În timp, energiile alternative vor înlocui complet combustibilii fosili. Există deja o serie de metode foarte eficiente prin care oamenii pot contribui la salvarea planetei, cu ajutorul unor tehnologii foarte simple, dar revoluţionare. Folosind aceste metode de energie alternativă, cercetătorii încurajează încetinirea încălzirii globale. Atunci când ne gândim la energia alternativă, primele lucruri care ne vin în minte sunt energia solară şi energia eoliană. Există, însă, resurse mai puţin obişnuite ce etalează un potenţial energetic considerabil.
Descoperă, mai departe, TOP-ul celor 7 resurse de energie alternativă mai puţin cunoscute. Unele dintre ele chiar te vor uimi!
1. Mişcarea umană
Ştiai că presiunea exercitată de oameni în timpul mersului, alergatului sau orice alte activităţi, poate fi transformată în energie? În Tokyo, în unele zone ale oraşului, au fost instalate pavele piezoelectrice, acolo unde traficul la orele de vârf este foarte intens. Aceeaşi tehnologie este folosită şi de unele cluburi de dans din Olanda, care îşi alimentează singure becurile LED folosind energia rezultată din mişcările dansatorilor. Desigur, energia obţinută nu se compară cu cea produsă de turbinele eoliene sau panourile solare (nepresurizate), despre care poţi afla mai multe dând click pe link.
2. Meduzele
Meduzele strălucesc datorită unor proteine aflate în corpul lor flagelat care au o culoare verde, fosforescentă. Atunci când aceste mici vietăţi sunt aşezate pe electroni de aluminiu şi, ulterior, expuse la razele UV, ele vor elimina electroni ce produc energie electrică. Descoperind acest lucru, cercetătorii au reuşit să producă un combustibil biologic.
3. Baloanele
Conducătorul unei mari companii din UK a avut o idee interesantă: în loc să investească în panouri solare costisitoare, a dezvoltat o tehnologie foarte simplă prin care să poată capta energie electrică la fel de uşor. A creat nişte baloane solare realizate în aşa fel încât energia să fie captată de o jumătate transparentă şi stocată în interiorul balonului. Întreg procesul este chiar mai ieftin decât producţia de energie cu ajutorul gazului metan.
4. Alcoolul
Te-ai fi gândit vreodată că alcoolul în sine poate să contribuie la împiedicarea încălzirii globale? În anul 2006, în Suedia au fost confiscaţi 700.000 de litri de alcool produs şi distribuit în mod ilegal. În loc de a lua alegerea să îl arunce, autorităţile l-au folosit într-un scop benefic: l-au transformat în biocombustibil. În felul acesta au reuşit să alimenteze 1000 de autobuze şi camioane.
5. Zaţul de cafea
Cum poate fi folosit zaţul de cafea pe post de resursa de energie alternativă? Ei bine, află că acesta conţine nu mai puţin de 20% ulei, ceea ce îl face compatibil pentru a produce biocombustibil. Dacă ar fi cu adevărat valorificat de către oameni, zaţul de cafea ar avea puterea să asigure anual 11-12 milioane de litri de biodiesel.
6. Scutecele pentru copii
În urma unui calcul destul de simplu, s-a ajuns la concluzia că un copil are nevoie, anual, de aproximativ 10.000 de scutece, până când va învăţa să folosească toaleta. Din păcate, materialul din care sunt confecţionate scutecele nu este biodegradabil. Aşadar, acest accesoriu indispensabil în ziua de astăzi are un impact destul de puternic asupra mediului înconjurător. Pentru a reduce acest impact negativ, o companie britanică are în plan să producă energie din deşeurile organice recuperate din… scutece.
7. Bovinele
Cine s-ar fi gândit că vacile pot să producă energie electrică şi, într-o măsură sau alta, ele au puterea de a contribui la salvarea planetei? Procesul de digestie şi rumegare prezent la vaci este extrem de poluant pentru mediu. Zilnic, vacile produc mai mult de 570 de litri de metan, un gaz despre care se ştie că produce un efect de seră mult mai poluant şi mai periculos decât dioxidul de carbon. Aşa cum ştii deja, dioxidul de carbon poate fi folosit în producţia de energie. Un institut de Tehnologie Agricolă din Argentina a demarat un proiect prin care scoate în valoare calităţile metanului produs de vaci şi, mai exact, vacile în sine sunt transformate în “aparate” ce depozitează metanul produs. În felul acesta, o singură bovină poate asigura funcţionarea unui frigider, timp de o zi.
Oamenii au la dispoziţie o mulţime de variante de energie alternativă pe care o pot folosi pentru a diminua poluarea planetei. Din păcate, foarte puţini sunt cei care dezvoltă interes în această direcţie şi sunt dispuşi să contribuie la un stil de viaţă mai sănătos, renunţând la metodele extrem de dăunătoare.