereri scrise către Direcția de Sănătate Publică Mehedinți și la Primăria Drobeta Turnu Severin.
Conform Articolului 50 din HG 94/2004, atât DSP cât și autoritățile publice locale au obligații în asigurarea calității apei potabile de la fântânile publice, cât și în privința bunei informări a populației.
Lucian Apostol, președinte USR Drobeta Turnu Severin