Compartimentul Comunicare, Relaţii Publice din Consiliul Județean Vâlcea, unul dintre numeroasele departamente ale unei instituții suprapopulate, ne transmite câteva precizări asupra analizei realizate de Uniunea Salvați România. Astfel CJ, comunicând tehnic și cu un limbaj specific instituțiilor statului, încearcă să acopere neperformanța demonstrată de cifrele bugetare prin atacuri si fraze nesusținute de logica economică.
Consiliul Județean ne dovedește cu cifre exact ce am spus noi în analiza dată publicității, alegând să dea anumite sume care dacă sunt privite obiectiv evidențiază fără dubiu o supraestimare. Au estimat venituri totale de 156.798.140 lei iar încasările realizate au fost de 130.349.430 lei. Diferenţa aceasta de aproximativ 26,4 milioane lei nu se explică printr-o supraestimare? Nu au avut încasări mai puţine decât au prevăzut? Dacă erau prognozate corect, potrivit estimărilor lor, prevederile bugetare trebuiau să fie aceleaşi sau cu o diferenţă puțin mai mică faţă de încasările realizate.
Într-adevăr, un buget are o valoare estimativă, dar aceea estimare trebuie să se aproprie de realitate, iar noi asta subliniem, necesitatea ca CJ Vâlcea să alcătuiască bugetul cu mai multă responsabilitate.
Afirmația noastră privind cei 90% din venituri care se duc către secţiunea de funcţionare, e din nou adevărată. Singura precizare, e că am utilizat altă suma, şi am pus pe cea de la încasările realizate şi nu de la plăţile efecutate. Dar procentul rămâne valabil, din 130.349.430 lei, 111.429.920 lei se duc către funcţionare.
Dumnealor invocă foarte corect acel articol 49 din legea finanţelor publice locale, în acelaşi timp, confirmă ce am spus şi noi, cheltuielile de funcţionare sunt mai mari decât cele pentru dezvoltare, ceea ce demonstrează nesustenabilitate.
În ultima secțiune a precizărilor Consiliului, la partea referitoare la diferenţele dintre veniturile încasate şi estimările din buget, se pare că s-au răzgândit şi confirmă existenţa unei supraestimări.
Drept urmare Consiliul Județean Vâlcea dă dovadă că dispune de specialiști în comunicare, obiectivul principal al administrație locale fiind propagarea unei imagini favorabile în spațiul public, însa nu se poate lăuda cu performanțe ecomonice si bugetare atâta timp cât cifrele furnizate în rectificare sunt edificatoare si cât timp există o clară neconcordanță între realitatea situație economice a acestei instituții si presupusele realizari ale consiliului.
Ținem să menționăm că este anormal ca CJ Vâlcea sa facă atacuri politice si amintim celor ce activează in această instituție că nu sunt birou de presa al PSD. Sugerăm Consiliului Județean Vâlcea să se ocupe mai mult de gestionarea județului si a bugetului decât de acțiuni de imagine in presa vâlceană.
Uniunea Salvați Romania
Andrei Gheorghiu,
Președinte USR Vâlcea