Diana Șoșoacă despre austeritate, de la vlădică până la opincă!

0
Diana Iovanovici Șoșoacă, senator independent

Diana Iovanovici Șoșoacă, senator independent – declarație politică

Despre austeritate şi nevoia de solidaritate socială ne vorbesc guvernanţii de dimineaţa până seara şi, de-un timp încoace, chiar până după miezul nopţii. Necazul este că ei vorbesc despre lipsurile şi nevoile altora, ale poporului, categorie din care ei, probabil, consideră că nu fac parte.

Acești guvernați, de la cel mai umil ales până la Preşedinte, nu reuşesc să cheltuie banii pe care, cu generozitate, şi i-au acordat.

Știați că poporul, prin referendum, a decis reducerea numărului de parlamentari la un maxim de 300 și că actualul legislativ are 466 de membri?

Ştiaţi că la nivel de judeţe, preşedintelui, vicepreşedinţilor, secretarului de judeţ, prefectului sau subprefecţilor, li se dau peste 20.000 lei lunar, iar directorilor din aceste instituţii li se apropie salariile de aceste sume? Asemenea, şi la primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ, oraşelor municipiilor etc. Ce să mai vorbim despre cheltuielile Administraţiei prezidenţiale şi ale Guvernului, dar şi ale ministerelor şi ale Agenţiilor acestora.

Dorim să fim bine înţeleşi. Nu suntem adepţii unui egalitarism aparţinând unor vremi demult apuse – nici ai unuia ce se strecoară prin ideologii perverse şi se revendică a fi corecte politic. Noi dorim şi suntem de acord ca efortul şi responsabilitatea funcţiei şi a muncii să fie corect apreciate şi remunerate. Dar nu suntem de acord ca cineva, unul sau mai mulţi, să ocupe funcţii şi demnităţi ce le depăşesc capacitatea de decizie şi de acţiune, şi să înşele astfel încrederea celor care i-au înălţat, prin votul lor, în acele poziţii.

Ne ridicăm împotriva înşelătoriei sau a excrocheriei politice.

Nu este normal ca România, o ţară bogată prin resursele sale naturale, dar şi prin tradiţiile sale culturale, sociale, religioase şi prin capitalul uman de excepţie pe care-l are, să fie la toate capitolele ultima în Europa. Sau, mă rog, penultima. Nu avem autostrăzi, reţeaua de căi ferate este vai de ea, industria naţională, să nu mai vorbim, agricultura este lipsită de forţa de a-şi hrăni propriul popor şi suntem din această cauză tributari importului.

Noi, care conform statisticilor internaţionale, puteam asigura hrana pentru 80 de milioane de oameni suntem tributari importurilor de produse agricole şi animaliere, capriciilor vremii şi deşertificării. Asta şi din cauza situaţiei catastrofale a sistemului de irigaţii. Iar, ca un exemplu din multele, fabrica AVERSA, care ar fi putut asigura pompele atât de necesare irigaţiilor, a fost distrusă, urmând ca să fim, şi aici, tributari importului. Şi lista ar putea continua la nesfârşit.

Şi astfel, cum să nu te ridici împotriva celor care ar trebui să fie GOSPODĂRII ale acestei ţări, şi anume administraţia publică, la toate nivelurile. Sunt, desigur, şi remarcabile excepţii, oameni din administraţie care au demnitatea funcţiei pe care o ocupă şi, prin aceasta, demnitatea lor de OM. Cu o floare nu se face primăvară.

Noi spunem ceea ce poporul român a sintetizat atât de înţelept în proverbele sale: dorim să avem omul potrivit la locul potrivit. Şi, de asemenea, să nu fie nici pâine fără muncă, nici muncă fără pâine. Aşa este corect, aşa este drept, aşa este cinstit.

Din păcate, la noi, cu excepţii, lucrurile stau exact pe dos. De mai bine de un an de zile dl. Prof. Univ. Dr. Petrişor Peiu ne spune că avem cele mai mari cheltuieli din UE cu administraţia.

Administraţia a devenit locul în care multe din obligaţiile politice se achită nu din banii proprii ai partidelor ci din banii poporului român, prin angajarea în administraţie, la toate nivelurile, a unor persoane care n-au nici în clin nici în mânecă, cum spune poporul, cu funcţia pe care o ocupă.

Putem spune, fără a greşi prea mult, că peste 60 la suta din ocupanţii locurilor de muncă din administraţie nu numai ca sunt nefolositori, dar foarte mulți dintre ei sunt toxici, încurcând munca până la blocarea activităţii.

Pentru a remedia, urgent, această situaţie distructivă pentru România, noi vă propunem ca, daca nu vreţi să-i disponibilizaţi, atunci să-i trimeteţi acasă timp de un an, ca să nu mai încurce locul, să fie plătiţi cu salariul minim sau mediu pe economie iar, în această perioadă, dacă ţineţi la ei, să fie îndrumaţi şi şcolarizaţi în domenii de activitate alternative, unde ar s-ar putea, poate, valorifica profesional. Un asemenea loc ar putea fi informatica – digitalizarea, care vor fi un loc de muncă de mare viitor. Sau pe şantierele României: vor veni bani europeni dar şi de la Buget pentru realizarea programelor promise.

Nimeni nu ar trebui să rămână fără loc de muncă. Trebuie ca oamenii să-şi recâştige sentimentul demnităţii proprii, inclusiv prin munca cinstită şi corectă pe care o desfăşoară.

Omul trebuie să ajungă la convingerea că nu cuiva care i-a pus într-un post căruia îi este obligat, ci prin valoarea sa acesta recomandat pentru postul pe care-l ocupă. Pe drept şi prin capacitatea sa.

Aşadar, domnilor Iohannis, Ciuca, Ciolacu, în numele poporului român, vă cerem sa daţi dovadă de reală solidaritate cu cei care sunt la limita supravieţuirii şi să diminuaţi la jumătate cheltuielile instituţiilor pe care, vremelnic, le conduceţi.

Urmaţi aceste simple sfaturi şi veţi vedea că vor rezulta bani să mărim şi cele mai mici pensii la cel puţin 1500 lei şi să construim canalele principale de irigaţii ale Patriei noastre.

Diana Iovanovici Șoșoacă
Senator independent

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here