Piesa de teatru LUNGS, de Duncan Macmillan, în regia lui Nicolae Constantin Tănase și produsă de Vanner Collective, pe 24 februarie 2022, de la ora 19:00, la Teatrul Colibri din Craiova. LUNGS, care îi are în distribuție pe actorii Denisa Nicolae și Liviu Romanescu, este cel de-al treilea spectacol prezentat de Teatrul ACT București în cadrul stagiunii „Colibri. ACTul 2“. Biletele se pot procura de la Agenția Teatrului Colibri, de luni până sâmbătă, între orele 10:00 – 13:00 și 16:00 – 19:00, iar duminica, în intervalul 10:00 – 13:00.
Eveniment FB: https://www.facebook.com/events/525837451120635.
LUNGS este o poveste de dragoste, ușor dezechilibrată, tăios de onestă, amuzantă, tensionată și actuală. Un text irlandez excelent, care vorbește cu umor și candoare despre iubire: într-o perioadă marcată, la nivel global, de anxietate, terorism, stări meteo instabile și vremuri politice nesigure, un cuplu tânăr îşi dorește un copil. Dacă se gîndesc prea mult, n-o vor face niciodată. Dar dacă se grăbesc, poate fi un dezastru. Care dintre acestea va supravieţui – planeta sau relaţia?
”Aş putea zbura până la New York şi înapoi zilnic timp de șapte ani şi tot n-aş lăsa o amprentă de carbon la fel de mare ca atunci când aş avea un copil. 10 000 de tone de CO2. Cât greutatea turnului Eiffel. E ca şi cum aş naşte turnul Eiffel.”
Lungs este un spectacol care aduce în prim plan o generație pentru care lipsa siguranței este un mod de a exista. Să aduci pe lume un copil într-o eră a boom-lui informațional și a crizei mediului înconjurător? Care sunt responsabilitățile unui părinte în creșterea și educarea copilului? Mesajul piesei trece dincolo de spațiul teatral, către societatea civilă din România iar Vanner Collective își propune ca, prin acest spectacol, să facă pași importanți în ceea ce privește conștientizarea românilor în legătură cu probleme precum poluarea și planificarea familială.
Textul LUNGS a fost desemnat în anul 2012 „Cel mai bun text contemporan”, Premiile Off West-End și nominalizat la categoria „Cel mai bun text de teatru”, Theatre Awards UK (2012).
Autor: Duncan Macmillan
- Distribuţie: Denisa Nicolae, Liviu Romanescu
- Traducerea: Denisa Nicolae și Liviu Romanescu
- Regia: Nicolae Constantin Tănase
- Scenografia: Adeline Andreea Bădescu
SPECTACOLUL NU ESTE RECOMANDAT PERSOANELOR SUB 16 ANI!
Spectacol produs de Asociația VANNER Collective pentru Teatrul ACT.
Vanner este un colectiv de creatori de teatru din România și Irlanda, format în Marea Britanie, în 2014. Crescând idei și proiecte artistice inovatoare, Vanner le vorbește oamenilor prin intermediul unui teatru provocator, proaspăt, actual, accesibil.
Nicolae Constantin Tănase – regie
Și-a început studiile la Şcoala de film şi televiziune a Academiei de Arte din Praga și a terminat Regie de Film în cadrul U.N.A.T.C. „I. L. Caragiale”. Scurtmetrajele sale au câștigat numeroase premii, printre care Cel mai bun scurt metraj românesc la Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF), Premiul pentru Tânără Speranță la Gala Premiilor Gopo și selecții în numeroase festivaluri internaționale. Lungmetrajul de debut Lumea e a mea (2015) a avut premiera în cadrul TIFF, unde a câștigat Premiul pentru cel mai bun debut. A fost premiat la festivalurile Karlovy Vary, ANONIMUL și Cottbus. Al doilea său film, Cap și Pajură, a intrat in cinematografe în 2019, după premiera mondială la Prague International Film Festival – FebioFest.
Captain Amazing este cel de-al patrulea spectacol montat în teatru după Lungs de la Teatrul Act, Tot ce-i minunat în lume la Unteatru și Monster la Centrul de Teatru Educațional Replika.
Denisa Nicolae – actriță
Denisa Nicolae este actriță, traducătoare, producător și membru fondator al Asociației Culturale Vanner Collective. Poate fi văzută în spectacolele „Lungs” (Teatrul Act), „Tot ce-i minunat în lume” (Unteatru), „Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons” (Unteatru), „Monster”(Centrul de Teatru Educațional Replika), MASCULIN (Unteatru). Din 2016, inițiază alături de Asociația Vanner Collective campanii de conștientizare și informare pe teme precum igiena mintală, libertatea de exprimare, bullying-ul sau masculinitatea toxică. Denisa e interesată de proiecte interactive și interdisciplinare; caută poveşti puternice în texte de teatru contemporan, proaspăt şi actual, în care povestea este spusă în cel mai onest mod cu putință.
Liviu Romanescu – actor
Liviu Romanescu este actor, producător și trainer. Este absolvent al Universității de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L.Caragiale” din București și al The Oxford School of Drama. Experiența lui în teatru include spectacole precum “LUNGS”, de Duncan Macmillan (Teatrul ACT), “Biloxi Blues”, de Neil Simon (Teatrul Național din București), “Monster”, de Duncan Macmillan (Centrul de Teatru Educațional Replika), “Lemons. Lemons. Lemons. Lemons. Lemons.”, de Sam Steiner, „Aici, Moscova” de Iulia Pespelova (unteatru). Este co-fondator al hubului artistic Româno-Britanic Vanner Collective, alături de care din 2015 organizează turnee naționale și campanii de informare prin intermediul spectacolelor de teatru, abordând subiecte precum sănătatea mentală, cenzura, empatia, fenomenul de bullying, masculinitatea toxică sau tema moștenirilor trasngeneraționale pe filiera mamă-fiică.