VINERI, 13 OCTOMBRIE 2023, ORA 19:00 – SCHUBERT – SIMFONIA NR. 9 THE GREAT

0

  FILARMONICA ”OLTENIA” CRAIOVA / STAGIUNEA NR. 77

VINERI, 13 OCTOMBRIE 2023, ORA 19:00

ORCHESTRA  SIMFONICĂ A  FILARMONICII  “OLTENIA”

SCHUBERT – SIMFONIA NR. 9 THE GREAT  

DIRIJOR VINCENT  GRÜGER /GERMANIA

SOLIST PETREA  GÎSCĂ/ corn

 

În program:

Filip Lazăr: „Muzică pentru Radio”

Wolfgang Amadeus Mozart: Concertul nr. 3 în Mi bemol major  pentru corn și orchestră, K. 447

Vincent Grüger: Concertul nr. 2 pentru corn și orchestră (primă audiție absolută)

Franz Schubert: Simfonia nr. 9 în Do major, D. 944

   Marea Simfonie, ultima dintre cele nouă compuse de FRANZ SCUBERT, va fi condusă la pupitrul simfonicului craiovean – vineri, 13 octombrie 2023 –  de VINCENT  GRÜGER care îmbină excelent latinitatea muzicienilor români cu tenacitatea de dirijor german. Este cea mai amplă și spectaculoasă simfonie a compozitorului romantic, autor a peste 600 de lieduri și a numeroase lucrări scrise în scurta, dar efervescenta sa viață artistică.

   Seara se va deschide la ora 19:00 cu ”Muzică pentru Radio” de FILIP LAZĂR, lucrare de o mare pregnanţă ritmică, strălucitoare, elementele melodice de provenienţă folclorică fiind incluse în versiuni stilizate cu rafinament. Este interesant de amintit că Sala mică a Filarmonicii ”Oltenia” poartă numele muzicianului Filip Lazăr născut în Craiova, membru fondator al Societăţii Compozitorilor Români, preşedinte al Societăţii Muzicale Triton – Paris și laureat al concursului de compoziție „George Enescu” (1924).

   O altă atracție a serii vor fi, cu siguranță, Concertul nr. 3 în Mi bemol major de WOLFGANG AMADEUS MOZART și Concertul nr. 2 (primă audiție absolută) de VINCENT GRÜGER, ambele dedicate cornului, străvechi instrument de chemare la vânătoare. Concertul nr. 2 pentru corn este scris în amintirea tatălui artistului, Nikolaus Grüger – cornist și decan la Conservatorul din München – și dedicat unui fidel colaborator, prof. univ. Petrea Gîscă.

   PETREA GÎSCĂ, unul cei mai talentați soliști la corn din ţară, a susţinut peste 80 de recitaluri şi a interpretat 115 concerte cu toate orchestrele simfonice româneşti.  A mers în peste 90 de turnee artistice în Germania, Olanda, Spania și multe alte țări. A concertat în prezenţa Papei Paul al II-lea la Castelul Gandolfo (Italia) şi, alături de Filarmonica „Moldova”, la toate ediţiile Festivalului „G. Enescu” (1985 – prezent), precum şi în importante săli de concerte din Europa: Megaro Hall – Atena, Salle Gaveau, Unesco Hall – Paris, Tonhalle – Zürich, Concertgebouw – Amsterdam, Gewandhaus – Leipzig, Schauspielhaus– Berlin.

    Concertul din 13 octombrie 2023 al Stagiunii nr.77 va avea, așadar,  toate premisele unei seri cu succes la public datorită invitaților speciali, care se vor alătura talentaților instrumentiști din Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Oltenia”, și  programului muzical divers – românesc, austriac și german – ce va încânta prin sonoritățile clasice, romantice și contemporane.

Biletele pentru acest concert se achiziționează online, pe entertix.ro:

https://www.entertix.ro/evenimente/18348/concert-simfonic-13-octombrie-2023-filarmonica-oltenia-craiova.html?fbclid=IwAR3vYXmKLHgmJ1AXlqcRSAoNfuAd8QwuEs0Qr6V_HGypzMoCVMlIep3wkSY

 De asemenea, biletele se procură de la agenția din Calea Unirii 16, luni-vineri (orele 10:00-18:00). Detalii se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.

Prețuri bilete: 50 lei; 15 lei (elevi, studenți, seniori)

————————————————————————–

Ramona Bădescu
Specialist Public Relations – Filarmonica ”Oltenia” Craiova                http://www.filarmonica-oltenia.ro/                https://www.facebook.com/filarmonicaolteniacraiova/                https://www.instagram.com/olteniaphilharmonic/

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here