Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță desfășurarea luni, 13 iunie 2022, a unei noi reuniuni din cadrul programului ,,Dialog cu diaspora pe teme consulare – 2022”, cu reprezentanții comunității românești și ai mediului asociativ românesc din Statele Unite ale Americii. La reuniunea desfășurată în format hibrid, la Washington D.C., au participat reprezentanți ai conducerii Departamentului Consular din cadrul MAE (DCons) și ai Consulatelor Generale ale României la New York, Chicago, Los Angeles și Miami.
În cadrul reuniunii, reprezentanții mediului asociativ românesc din Statele Unite ale Americii au semnalat o serie de aspecte referitoare la serviciile consulare prestate prin intermediul sistemelor informatice integrate în platforma E-Cons (portalul www.econsulat.ro), au subliniat necesitatea continuării procesului declanșat de MAE în vederea debirocratizării serviciilor consulare, necesitatea unor adaptări legislative și extinderea măsurii, deja pusă în aplicare de MAE, de transmitere a documentelor prin poștă/curier rapid, precum și aspecte legate de muncă și protecție socială.
De asemenea, reprezentații mediului asociativ au apreciat în mod deosebit demersurile MAE, respectiv ale oficiilor consulare din SUA de a veni în sprijinul cetățenilor români, prin organizarea consulatelor itinerante (mobile). MAE amintește că, în perioada 1 ianuarie – 31 mai 2022, au fost organizate 66 de consulate itinerante (mobile) din totalul de 154 de astfel de acțiuni itinerante (mobile) de prestare de servicii consulare pentru cetățenii români programate pentru anul 2022, în cadrul cărora au fost procesate 17.186 de servicii consulare. La acest moment a fost depășit, deja, numărul consulatelor itinerante organizate în anul 2021, respectiv 64 de consulate itinerante, în cadrul cărora au fost procesate aproximativ 15.000 de servicii consulare (http://www.mae.ro/node/58845).
Pe parcursul dialogului, reprezentanții MAE au prezentat proiectele pe care le au în derulare în sprijinul membrilor comunității românești din străinătate, în special în ceea ce privește redimensionarea și modernizarea rețelei consulare a României, inclusiv pe spațiul american, procesul de debirocratizare și digitalizare a serviciilor consulare și proiectele de îmbunătățire a sistemelor informatice din cadrul platformei E-Cons, în special www.econsulat.ro și Call Center, aspectele privind eliberarea cărții electronice de identitate și continuarea organizării de consulate itinerante (mobile). Totodată, a fost evidențiată preocuparea constantă a MAE pentru îmbunătățirea modului de relaționare și interacțiune a personalului consular cu solicitanții de servicii consulare.
Alte elemente de noutate abordate în cadrul dialogului cu membrii comunității românești din Statele Unite ale Americii au fost demersurile MAE și condițiile necesare pentru includerea României în Programul Visa Waiver, care va permite cetățenilor români să călătorească fără viză în SUA, pentru scurtă ședere (de până la 90 de zile), în scop de afaceri sau turistic. Cu acest prilej, reprezentanții MAE au reamintit că a fost elaborat și pus la dispoziția cetățenilor români un pliant (de tip „Smart Flyer”), care conține informații utile referitoare la pașii de urmat pentru obținerea vizei necesare pentru călătorii de scurtă ședere în Statele Unite ale Americii, în scop de afaceri sau turistic: http://www.mae.ro/node/58666.
Reprezentanții MAE și membrii comunității românești au purtat un dialog deschis, fiind subliniate, și cu această ocazie, demersurile MAE de profesionalizare și îmbunătățire a relaționării și comunicării personalului consular cu cetățenii români.
Evenimentul a fost accesibil pe paginile de socializare ale Departamentului Consular/MAE și Ambasadei României la Washington.