Partidul Verde solicită alocări bugetare naționale mai mari pentru atingerea obiectivelor tranziției verzi

0

Partidul Verde atrage atenția Guvernului că, pentru atingerea obiectivelor tranziției verzi, asumate și prin Strategii naționale (a se vedea, cel puțin, Strategia de dezvoltare durabilă- 2030, Strategia Forestieră Națională și Strategia națională pentru crearea de locuri de muncă verzi-orizont 2025) se impune creșterea consistentă a alocărilor financiare specifice în Bugetul  pe anul 2022, dar și în bugetele anilor care vin.

Nu e suficient pentru un guvern orientat cu adevărat către mediu doar să spună în documente oficiale că ”Bugetele naționale vor juca un rol deosebit de important în finanțarea priorităților pactului ecologic, prin integrarea preocupării pentru mediu  în procesul de stabilire a bugetului prin redirecționarea investițiilor publice, a consumului și a taxării către priorități ecologice”. Această frază rămâne una goală, fără modelarea și introducerea unor măsuri bugetare concrete pe care le solicităm puse cât mai repede în dezbatere publică. Nu poți să emiți pretenții că vei crea locuri de muncă verzi atâta vreme cât nu corelezi strategia pe care ți-ai asumat-o cu resurse naționale adecvate. Ne aflăm la jumătatea intervalului de aplicare al acestei Strategii naționale pentru locuri de muncă verzi și nu avem nicio comunicare oficială privind stadiul de implementare al acesteia! Cum este ea corelată cu PNRR?!? Dar cu Strategia de dezvoltare durabilă a României – 2030?!?

Partidul Verde cere guvernului să spună: Cum a evoluat piața muncii pe regiuni de dezvoltare din perspectiva creării de locuri de muncă verzi? Care este ponderea populației ocupate în sectorul producției de bunuri și servicii de mediu azi în România? Câte locuri de muncă verzi s-au creat, în baza acestei strategii, în județele monoindustriale ale țării? Care sunt progresele înregistrate în valorificarea oportunităților privind trecerea la economia verde? Care sunt acțiunile monitorizate privind utilizarea mai eficientă a resurselor? Ce fel de cercetări și studii s-au făcut în baza angajamentelor Strategiei și care sunt concluziile utile pentru aplicarea ei în următorii patru ani?

Partidul Verde apreciază că este nevoie de alocări suplimentare, inclusiv pentru cofinanțarea publică a unor proiecte din fonduri europene  nerambursabile  în vederea stimulării antreprenoriatului cu inițiativă în zona economiei verzi,  a dezvoltării competențelor forței de muncă pentru asigurarea unei ocupări de calitate în sectoarele  generatoare de locuri de muncă verzi.

În același timp,  atragem atenția  Guvernului că:

Nu poate emite pretenții că va putea proteja pădurile de tăieri ilegale atâta vreme cât  alocă pădurilor  sub 0,5% din bugetul total al  Planului Strategic Național privind Politica Agricola Comună (2023-2027)!

Nu poate realiza un management eficient al deșeurilor cât timp nu propune o schemă de ajutor de stat serioasă privind încurajarea dezvoltării economiei circulare!

Nu poate combate infracțiunile de mediu cu instituții subfinanțate, așa cum este, de exemplu, Garda de Mediu!… Exemplele pot continua…

Mai mult, guvernul s-a angajat, anul trecut, la diversificarea instrumentelor de finanțare, inclusiv prin realizarea de emisiuni de obligațiuni “verzi”. Ce face guvernul Ciucă pentru crearea/consolidarea cadrului general de emisiuni de obligațiuni verzi la nivel suveran?! Ce proiecte de investiții/cheltuieli “verzi” vor fi identificate în acest sens in bugetul de stat  pe 2022?!

Partidul Verde cere guvernului să treacă de la vorbă la faptă și să demonstreze prin modul în care va construi bugetul pe 2022 că are voința de a așeza cu adevărat în centrul acțiunii sale preocuparea pentru mediu, pentru reușita tranziției verzi în România.

BIROUL DE PRESĂ al PARTIDULUI VERDE

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here