Prefectul de Vâlcea, Marin Florian: La mulţi ani Drapelului Naţional!

0

Simbol naţional, drapelul care i-a însufleţit pe români în momente grele de luptă, dar şi de bucurie, este sărbătorit în fiecare an în 26 iunie. Data a fost aleasă în amintirea zilei când, în timpul Revoluţiei de la 1848, tricolorul roşu-galben-albastru a fost adoptat ca simbol al naţiunii române.

Ziua Drapelului Național, proclamată prin Legea nr.96 din 20 mai 1998, reprezintă pentru toți românii, în primul rând, un moment de cinstire a memoriei strămoșilor, care în decursul timpului, sub simbolul sacru al tricolorului au participat la făurirea statului român.

Istoria Drapelului Naţional începe însă în 1834, când Alexandru Ghica Vodă domnitorul Ţării Româneşti, a obţinut de la otomani învoirea „de a pune steag românesc corăbiilor negustoreşti şi oştirii”. Steagul pentru corăbii avea două culori: galben şi roşu, iar cel al armatei trei: roşu, galben şi albastru şi un vultur la mijloc.

În timpul Revoluţiei de la 1848, Tricolorul a fost adoptat ca simbol al naţiunii, iar după abdicarea domnitorului Gheorghe Bibescu şi instaurarea Guvernului provizoriu de la Bucureşti, a fost promulgat decretul de instituire a Drapelului Naţional.

Tricolorul devenea astfel steagul naţional al tuturor românilor. Culorilor li se atribuia pentru prima dată o semnificaţie, roşul semnifică frăţia, galbenul exprimă bogăţia ogoarelor, albastrul semnifică libertatea. Culorile sunt împărţite egal pentru a reprezenta principiul egalităţii, iar orientarea în sus semnifică verticalitatea.

În decursul istoriei, Drapelul Naţional a fost martorul bucuriei și victoriei, dar și a momentelor de greutate și încercare. Astfel Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, Independența de stat a României de la 1877, Marea Unire de la 1 Decembrie 1918, bătăliile glorioase ale României din timpul celor două Războaie Mondiale, toate acestea au fost realizate sub însemnul celor trei culori ale Drapelului Naţional. Pin urmare Drapelul României, sub diversele forme, reprezintă independența, suveranitatea, unitatea și tăria românilor, identificate cu istoria, cultura și credința noastră.

Tricolorul ne reprezintă și stă alături de steagurile statelor membre NATO, aflându-se de asemenea în fața Parlamentului European, înălțat fiind lângă steagurile statelor membre ale Uniunii Europene. Tricolorul i-a însoțit și îi însoțește pe militari pretutindeni, pe câmpul de bătălie pentru apărarea țării, la instrucție sau în misiunile din teatrele de operații, purtând cu neatârnare dorința României de a se afirma ca stat independent,suveran și unitar.

Azi, de ziua Drapelului Național, în numele Instituţiei Prefectului Judeţului Vâlcea, dar şi al meu personal, doresc să le adresez locuitorilor județului, sincere urări de bine, multă sănătate și împliniri personale.

La mulţi ani, Drapelului nostru Naţional!

Instituția Prefectului Vâlcea

PREFECT,
Florian Marin

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here