Vâlcea: Oltenia Brunch la Voineasa

0

Seria brunch-urilor de la sud de Carpați continuă cu al șaselea eveniment al sezonului și al patrulea eveniment din Oltenia, sâmbătă, 17 octombrie, la pensiunea Lazăr, comuna Voineasa, judeţul Vâlcea. Continuăm să explorăm bucătăria locală și regională din România, una dintre cele mai bune metode de a descoperi istoria și cultura unei regiuni, prin acest tip de eveniment ce oferă spre degustare participanților o mulțime de feluri de mâncare, toate preparate de comunitatea locală.

În meniul de la Oltenia Brunch la Voineasa, am inclus o varietate de opțiuni pentru toate gusturile: salată de fasole boabe cu păstrav, pate de rață, bruschete cu slănină și ceapă, pastramă (vită și pui), macaroane cu brânză, paturi (bulz), ciorbă de fasole cu afumătură, plăcintă cu mere, cozonac. Și acestea nu sunt toate. Am mai lasat loc și pentru a te surprinde la fața locului.

Vă invităm astfel la pensiunea Lazăr, pensiune situată într-un loc pitoresc, unde munții cuprind îngusta vale a Lotrului. Gazdele noastre, Andreea și Alexandra au preluat pensiunea deschisă de părinți în 1995, au acumulat multă experiență și își doresc să transmită mai departe pasiunea pentru produse locale, foraging și rețete ca la bunica. În sezonul 2017 al emisiunii “Chefi la cuțite”, Andreea i-a dat gata pe jurați cu rețeta de papanași și untul adus de la stână.

Locurile la eveniment sunt limitate pentru a putea respecta regulile de distanțare, evenimentul desfășurându-se în spațiu deschis. Înscrierile la acest eveniment din Oltenia sunt deschise pe pagina www.eat-local.ro.

Oaspeții sunt așteptați începând cu ora 10:30. Bufetul de picnic va fi deschis începând cu ora 11:00, iar mâncarea va fi repartizată pe “insule” astfel încât să respectam toate regulile de distanțare în vigoare. După ce vom savura delicioasele preparate, vom explora împrejurimile. Pornim într-o drumeție prin natură pentru a descoperi povești fascinante despre pădure și zonă.

Despre  Oltenia și Muntenia Brunch

Proiectul Oltenia si Muntenia Brunch își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală.

În perioada dintre 1 iulie – 7 noiembrie vom organiza 9 evenimente în 5 județe din sudul țării, implicând comunitatea locala și micii producători locali pentru a identifica și pune în valoarea gusturile și produsele locale, rețetele vechi, transmise în familie, dar și obiceiurile și atracțiile turistice din zonă.”, a declarat Gabriela Solomon, reprezentanta Gate to Romania. “Mai mult ca niciodată, vreau ca aceste brunch-uri să fie pentru oaspeții noștri o gură de aer proaspăt și un moment de reconectare cu oameni dragi, cu natura și cu țara în care s-au născut” – a precizat Gabriela Solomon.

Despre conceptul de brunch

Brunch-ul este un termen anglo-saxon ce definește un mic dejun târziu, luat în jur de ora 11.00, care se transformă în prânz. Pe aceeași masă, se găsește un bufet de diverse preparate reci și calde. Aceasta e definiția termenului, pe care Asociația My Transylvania au luat-o, a combinat-o cu practicile săsești de într-ajutorare din vecinătați și a transformat-o într-un produs turistic, în urmă cu circa 12 ani.

Astfel, “brunch” înseamnă câteva ore în aer liber, într-un sat neturistic în care partea de gastronomie e un pretext pentru a face cunoștinta cu zona și cu ce are ea de oferit în termeni de cultură, petrecere a timpului liber, produse.

Proiectul “Oltenia si Muntenia Brunch” este derulat de Gate to Romania, partenerul regional al Asociației My Transylvania. Fiecare eveniment este organizat împreună cu comunitatea locală.

Evenimentul face parte din proiectul “Gusturi redescoperite – peisajul gastronomic din Oltenia și Muntenia”, co-finanțat de AFCN. Acest comunicat nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul acestei publicații sau de modul în care rezultatele ei și ale proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Gabriela Solomon, Gate to Romania
Cristian Cismaru, Asociația My Transylvania

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here