Fermierii din UE pot inova fără brevete pentru plante și semințe obținute în mod natural

0

Parlamentul European și-a reiterat apelul pentru accesul nerestricționat la materialul de reproducție al plantelor. Deputații europeni doresc să se asigure că fermierii din UE pot inova cu scopul de a găsi soluții pentru criza climatică și noile boli vegetale. Companiilor multinaționale bogate nu ar trebui să li se permită să breveteze viața naturală, creând monopoluri și crescând prețurile produselor alimentare.

Totul a început cu o roșie zbârcită. În 2015, Oficiul European de Brevete a acordat un brevet pentru o nouă varietate de tomate, care este ideală pentru prepararea ketchup-ului. Aceasta a fost obținută folosind doar procese biologice – deci nu a fost modificată genetic.

A existat o reacție negativă instantanee, OEB fiind acuzat că a brevetat viața. Ulterior, organizația și-a modificat politica – dar cazul a fost trimis la comisia de apel a OEB. Dezbaterea continuă și în prezent.

Parlamentul European luptă pentru a se asigura că produsele obținute în urma proceselor biologice nu pot fi patentate.

Norbert Lins / Grupul Partidului Popular European (Creștin Democrat) / Germania: “Considerăm că accesul fără bariere la materialul vegetal este esențial pentru capacitatea de inovare a sectorului european de reproducere a plantelor și pentru fermieri, precum și pentru varietatea genetică a culturilor noastre

Deputații doresc ca fermierii din toată Uniunea Europeană să poată inova, în special în fața crizei climatice. Reproducerea de noi varietăți de plante promovează diversitatea genetică.

Jan Huitema / Grupul Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa / Olanda: “În fiecare an, apar și se dezvoltă noi dăunători și noi boli ale plantelor și este nevoie de dezvoltarea de noi culturi alimentare care să fie rezistente la boli și dăunători. Dacă permitem acordarea unor asemenea brevete, inovația și dezvoltarea vor fi restricționate. Cred că este foarte riscant pentru întreaga aprovizionare mondială cu alimente

Deputații europeni susțin că producătorii de talie mică vor fi probabil cei mai afectați de aceste brevete. Parlamentul afirmă, de asemenea, că permiterea brevetării anumitor soiuri de plante alimentare va crea un monopol care, la rândul său, ar putea duce la creșterea prețurilor la produsele alimentare din întreaga UE.

sursa: Multimedia Centre / Parlamentul European

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here