Premiul Saharov 2018 a fost câștigat de Oleg Sentsov, prizonier politic condamnat în Rusia la 20 de ani de închisoare

0

Regizorul Oleg Sentsov a fost condamnat în Rusia la 20 de ani de închisoare pentru „complotare la acte teroriste”. Procesul său a fost descris ca fiind nedrept de către organizațiile internaționale. Parlamentul European i-a acordat premiul Saharov pentru libertate de gândire în 2018. După ce a stat în greva foamei timp de 145 de zile, a devenit un simbol al luptei pentru eliberarea deținuților politici încarcerați în Rusia și în întreaga lume.

Aici, într-o colonie penală rusească aflată adânc în interiorul Cercului Polar, este încarcerat Oleg Sentsov. Condițiile din închisoarea din orașul Labitnanghi sunt dure. Acesta se află la 2000 de kilometri de Moscova. Avocatul îl vizitează pe Oleg de mai multe ori pe lună.

Dmitry Dinze (avocatul lui Oleg Sentsov): “Este în formă fizică proastă, dar moralul lui este bun. Oleg are un caracter puternic și multă voință. În ciuda a ceea ce serviciul secret rus și autoritățile penitenciarelor i-au făcut, Oleg rămâne neclintit. Nu-l pot răpune. Are o voință de fier“.

În 2015, el a fost condamnat la 20 de ani de închisoare pentru pregătirea unui atac terorist și trafic de arme. Rânjind cu sarcasm în instanță, a fredonat imnul național ucrainean.

Oleg Sentsov: “Am fost în țara voastră minunată timp de un an și m-am uitat la televizor, buletinele voastre de știri sunt foarte bune, propaganda voastră funcționează bine“.

Amnesty International l-a denunțat ca fiind un proces de fațadă; avocatul său l-a numit o batjocură de proces.

Dmitry Dinze (avocatul lui Oleg Sentsov): “După arestare, Oleg a fost torturat. I-au spus: << mărturisește si vei primi doar 7 sau 8 ani de închisoare. Recunoaște că tu ai fost cel care a realizat incendierile. Recunoaște ca tu ai fost creierul din spatele atacurilor asupra monumentelor >>.”

Oleg Sentsov a fost arestat în 2014, după ce a protestat, ca mii de ucraineni, împotriva anexării Crimeei native de către Rusia, în Piața Independenței din Kiev. Lucra la cel de-al doilea film de lung metraj. Primul film, Gamer, a făcut turul marilor festivaluri de film din Europa și din întreaga lume.

În septembrie, fostul regizor robust, care are 1,90 m înălțime, era slab și costeliv. Era de 139 de zile în greva foamei. În acel moment, verișoara lui era îngrijorată pentru el.

Natalia Kaplan (verișara): “Starea lui Oleg s-a deteriorat foarte mult. Are un puls slab, 40 de bătăi pe minut. Se plânge de dureri la inimă, slăbiciune și încearcă să nu se miște prea mult pentru a-și păstra puterile“.

Câteva zile mai târziu, pe 6 octombrie, Oleg Sentsov a fost forțat să pună capăt grevei foamei.

Dmitry Dinze (avocatul lui Oleg Sentsov): “După 145 de zile de grevă a foamei, corpul său a început să cedeze, iar doctorii i-au spus: << Fie te legăm de pat și te hrănim forțat printr-un tub, fie te hotărăști să termini greva foamei și mănânci de bunăvoie >>“.

Chiar dacă greva foamei a luat sfârșit, Oleg Sentsov cere în continuare eliberarea tuturor prizonierilor politici din Rusia. Potrivit acestui jurnalist și activist pentru drepturile omului, ar fi vorba despre 70 de persoane. L-a cunoscut pe Oleg Sentsov în luna august.

Zoia Svetova (jurnalist, activist pentru drepturile omului): “Ei sunt în închisoare doar pentru că sunt ucraineni. Majoritatea au fost arestați la scurt timp după anexarea Crimeei. Au fost arestați și declarați drept dușmani ai Rusiei în timp ce Moscova vâna ucraineni“.

Apelurile pentru eliberarea lui Oleg Sentsov și a altor prizonieri politici din Rusia sunt în creștere. De la figuri culturale la politicieni. De la Paris la Kiev și mai departe. Acești activiști au demonstrat, unul câte unul, în fața președinției de la Moscova începând din septembrie. Oponenții se folosesc de o scăpare a legii, deoarece drepturile de adunare și demonstrație au fost limitate în Rusia.

Marina (activistă): “La momentul anexării Crimeei de către Rusia, el a luat o poziție diferită de cea a Moscovei. Și-a făcut părerea cunoscută, a ajutat și pentru asta a fost pedepsit“.

Pe data de 25 octombrie, membrii Parlamentului European au acordat regizorului ucrainean premiul Saharov pentru libertate de gândire. O rază de speranță pentru Zoïa Svetova.

Zoia Svetova (jurnalist, activist pentru drepturile omului): “Cred că Oleg Sentsov merită acest premiu. Este important să continuăm să discutăm despre cazul său și să nu-l uităm, pentru că astfel ne păstrăm speranța că într-o zi va fi eliberat“.

Odată cu acest premiu, Parlamentul European solicită eliberarea imediată a lui Oleg Sentsov, care a devenit un simbol pentru eliberarea tuturor prizonierilor politici din Rusia.

sursa: Multimedia Centre - Parlamentul European

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here