Orșova: Pompierii mehedinţeni şi-au prăznuit ocrotitorul şi protectorul – Sfântul Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş

0

Duminică, 15 septembrie 2019, pompierii din cadrul Detaşamentului Orşova au organizat o slujbă de prăznuire a Sfântului Ierarh Iosif cel Nou de la Partoş. Activitatea s-a desfăşurat la troiţa ridicată în cinstea acestui sfânt, în municipiul Orşova.

Alături de pompieri, la slujba prilejuită de sărbătorirea sfântului ierarh şi a pompierilor mehedinţeni, a fost prezent şi primarul municipiului Orşova.
Iosif cel Nou de la Partoş este ocrotitorul şi protectorul pompierilor din întreaga ţară, iar în fiecare an la data de 15 septembrie, pompierii îl cinstesc aşa cum se cuvine.

Pompierii militari şi civili şi-au ales ca ocrotitor şi izbăvitor pe Sfântul Ierarh Iosif cel Nou, tocmai datorită calităţilor pe care bătrânul ierarh le-a avut, de ascultător şi smerit, dar mai ales de viteaz şi biruitor în lupta cu puterea focului.

Legătura acestui minunat Sfânt cu instituţia pompierilor o realizează tocmai minunile şi faptele sale, între care şi salvarea oraşului Timişoara, pe vremea când era mitropolit al Banatului, din calea flăcărilor ce ameninţau să distrugă aşezarea în totalitate. În toamna anului 1653, asupra cetăţii Timişoarei s-a abătut un lung şir de jafuri şi distrugeri din partea turcilor care au incendiat oraşul.

Partea de apus a Timişoarei a fost cuprinsă de un foc groaznic, ce mistuia casele oamenilor şi ameninţa să se întindă în tot oraşul. În acel moment, episcopul Iosif, deşi bătrân (avea pe atunci peste 80 de ani), nu a fugit, ci, luându-şi acoperământ credinţa neţărmuită în Dumnezeu, a ieşit cu curaj în faţa bisericii, cu Sfintele Taine în mână şi, rugându-se cu lacrimi, a fost ascultat de Dumnezeu, care a trimis o ploaie puternică şi binefăcătoare care a stins focul, scăpând astfel oamenii şi aşezarea de acel mare pericol.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here