Ultima zi de activitate a miniștrilor USR PLUS în cabinetul Cîțu

0

Marți, 7 septembrie 2021, a fost ultima zi de activitate a miniștrilor noștri în cabinetul Cîțu. Și așa cum e normal, fiecare dintre ei a făcut bilanțul mandatului care tocmai s-a încheiat.

Cele mai importante realizări:

Ioana Mihăilă a pregătit sistemul sanitar pentru gestionarea valului patru al pandemiei de COVID-19. A  transparentizat toate contractele de achiziții de la Ministerul Sănătății și a organizat zeci de concursuri pe bune pentru ocuparea funcțiilor de manageri în spitale. Ioana a aprobat lista medicamentelor esențiale și a extins vaccinarea gratuită anti-HPV pentru adolescentele între 11 și 18 ani.

Cristian Ghinea a finalizat Planul Național de Redresare și Reziliență, cel mai mare program de dezvoltare de care a beneficiat România în ultimii 30 de ani. Tot Cristian a reușit să aducă în jur de 600 de milioane de euro din fonduri europene pentru decontarea testelor PCR, pentru plata medicilor, pentru dotări pentru spitale, centre sociale și școli, în contextul pandemiei COVID-19 și a reușit să crească ritmul de absorbție al fondurilor europene de peste 3 ori în perioada ianuarie – iunie 2021 față de aceeași perioadă din anii anteriori: peste 1 miliard de euro.

În timpul mandatului lui Cătălin Drulă la Ministerul Transporturilor lucrările pe șantiere au mers în ritm alert: peste 30 de șantiere și peste 600 km de autostradă, drumuri expres și de legătură, reabilitări poduri, centuri și drumuri naționale. În primele luni ale anului am avut un record de 3,7 miliarde de lei investiții din fonduri europene. Mai mult, Cătălin a fost primul ministru al Transporturilor care s-a luptat cu mafia liderului sindical Ion Rădoi de la Metrorex și a reușit să elimine chioșcurile ilegale de la metrou.

La Ministerul Economiei, Claudiu Năsui a asigurat o sumă record pentru firmele românești afectate de pandemiei – 2,34 miliarde lei. Ca ministru, Claudiu a făcut publice toate contractele cu statul pe care le are ministerul, a numit noi consilii de administrație formate din profesioniști pentru toate cele 70 de companii din subordine, a lansat un amplu program de debirocratizare care să vină în sprijinul antreprenorilor.

Ciprian Teleman a finalizat proiectul de lege privind Codul Comunicațiilor – legea esențială pentru inițierea procesului de licitare a frecvențelor 5G care ar trebui să aducă mai mult de 2 miliarde de lei la buget. A început procesul de inventariere a activelor digitale ale statului şi reorientarea sistemelor informatice neutilizate sau depreciate. A promovat utilizarea semnăturii electronice a funcţionarilor din administraţia publică, astfel încât aceştia să poată comunica digital cu firmele.

Stelian Ion a avut ca principală misiune să repare după Dragnea și Iordache tot ce au stricat în sistemul de justiție. A propus un proiect de desființare a Secției Speciale de anchetare a magistraților, a avansat proiecte noi pentru legile justiției și a pus în dezbatere publică modificările la Codul Penal și Strategia Naţională Anticorupţie pentru 2021 – 2025. Stelian a deblocat admiterea în magistratură și a demarat concursul pentru funcțiile de procurori-șefi DNA și DIICOT.

Dan Barna a coordonat activitatea echipei guvernamentale USR PLUS – miniștri, secretari de stat, președinți și vicepreședinți de agenții guvernamentale în subordinea ministerelor. A dus pe agenda coaliției angajamentele USR PLUS din programul de guvernare, a avut un rol cheie în procesul de bugetare și solicitările de rectificare pe 2021, cu o sumă record pentru investiții: 61,4 miliarde lei. A urmărit cele două mari coordonate de mandat: PNRR și eliminarea MCV pentru România. PNRR urmează să fie aprobat de Comisia Europeană la sfârșitul lunii septembrie.

Sperăm ca reformele începute de miniștrii noștri să fie continuate. De asemenea, sperăm că partenerii noștri de coaliție vor înțelege în cele din urmă că reformele sunt mai importante decât Florin Cîțu. Dacă premierul Cîțu pleacă, suntem pregătiți să reluăm discuțiile despre participarea noastră la guvernare. Până atunci, vom continua să muncim pentru reconstrucția și modernizarea României, indiferent dacă vom face acest lucru de la guvernare sau din opoziție.

Uniunea Salvați România

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here