Râmnicu Vâlcea: Teatrul Anton Pann – bilanțul anului 2019

0

În afara premierelor, a participării la festivaluri, a bucuriei câștigării unor premii în cadrul festivalurilor, în anul 2019 două mari acțiuni se înscriu ca evenimente de top, și anume:

1. Organizarea primei ediții a Festivalului de teatru ”Versus- Showcase Centenar”. Acest proiect finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale şi susţinut de UNITER a fost realizat de Teatrul Anton Pann, Consiliul Județean Vâlcea și Asociaţia Ataraxia. Prima ediție a acestui festival, care s-a desfășurat în perioada 19-25 septembrie, a cuprins 16 spectacole.

2. Participarea scriitorului francez Pascal Bruckner la premiera mondială a spectacolului ”Crăciunul Președintelui”

Participarea scriitorului francez  Pascal Bruckner la premiera mondială a spectacolului ”Crăciunul Președintelui” și organizarea primei ediții a Festivalului de teatru ”Versus- Showcase Centenar”  putem spune că au reprezentat punctele culminante ale anului 2019 și al acestei stagiuni.

Începem prin a vă prezenta cele mai importante activități ale teatrului în 2019. 

Premiere 8 dintre care 5  pentru copii 

Premieră mondială ”Crăciunul președintelui” de Pascal Bruckner, regia Chris Simion-Mercurian, cu participarea scriitorului francez Pascal Bruckner- 17 şi 18 mai 2019

Premieră națională „”Emisie: Titanic Vals” după Tudor Mușatescu, re MATEI LUCACI GRUNBERG

 – 2 martie 2019

„D-ale carnavalului”, de I.L. Caragiale, regia Vladimir Anton.

– 20 octombrie 2019

”Degețica”, de Hans Christian Andersen, regia Ștefan Craiu

23 martie 2019, Sala Mare

„Firul de Aur” de Sabina Balan, regia Diana Ligi 14 septembrie

„Prinţesa şi bobul de mazăre, după Hans Christian Andersen, regia  Mateea Marin – 23 septembrie

”Pisica aristocrată” de Samuil Yakovlevich Marshak, adaptare scenică de Robert Robert Emanuel, REGIA Florin Beciu

16 noiembrie 2019

„Iarna poveștilor” pe un text și în regia regizoarei Diana Ligi,

21 decembrie 2019

Prezențe în festivaluri – 15 din care 7 festivaluri pt copii 

– Festivalul Internațional de Cultură  C’Art Fest  Braşov – Crăciunul Preşedintelui -10 iulie, județul Brașov

– Festivalul Showcase Centenar, Oravița -”Portofele virtuale” și Titanic Vals” – 25-27 iulie, Teatrul Mihai Eminescu din Oravița.

– Festivalul Undercloud București spectacolul Crăciunul Președintelui – 28 august, Muzeul Țăranului Român

– Festivalul Versus – Showcase Centenar – „Emisie: Titanic Vals”, „Portofele virtuale”, ”Degețica” , „Prinţesa şi bobul de mazăre”și „Firul de Aur”20- 24 septembrie, Teatrul Anton Pann

– Festivalul Săptămâna Teatrului Tânăr, Buzău 2019, „Toate lucrurile minunate”, 23 octombrie,

– Festivalul Artelor ”KIDS” Timișoara Toate lucrurile minunate”

noiembrie, Timișoara

–  New Wave Theater Festival, Reșița 2019 ”Crăciunul Președintelui”

22 noiembrie 2019

– Festivalul Național de Comedie de la Caracal –”Crăciunul Președintelui” 24 noiembrie,Teatrul Național Caracal

Și spectacolele pentru copii au participat la festivaluri

– Festivalul „Fest Kids” Caracal – Gâscănelul lăudăros, Ursul păcălit de vulpe și Degețica, cu ateliere de creație, desene pe asfalt, concursuri.

31 mai 2019, Caracal

– Festivalul de Teatru pentru Copii ”Lumea poveștilor” Reșița

Gâscănelul lăudăros, Punguța cu doi bani și Rățușca cea urâtă

2-5 iunie 2019, Teatrul de Vest Reșița

– Festivalul Internațional de Teatru pentru copii “Cărăbuș”– Brăila

Două reprezentații cu spectacolul „Degețica” spectacol realizat de Ștefan Craiu.

