Întâlnire cu Ana Iorga și Filip-Lucian Iorga la Craiova: Lansare de carte și sesiune de autografe

0

Editura Corint, în parteneriat cu Filarmonica „Oltenia” din Craiova (Calea Unirii, nr. 16), vă invită la un eveniment special joi, 13 aprilie / ora 18:00, în foaierul filarmonicii.

O discuție despre istorie, memorie și descoperiri de familie, plecând de la volumul „Cartea curajului și a candorii. Ce afli despre viață din îndrăznelile bunicului Radu și din caietul secret al bunicii Ana” de Ana Iorga și Filip-Lucian Iorga.

Cartea face parte din colecția Corint Istorie cu Blazon, inițiată și coordonată de Filip-Lucian Iorga, coordonare editorială Flori Bălănescu.

               Alături de autori va participa Sorin Liviu Damean (istoric)

               Moderator: Simona Preda.

               O noutate ca formulă narativă, „Cartea curajului și a candorii” este un studiu de microistorie, o lucrare de nonficțiune pe care autorii au scris-o cu gândul la bunici. E o aventură a descoperirii istoriilor de familie, o călătorie palpitantă prin arhive, uneori grea și împovărătoare, dar de cele mai multe ori lină, entuziasmantă și în final eliberatoare.

               Ana Iorga și Filip-Lucian Iorga au documentat povestea bunicilor Anei timp de peste 10 ani. Cartea conține peste 300 de fotografii inedite, date din documentele păstrate în familie, din corespondență, din interviuri cu membrii familiei, din presa interbelică, din lucrări publicate, jurnale de război, arhivele publice și dosarele Securității. Tabloul unei epoci se rafinează prin destinele individuale și prin istoriile personale. Iar căutarea lor este o călătorie care nu se sfârșește niciodată. Cine o începe știe că efortul merită din plin.

„Cartea curajului şi a candorii” este o poveste de iubire și de supraviețuire. Este povestea lui Radu C. Mihail, cavaler al Ordinului Mihai Viteazul, militar neînfricat pe frontul celui de-al Doilea Război Mondial și viitor colonel a cărui insolență i‐a înfuriat teribil pe comuniști, și a frumoasei Ana Vasilescu, educatoare în perioada interbelică, Miss Ciuc în 1930 și, din câte se știe și avem toată îndreptățirea să credem, râvnitoare să devină o bună mamă de familie.

Poftiți în lumea de acum 100 de ani, în care ei doi se pregăteau pentru viață și, credeți‐ne pe cuvânt, o făceau cu mare entuziasm, pentru că aveau toate motivele să fie încrezători. Când Radu Mihail își începea cariera de ofițer și absolvea școală militară după școală militară, Ana Vasilescu învăța să devină o bună maiorese de madison, adică un soi de stăpână a casei, coordonatoare a personalului de serviciu și executantă ea însăși a treburilor domestice. Iar învățătura asta nu însemna deloc biletul de intrare triumfală într‐o viață anostă de gospodină, cum ne‐am putea închipui azi, ci dobândirea unui arsenal zdravăn de cunoștințe practice, vrednicie, tact și seninătate în rezolvarea treburilor zilnice. Un arsenal neprețuit de trucuri și rețete pe care le veți putea folosi din plin.” – Ana Iorga și Filip Lucian Iorga.

Intrarea este liberă. Vă așteptăm!

Editura Corint
Redacția: Str. Mihai Eminescu nr. 54A, cod 010517, sector 1, București,
tel./fax: +021 319.47.97, 021 319.48.20, E-mail: office@edituracorint.ro

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here