Vineri, 27 noiembrie 2020, premierul Ludovic Orban a participat la recepția proiectului de investiții ”Complexul Sportiv Steaua”, realizat de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației, prin Compania Națională de Investiții.
Declarațiile premierului Ludovic Orban
Bună seara. Mă bucur să fiu prezent astăzi la un eveniment important, practic stadionul Steaua a renăscut precum Phoenix din cenuşă şi se prezintă într-o formă extrem de modernă, cu dotări extrem de actuale, cu un gazon despre care am înţeles că e un gazon hibrid, care foloseşte o tehnică specială şi sperăm că stadionul Steaua, în noua formă, va găzdui echipe care să facă performanţă la nivel european şi la nivel internaţional.
Vreau să felicit consorţiul de constructori români, format din trei companii româneşţi care, literalmente, au făcut performanţă şi, prin construcţia acestui stadion, şi-au întărit practic cartea de vizită, arătând că avem constructori români care au capacitatea, la preţuri competitive, aş putea spune chiar mici, să realizeze lucrări de o calitate deosebită. Sigur că va urma recepţia, o recepţie care va dura, în care, evident, va fi evaluat fiecare aspect al proiectului, dar pot să vă spun că este într-adevăr o reuşită remarcabilă a acestui consorţiu condus de trei companii româneşti.
Aş vrea să spun câteva lucruri şi despre alte stadioane. Ştiţi foarte bine că se va reconstrui şi stadionul Giuleşti. Stadionul Arcul de Triumf este aproape gata, este, practic, pe ultima sută de metri şi va fi un stadion foarte cochet, foarte frumos, care, de asemenea, sunt convins că va găzdui competiţii sportive extrem de importante şi nu numai. De asemenea, vreau să-i asigur pe suporterii dinamovişti că, aşa cum s-a investit pentru construcţia stadionului Steaua, pentru construcţia stadionului din Craiova, pentru stadionul Rapid, avem clar intenţia de a susţine construcţia stadionului Dinamo; sigur că trebuie rezolvate o serie de probleme de natură juridică şi alte chestiuni procedurale astfel încât să poată să demareze şi construcţia pentru stadionul Dinamo. De asemenea, avem în plan să nu construim stadioane numai în Bucureşti, ci şi în alte capitale-reşedinţă de judeţ, la Timişoara, la Iaşi, la Constanţa, la Oradea, unde există deja o gândire făcută şi proiecte.
Nu în ultimul rând, pentru ca un jucător să ajungă să joace pe acest stadion, trebuie să aibă în copilărie şi în adolescenţă unde să se antreneze. Intenţionăm să susţinem un amplu program de construcţie de baze sportive, de terenuri de antrenament în toată ţara. Cele 150 de baze sportive despre care a vorbit Gică Popescu vor fi cu siguranţă finanţate pentru că este un moment în care, trebuie să o spunem, foarte mulţi copii nu se îndreaptă spre sport. Numărul copiilor care vor să facă sport a scăzut și acesta nu este un lucru bun. Sportul face parte din educație, din elementele de bază ale educației; educația sportivă este fundamentală în construcția nu numai, să spun, stării, să spunem Mens sana in corpore sano, a stării de sănătate, dar are o mare influență în educarea caracterului, /…/ în construcția personalității. Și este momentul să dăm un semnal clar că trebuie să încurajăm o activitate sportivă, o implicare a copiilor, a adolescenților, a tinerilor în efectuarea de sporturi, fie prin sport de masă, fie prin susținerea cluburilor, cluburilor școlare, a cluburilor care pot să creeze pepiniera de care are nevoie sportul de performanță, nu numai în domeniul fotbalului, ci în celelalte discipline sportive.
Și închei prin a vă spune că Bucureștiul, este aici domnul primar general, are nevoie și de alte baze sportive, de patinoarul Flamaropol, de exemplu, în care nu se știe de ce s-au oprit construcțiile; are nevoie de o sală polivalentă care să fie la standarde internaționale și care se poate să găzduiască sporturi precum handbalul, baschetul și care, într-adevăr, să poate să fie o rampă, practic, un teren unde se desfășoară meciuri, în care echipele românești să desfășoare competiții internaționale. Nu pot să uit că încă din 2008 ne-am gândit, am pregătit planul pentru realizarea unei săli polivalente în București și că, din păcate, din 2008 până astăzi nu s-a făcut niciun pas înainte; nu mai vorbesc de bazine olimpice, nu numai în București, ci și în țară, care vor face obiectul atenției noastre și alocării de resurse financiare pentru a putea, sigur, împreună cu Primăria Generală a Capitalei, să construim aceste baze sportive extrem de necesare. Vă mulțumesc.