12- 13 august 2019, Brăila

–  Festivalul Versus – Showcase Centenar

”Degețica” Prinţesa şi bobul de mazăre„Firul de Aur

20 – 23 septembrie, Teatrul Anton Pann

– Festivalul Internațional al Teatrului de Studio și de Forme noi de la Pitești ”Firul de aur”

3 noiembrie,  Teatrul ”Alexandru Davila” din Pitești

– Festivalul Artelor ”KIDS” Timișoara 2019 Teatrul Anton Pann a participat cu 2 spectacole

-”Firul de aur” și Prințesa și bobul de mazăre”

9-10 noiembrie 2019, Timișoara

– Festivalul Național de Comedie de la Caracal ”Pisica aristocrată”

24 noiembrie 2019, Teatrul Național Caracal

Premii pentru actorii Teatrului Anton Pann 5

 Cel mai bun spectacol ”Crăciunul Președintelui”– Ceremoniei de Decernare a Premiilor anuale ale Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „NIȘTE ȚĂRANI”

Premiul pentru cel mai bun actor în rol principal, Tavi Costin, la Festivalul Național de Comedie de la Galați, pentru rolul „Straforel” din spectacolul „Romanțioșii” de Edmond Rostand, regia – Vlad Cristache, producția Teatrului „Alexandru Davila” Pitești.

Premiul pentru cea mai bună actriță, Réka Szász, cu rolurile din spectacolul ”Libretto Solitudine” în regia lui Matei Lucaci Grünberg, la Festivalul de Teatru Independent de la Constanța,

Premiul pentru cel mai bun actor, Tavi Costin, pentru rolul Președintelui din spectacolul ”Crăciunul Președintelui”, premiu primit în cadrul Ceremoniei de Decernare a Premiilor anuale ale Fundației Naționale pentru Civilizație Rurală „NIȘTE ȚĂRANI”

Premiul pentru cel mai bun actorAndrei Cătălin,  la New Wave Theate Festival, Reșița 2019 pentru rolul lui Marc Aureliu, frizerul, din spectacolul „Crăciunul președintelui”

Proiecte 2 aducem in atenția dvs și două proiecte

– Terapie prin Artă care s-a desfășurat  în perioada 6-12 mai la Spitalul Județean de urgență Vâlcea, un parteneriat al Asociației Create Act Enjoy din Cluj, Teatrul Anton Pann și Spitalul Județean de Urgență Vâlcea. Terapie prin artă s-a dovedit a fi un proiect de succes menit sa contribuie la îmbunătățirea  sănătăţii fizice, psihice și emoțională a persoanelor de orice vârstă.

– ”Titanic Vals” prezentat și altei categorii de public, oamenilor cu deficiențe de vedere. Acest proiect al Teatrului Anton Pann va putea fi prezentat și persoanelor cu deficienţe de vedere din întreaga țară și în 2020.

Spectacole invitate 12

„Perfect compus”; ”Pianul cu poeme”; ”Năzdrăvanii în concert”; ”Magicianul” ;”Aventuri cu dl Goe”; ”O femeie”; ”Vagonul 17”; ”Magie…gen; ”LEMONS. LEMONS. LEMONS. LEMONS. LEMONS”; ”Baby / Blues”; ”Frozen, Regatul îngheţat”; „Această Sonia

Concerte 3

Concert Direcția 5, Concert Georghe Iovu și concert Pierre Donoré

Expozitii de artă plastică 4

„ART IN/SANE” – un eveniment plastic girat de Academia Română.

Gheorghe Dican, Petti Velici și Aurelia Sanda în cadrul proiectului  „La fără un sfert” proiect cultural realizat de Teatrul Anton Pann în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, Filiala Vâlcea.

Expoziție de fotografie 1 Expoziție de fotografie”Elvira Godeanu” pe acordurile violoncelistului Mircea Suchici, parteneriat cu Teatrul Elvira Godeanu Târgu Jiu.

Spectacol caritabil 2

Spectacol caritabil  cu strângere de fonduri  pentru Dragoș Dumitru Năstasie, 24 de ani, un tânăr cu probleme grave de sănătate cauzate de un accident rutier – parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului – ”Un bărbat și mai multe femei”,.

Spectacol caritabil  cu strângere de fonduri  pentru Robert Mihai, un copil de câțiva anișori cu probleme mari de sănătate. Povestea lui Robert Mihai, un copil aparent normal și perfect sănătos la naștere, ne-a impresionat pe toți. Avem speranța că banii care s-au strâns îl vor ajuta pe Robert pentru o operaţie salvatoare la o clinică din Rusia – parteneriat cu Arhiepiscopia Râmnicului – ”Crăciunul Președintelui”.

În afara spectacolelor de la sală și din deplasări, atât în județul Vâlcea cât și în afara județului, la sediul teatrului au mai avut loc numeroase evenimente de tipul lansări de carte, întruniri ale unor tineri, târguri specifice unor anotimpuri (târgurile de crăciun) , spectacole de dans etc.

Daniela Ștefănescu

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here