Victor Stănculescu: Sunteți dator cu un răspuns domnule Costi Rădulescu!

0

Consilierul Județean Victor Stănculescu, pune sub semnul întrebării situația Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Măciuca din județul Vâlcea

“Dezvăluirile recente despre pacienţii Centrului de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Măciuca mă determină să-i solicit public domnului președinte Constantin Rădulescu să precizeze cu exactitate de când cunoștea situaţia existentă în acest centru. M-am deplasat în urmă cu câteva zile la Măciuca, iar din discuţiile pe care le-am purtat cu anumiți angajați ai centrului, aceștia mi-au spus că fotografiile ajunse în mass-media, dar și o sesizare privind situația existentă s-au aflat pe masa președintelui Consiliului Județean Vâlcea încă din luna septembrie a anului trecut.

Sunt de acord cu afirmațiile domnului președinte Constantin Rădulescu că situația este gravă şi se impun măsuri dure, dar mă întreb de ce ne-a ascuns această situaţie? Vă reamintesc faptul că în 3 decembrie – de Ziua Internaţională a Persoanelor cu Dizabilităţi, după o vizită la Măciuca, domnul președinte al Consiliului Județean Vâlcea afirma: „De asemenea, Centrul din Măciuca este unul care ridică probleme deosebite. Şi aici am stat de vorbă cu angajații, am vizitat și inspectat cameră cu cameră. Am avut o întâlnire cu personalul unității și le-am transmis foarte clar hotărârea mea de a moderniza spațiile din această unitate. Aici sunt îngrijiţi oameni cu probleme extrem de grave. S-au luat măsuri de igienizare şi asigurare, în bune condiţii, a desfăşurării activităţii zilnice. Voi inspecta şi noaptea, dacă va fi nevoie, aceste unităţi! Am transmis personalului că sunt primul care îi va apăra în faţa oricărui abuz, dar şi primul care va aplica legea dacă nu îşi vor face datoria! Trebuie să mai angajăm personal şi vreau să văd cu adevărat mână de gospodar şi în acest centru. Cadrelor medicale le-am solicitat atenţie şi implicare maximă, la fel şi îngrijitorilor!”. De asemenea, în informarea nr. 19.447/23.12.2016 prezentată în şedinţa CJ Vâlcea, domnul preşedinte Rădulescu a punctat doar faptul că a propus ca o parte din beneficiarii CRNN Măciuca, cei cu grave probleme psihice, să fie supuşi evaluării medicale de către specialiştii Spitalului Drăgoeşti.

Din dorinţa de a-mi face o imagine cât mai corectă şi detaliată în ceea ce priveşte situaţia de la Măciuca, luni – 23 ianuarie 2017, m-am deplasat la centru împreună cu Mihaela Andreianu, consilier judeţean, interesată, ca şi mine, să afle adevărul. Am stat de vorbă cu directorul Sergiu Smărăndoiu care a susţinut că patru-cinci angajaţii – ar fi maltratat pe pacienţi cu intenţie, pentru a-l compromite, din cauza faptului că nu l-ar fi susţinut în campanie pe candidatul PSD pentru Primăria Măciuca. De asemenea, Sergiu Smărăndoiu a estimat că pozele publicate în presă au fost făcute pe parcursul mai multor luni. Directorul Smărăndoiu nu a reuşit însă să ne explice cum de nimeni nu i-a supravegheat în acele momente pe pacienţi (65 în total), în condiţiile în care centrul are 68 de angajaţi. Explicaţii logice nu am primit nici în privinţa rănilor pe care le prezent au bolnavii. Domnul Smărăndoiu ne-a mai spus că, în decembrie, Consiliul Judeţean ar fi întocmit un raport în legătură cu CRRN Măciuca, iar preşedintele Constantin Rădulescu i-a făcut observaţii „doar în legătură cu lemnele netăiate şi cu ciorba, care nu i-a plăcut”. Conform afirmaţiilor directorului centrului, la plecare, preşedintele Consiliului Judeţean i-a cerut un singur lucru: să facă un referat cu „complicii” care au dat presei pozele.

Am discutat şi cu anumiţi angajaţi ai centrului. Aceştia mi-au dezvăluit că şi soţia directorului lucrează la CRRN Măciuca şi că, atunci când ea este pe tură, unii dintre ei sunt folosiţi la diverse munci, acasă la şeful lor (în perioada septembrie-noiembrie, când directorul Smărăndoiu şi-a renovat casa şi a avut foarte multă treabă).

Consider că se impune de urgenţă o informare a tuturor consilierilor judeţeni din partea preşedintelui Constantin Rădulescu despre situaţia de la Centrul de recuperare şi reabilitare neuropsihiatrică Măciuca.

Apreciez atitudinea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Vâlcea care s-a sesizat din oficiu cu privire la săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu şi a deschis un dosar penal sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Bălceşti.”

Consilier Județean
Victor Stănculescu

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here