Valentine’s Day / Ziua îndrăgostiților – astăzi se căsătoresc păsările

0

14 februarie – Valentine’s Day sau Ziua îndrăgostiților, este o sărbătoare a iubirii romantice, o zi când se oferă scrisori de dragoste, flori și cadouri, soțului sau partenerului. Este un bun prilej pentru a invita persoana iubită la o masă romantică într-un restaurant, sau la o noapte fierbinte într-un hotel ascuns de priviri indiscrete. De Ziua Îndrăgostiților trimiteți mesaje cu simboluri tematice: inimi, trandafiri roșii sau Cupidon.

Ziua de 14 februarie îl comemorează pe Sf. Dwynwen, sfântul patron al îndrăgostiților galezi. În Franța, o țară tradițional catolică, Valentine’s Day este cunoscută simplu drept Sfântul Valentine și este sărbătorită ca în restul țărilor occidentale. În Danemarca și Norvegia ziua este cunoscută ca „Valentine’s Day”. Nu este sărbătorită pe o scară largă, dar mulți oameni își fac timp pentru a petrece într-un mod romantic cu partenerul de viață sau trimit o felicitare unei iubiri secrete.

În Suedia este numită ziua tuturor inimilor. În Slovenia un proverb spune că Sfântul Valentin aduce cheile rădăcinilor, așa că pe 14 februarie plantele și florile încep să crească. Ziua îndrăgostiților a fost sărbătorită, fiind considerată ziua în care încep lucrările în vii și pe câmpuri. Se spune de asemenea că păsările se căsătoresc în această zi.

În România, sărbătoarea tradițională pentru iubiți este Dragobete, care este sărbătorită pe 24 februarie. Numele vine de la un personaj din folclorul românesc care se presupune că ar fi fiul Babei Dochia. Etimologic, o parte din numele de Dragobete poate fi găsit și în cuvântul românesc “dragoste”.

România a început să sărbătorească și Valentine’s Day, deși deja avea prin Dragobete o sărbătoare tradițională. Aceasta a dus la un val de critici din partea mai multor grupuri, personalități publice și instituții.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here