Vicepreședintele CJ Dolj, Oana Bică: Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară este în plin proces de dotare

0

Joi, 19 septembrie 2019, vicepreședintele Consiliului Județean Dolj, Oana Bică, a afirmat într-o conferință de presă susținută la Palatul Administrativ, că realizarea și dotarea Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară din Craiova reprezintă una dintre cele mai ample și importante investiții derulate de instituție în domeniul sănătății, atât ca valoare, cât și ca beneficii obținute.

Totodată, în cadrul evenimentului destinat prezentării stadiului de implementare a proiectului „Coordonarea și sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj-Vratsa”, derulat prin programul transfrontalier Interreg V-A România – Bulgaria, demers care vizează dotarea uneia dintre sălile de operații ale noii clinici cu echipamente moderne, vicepreședintele CJ Dolj, Oana Bică, a evidențiat implicarea administrației județene în domeniul sanitar prin investiții considerate prioritare în acest sector.

Consiliul Județean Dolj a construit și este în plin proces de dotare a Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, obiectiv în care s-a investit până în prezent o sumă de peste 7,5 milioane de euro. Astăzi, vorbim despre un proiect drag nouă, care vizează echiparea uneia dintre sălile de operații ale acestei structuri medicale, un proiect pe care îl derulăm din fonduri europene accesate în cadrul Programului Interreg V-A România – Bulgaria, în parteneriat cu Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, Municipalitatea Kozloduy și Administrația Districtuală Vratsa.

Suma care a revenit Consiliului Județean Dolj prin acest demers este de aproximativ 770.000 de euro, sumă din care s-au procurat mai multe echipamente, precum o lampă pentru operații, o cameră video integrată, o masă pentru operații cu accesorii pentru chirurgie vasculară, un aparat pentru anestezie de înaltă performanță, un sistem digital pentru sala de operații sau un defibrilator cardiac intern.

La momentul inaugurării Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, în primăvara anului trecut, anunțam că demersurile noastre nu se vor opri odată cu finalizarea lucrărilor de construire și că ne vom preocupa și să dotăm această nouă structură. Astfel, CJ Dolj a alocat două milioane de euro din bugetul propriu, care au fost repartizate Spitalului Județean și care au fost deja investite în mobilier și aparatură medicală, cel mai important fiind aparatul pentru angiografii.

Doresc să le mulțumesc tuturor celor care s-au implicat și fac parte din echipa de implementare a acestui proiect, precum și celorlalți colegi din aparatul de specialitate al Consiliului Județean care au răspuns prompt, ori de câte ori le-a fost solicitat sprijinul. Investițiile în sănătate au reprezentat o prioritate pentru instituția noastră și continuă s-o facă, în prezent fiind derulate demersuri menite să ajute la îmbunătățirea infrastructurii medicale din Dolj”, a declarat vicepreședintele CJ Dolj Oana Bică.

La rândul său, Ileana Măjină, managerul de proiect, a spus: „Pe lângă dotarea uneia dintre sălile de operații, un alt câștig al acestui proiect este reprezentat de construirea și întreținerea unei relații între medici din Bulgaria și din România. Au avut deja loc schimburi de experiență și vorbim despre specialiști și din alte domenii, nu doar cei din specialitatea cardiologie. Tot în cadrul acestui demers a fost realizat și un studiu prin intermediul căruia s-a analizat incidența acestor boli atât în Dolj, cât și în Vratsa, precum și diferențele legislative dintre cele două țări. Studiul va propune câteva modificări legislative care să înlăture aceste bariere între România și Bulgaria”.

Prezent la conferința de presă, Petrișor Tudorașcu, medic primar cardiolog, a subliniat rolul decisiv pe care CJ Dolj îl are în derularea demersurilor pentru îmbunătățirea infrastructurii sanitare.

Este de salutat implicarea factorilor decizionali din administrația județeană în ceea ce înseamnă asigurarea logisticii necesare desfășurării profesiei de medic, având în vedere plecările masive din acest sistem în afara granițelor țării. Demersul construirii clinicii de cardiologie a fost inițiat în urmă cu câțiva ani, împreună cu patru-cinci colegi care la acea vreme intrau în rezidențiat, iar în acest moment sunt angajați ai spitalului în specialitatea cardiologie intervențională, reușind deja să salveze vieți omenești. Trebuie evidențiat faptul că, în ultimii trei ani, noi am crescut exponențial numărul de proceduri invazive, proceduri foarte complexe operate de acești tineri. Sunt realizări datorate în mare măsură și eforturilor investiționale făcute până în prezent de administrația județeană”, a declarat medicul Petrișor Tudorașcu.

Proiectul „Coordonarea și sprijinirea modernizării serviciilor publice de sănătate în regiunea Dolj-Vratsa“, implementat în cadrul Programului Interreg V-A România-Bulgaria, are o valoare totală de 1.483.010 de euro, inclusiv TVA, din care 769.453 de euro reprezintă valoarea totală a activităților implementate de Consiliul Județean Dolj și Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, contribuția proprie fiind de 2 la sută, respectiv 15.389 de euro.

Valoarea cheltuielilor neeligibile aferente activităților implementate de CJ Dolj, partener lider, este de 350.245 de euro.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here