Parlamentarii europeni solicită o cartă etică sau crearea unei agenții europene pentru inteligența artificială

0

Autoturismele cu conducere automată și roboții mai inteligenți devin rapid o realitate. Parlamentarii europeni solicită o cartă etică sau o agenție europeană care să se asigure că inteligența artificială și roboții sunt folosiți în mod responsabil și nu încalcă drepturile omului.

Mașini, școli, spitale… Inteligența artificială și robotica pătrund tot mai adânc în viața noastră. Deși sunt foarte utile, aceste noi tehnologii implică și o serie de întrebări juridice și etice. Acestea sunt câteva dintre provocările pe care le-a evidențiat Grupul pentru Viitorul Științei și Tehnologiei din Parlamentul European, STOA, ale cărui studii îi conduc pe parlamentari prin procesul legislativ.

Mady Delvaux / Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European: “Dorim o propunere privind răspunderea. Exemplul evident este cel al unui autoturism cu conducere automată. Pentru moment, șoferul este responsabil în caz de accident. Dar dacă eu nu mai conduc, nu pot fi răspunzător pentru un accident cauzat de mașina mea. În acest caz, cine este responsabil? Producătorul? Furnizorul de software? Furnizorul de internet? Aceste întrebări trebuie rezolvate.”

75% dintre cetățenii UE recunosc că tehnologiile digitale au un impact pozitiv asupra calității vieții lor. Dar în același timp, 88% dintre aceștia consideră că cele mai noi tehnologii ar trebui tratate cu mare grijă. Preocupările acestora au fost luate în considerare de parlamentarii europeni, care solicită o cartă etică sau crearea unei agenții europene pentru inteligența artificială. Aceasta ar fi însărcinată cu identificarea eventualelor efecte negative asupra cetățenilor și cu investigarea eventualelor încălcări ale drepturilor omului.

Mady Delvaux / MEP: “Avem nevoie de expertiză, iar pentru moment expertiza este în industrie. În calitate de consumator sau factor de decizie politică cred că avem nevoie de expertiză independentă. De aceea cred că vom avea nevoie de o agenție europeană.”

Pentru ca Europa să nu rămână în urmă, o finanțare adecvată pentru acest sector va fi crucială.

Mady Delvaux / MEP: “Avem nevoie de mulți bani pentru investiții, deoarece, atunci când ne gândim la banii investiți în China sau SUA de către sectoarele privat și public, trebuie să depunem eforturi mari pentru a rămâne competitivi.”

Comisia Europeană se așteaptă ca sectoarele privat și public să investească 20 miliarde de euro în industria robotică până în 2020, iar apoi peste 20 de miliarde pe an până în 2030. Parlamentarii intenționează să concentreze sprijinul public asupra unor sectoare strategice precum sănătatea, energia, transportul și securitatea informatică.

sursa: Multimedia Centre - Parlamentul European

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here