La nivelul fiecărei structuri de combatere a criminalității organizate din cadrul Poliției Române funcționează structuri de combatere a traficului de persoane, care desfășoară permanent activități pentru identificarea şi destructurarea reţelelor infracţionale, specializate în traficul de persoane și de migranți.
Pe parcursul anului trecut, poliţiştii specializaţi în combaterea traficului de persoane au continuat eforturile pentru destructurarea grupărilor criminale, care acţionează în ţară sau care tind să acţioneze concomitent în mai multe ţări, unde există reglementări legale diferite ale unor infracţiuni din acest domeniu.
Astfel, sub coordonarea Direcției de Combatere a Criminalității Organizate din cadrul I.G.P.R., în anul 2016, polițiștii au înregistrat 463 de sesizări penale pe linia traficului de persoane (plângeri, denunțuri, din oficiu). În cadrul activităților, 377 persoane au fost reținute, 327 arestate, iar față de 152 a fost dispusă măsura controlului judiciar. Polițiștii au organizat 193 de acțiuni operative și au efectuat 615 percheziții domiciliare. În cadrul activităților, au fost destructurate 39 de grupări infracționale, 227 de membri ai acestora fiind cercetați, dintre care 123 au fost arestați.
La acţiunile desfăşurate au participat poliţişti din cadrul structurilor de combatere a traficului de persoane, care au beneficiat de sprijinul celorlalte structuri centrale şi teritoriale ale Poliţiei Române, cooperându-se şi cu structuri din Ministerul Afacerilor Interne. O parte dintre activităţi au fost efectuate de polițiști pe baza delegării dispuse ca urmare a 75 de cereri de comisie rogatorie formulate de autoritățile străine.
Operaţiunea „HORA ARDELENEASCĂ”
La data de 15 septembrie 2016, poliţiştii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate și ai Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, sub coordonarea procurorului de caz, au descins în Bucureşti, Cluj, Craiova şi judeţul, Ilfov, la 12 locuinţe. Au fost vizate 17 persoane bănuite de trafic de persoane şi trafic de minori, în scopul exploatării sexuale, proxenetism, şantaj şi trafic de droguri de mare risc.
Anul trecut, membrii grupării ar fi recrutat, transportat şi adăpostit mai multe tinere, pe care le-ar fi obligat, prin violenţă, amenințări şi sub efectul drogurilor, să practice prostituția, în locuinţe închiriate pe raza municipiilor Bucureşti, Craiova, Constanța, Sibiu şi Cluj – Napoca.
Poliţiştii au reuşit să elibereze o parte dintre victimele minore, luându-se măsuri de asistenţă şi protecţie socială.
La data de 27 decembrie 2016, s-a dispus trimiterea în judecată a 16 membri (10 fiind arestaţi, 4 arestaţi la domiciliu şi faţă de 2 dispunându-se control judiciar).
Operaţiunea „VALEA SCLAVILOR”
La data de 15 februarie 2016, poliţiştii din cadrul Brigăzii de Combaterea a Criminalităţii Organizate Piteşti – Serviciul de Combatere a Traficului de Persoane s-au sesizat din oficiu, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de trafic de persoane și trafic de minori.
Au fost demarate investigaţiile, fiind identificate zeci de persoane bănuite că ar fi recrutat, prin constrângere şi inducere în eroare, mai multe victime, pe care le-ar fi transportat și adăpostit în locuințele lor.
Aici, împreună cu unii membri ai familiei, le-ar fi lipsit de libertate sau exploatat prin supunerea la munci gospodărești (tăiere, spargere, încărcare, descărcare de material lemnos, practicarea cerșetoriei).
La data de 13 iulie 2016, poliţişti din cadrul Brigăzilor de Combatere a Criminalităţii Organizate Piteşti şi Craiova, sub coordonarea Parchetului competent, împreună cu reprezentanţi ai D.G.A.S.P.C. Argeş, au efectuat 40 de percheziţii domiciliare, pentru probarea activităţii infracţionale a 90 de persoane bănuite.
În cauză, au fost reținute 38 de persoane (dintre care 37 au fost arestate preventiv, iar împotriva unuia s-a dispus măsura arestului la domiciliu), fiind confiscate şi bunuri în valoare de 1.200.000 de lei. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române, precum și al Departamentului de Informaţii şi Protecţie Internă.
Operaţiunea „ZASTAVA”
La data de 13 septembrie, anul trecut, în jurul orei 22.00, polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Timișoara și ai Direcției Operațiuni Speciale, împreună cu polițiști de frontieră de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara, sub coordonarea procurorului de caz, au depistat în flagrant delict, în apropierea Punctului de Trecere a Frontierei Cenad, cinci cetățeni sârbi, bănuiți de trafic de migranți.
Cei în cauză, cu vârste între 27 și 67 de ani, ar fi îmbarcat din municipiul București 24 de migranți de origine asiatică, în vederea trecerii ilegale a frontierei spre Ungaria. Din cercetări a reieși că, în perioada iulie – septembrie a.c., membrii grupării ar fi călăuzit peste frontiera dintre România și Serbia aproximativ 150 de persoane.
Cei cinci au fost reţinuţi pentru 24 de ore, fiind arestați ulterior, de către Tribunalul Timiș, pe o perioadă de 30 de zile. Au fost trimiși în judecată 6 membri ai grupării, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituirea unui grup infracţional organizat și trafic de migranți.