Primul volum din cadrul proiectului pilot ”Rădăcini Culturale Românești”

0

Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României și Asociația ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”, sub patronajul Comisiei Naționale a României pentru UNESCO, lansează astăzi primul volum dintr-o serie de 4 volume dedicate promovării unora dintre cele mai importante obiective culturale românești, în cadrul proiectului pilot ”Rădăcini Culturale Românești”. Evenimentul a avut loc joi, 20 ianuarie 2022, pe platforma de video-conferințe Zoom.

”Sucevița Îngerilor” este un volum de colecție care promovează Biserica „Învierea Domnului” a Mănăstirii Suceviţa, una dintre cele 8 Biserici din Moldova înscrise în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO. Volumul este realizat de Dr. Nicoleta Zagura, ilustrație Sorin Mihai Bârgăoan.

Biserica de la Mănăstirea Sucevița a fost inclusă în Lista Patrimoniului UNESCO pe 1 august 2010 și este singura biserică din lume care include o reprezentare a scării Sfântului Ioan Scărarul. Decizia de a include Biserica Mănăstirii Suceviţa între monumentele de importanţă mondială a fost luată datorită zidurilor exterioare acoperite în întregime, în secolele al XV-lea şi al XVI-lea, cu picturi inspirate din arta bizantină.

În călătoria imaginară, la care vă invit să participați, vom vorbi despre lucruri certe, neschimbate de sute de ani. Vom explora perenitatea frumosului, vom vorbi despre moștenirea noastră culturală și simbolurile sale distinctive. Mă va însoți, în acest drum, un foarte bun prieten, Sorin Mihai Bârgăoan – pictor din Humor, un inspirat ilustrator al călătoriilor noastre. ”Sucevița Îngerilor” este o primă invitație. Vor urma ”Labirintul Cunoașterii – Humor”, ”Albastrul poate fi de Voroneț”, Moldovița Împăraților”, a declarat Dr. Nicoleta Zagura.

Publicarea acestui volum este un prilej excelent de a aduce în centrul atenției frumusețile și bogățiile țării noastre, vestigiile arhitectonice, lăcașurile de cult și mai ales siturile românești incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO. Ne dorim să prezentăm tuturor românilor Patrimoniul UNESCO din România, moștenirile culturale și istorice pe care le-am primit în dar de la înaintașii noștri și pe care avem datoria să le păstrăm și să le promovăm“, a declarat Alexandra Dobre, Președinte Asociația ”Institutul pentru Îmbătrânire Activă”.

Pornind de la premiza că tinerii sunt cei care se vor îngriji de moștenirea noastră culturală în viitor și cei care vor duce mai departe patrimoniul cultural, aducem, prin proiectul ”Rădăcini Culturale Românești”, în atenția publicului larg, dar, mai cu seamă, în atenția tinerei generații, valoarea universală excepţională a Patrimoniului Mondial UNESCO din România”, a declarat Trisi Cristea, Director General Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Proiectul ”Rădăcini Culturale Românești” are ca scop promovarea patrimoniului UNESCO din România, în mod special în rândul copiilor și tinerilor, prin descoperirea moștenirii culturale, protejate de UNESCO, și conștientizarea valorii acesteia.

Prezentările document cuprind date istorice, registre iconografice și curiozități artistice despre patru situri românești incluse în Patrimoniul Mondial UNESCO.

În perioada următoare vor fi lansate încă 3 volume, care prezintă situri românești aflate în Patrimoniul Mondial UNESCO. Acestea sunt: Biserica ”Adormirea Maicii Domnului” a Mănăstirii Humor, Biserica „Sfântul Gheorghe” a Mănăstirii Voroneţ și Biserica „Buna Vestire” a Mănăstirii Moldovița.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here