Concertul muzicii la pupitrul geniului craiovean Iulian Rusu a la Mozzart

0

Concertul de vineri, 4 martie, ora 19, stă sub semnul geniului muzicii lui MOZART, la pupitrul simfonicului craiovean aflându-se IULIAN RUSU, ”de o discreţie reconfortantă, cu un stil dirijoral marcat de maturitate.” (Petruţa Coroiu).

Seara se va deschide cu lucrarea ”Omagiu lui Mozart” de Jacques Ibert, cu momente senine, marțiale sau dramatice, elemente specific mozartiene. Evenimentul va continua cu ”Simfonia concertantă pentru oboi, clarinet, corn, fagot şi orchestră”, scrisă în anul 1778 la Paris.

Compoziția oferă celor patru protagonişti – IRINA ȚAPEȘ (oboi), BOGDAN UȚĂ (clarinet), GILBERT NEGOIȚĂ (corn) şi DANIELA STATKOVA (fagot) – prilejuri de afirmare, într-o desfăşurare armonioasă, perfect echilibrată emoţional.

Concertul se va încheia cu suita “Mozartiana” de Ceaikovski, despre care compozitorul scria: “Un mare număr dintre admirabilele piese miniaturale de Mozart este, din motive inexplicabile, puţin cunoscut nu numai de public, dar şi de muzicieni”. Autorul a urmărit să dea prilejul unor interpretări mai frecvente ale acestor perle de creaţie muzicală, nepretenţioase prin formă, dar pline de frumuseţe.

Iulian Rusu este licențiat al Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași, specialitatea dirijat de orchestră, clasa Prof. univ. dr. Dumitru Goia. A absolvit cursurile de Studii Aprofundate în dirijat orchestră la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, clasa Prof. univ. dr. Cristian Brâncuşi.

În anul 2011 a obţinut titlul de Doctor în muzică (specialitatea dirijat de orchestră) cu titlul Tezei: Tradiţia Dirijorală în România, Stil, Concepţie, Spirit creator, la Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, sub îndrumarea Prof. univ. dr. Nicolae Brânduș.

A avut privilegiul să studieze, singurul din România, cu unul dintre cei mai mari dirijori ai lumii Maestrul Sergiu Comissiona, care i-a împărtăşit cunoştinţe din vasta şi îndelungata-i experienţă.

A efectuat turnee în calitate de solist (clarinet) sau dirijor în Bulgaria, Cipru, Corea de Sud, Germania, Grecia, Israel, Italia, Japonia, Kuwait, Spania, Suedia, S.U.A. şi Ungaria. A apărut în calitate de dirijor la pupitrul orchestrelor Filarmonicilor din: Arad, Bacău, Botoşani, Braşov, Craiova, Iași, Oradea, Piteşti, Ploieşti, Orchestra de Cameră Radio, Râmnicu Vâlcea, Sibiu, Târgovişte, Târgu Mureş, Timișoara şi a unor ansambluri orchestrale şi camerale formate la iniţiativa sa.

Peste hotare a dirijat: Orchestra Națională Radio din Atena, Asia Philharmonic (Busan – Corea de Sud), Orchestra Simfonică din Cipru, Orchestra Filarmonicii din Chișinău, Orchestra Simfonică din Muntenegru și Orchestra Operei Naționale din Tblisi (Georgia).

În prezent, Iulian Rusu este conf. universitar dr. la Universittea Națională de Arte „George Enescu” Iași şi profesor asociat la Universitatea „Transilvania” – Braşov. Repertoriul dirijorului Iulian Rusu, include lucrări aparţinând tuturor epocilor şi stilurilor creatoare inclusiv operetă, operă şi balet.

Născută la 22 octombrie 1983 în orașul Chișinău, Republica Moldova, IrinaȚapeș și-a început studiile muzicale la Școala de muzică din Briceni. Din 1999 până în 2007, urmează studiile muzicale în Chișinău, la Colegiul de muzică „Ștefan Neaga”, iar apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice. În 2008, s-a transferat în Italia unde și-a perfecționat cunoștințele muzicale la Conservatorul „Niccolo Paganini” din Genova.

Între anii 2012-2014, a studiat la Conservatorul din Lugano (Elveția), la clasa profesorului Fabien Thouand (primul oboist al Teatrului Scala din Milano), obținând Diploma de Master.

Și-a desfășurat activitatea artistică în calitate de oboistă în cadrul Orchestrei Teleradio-Moldova, Filarmonica Națională Chișinău, Orchestra del Piemonte Orientale (Italia), Lebanese Philharmonic Orchestra (Beirut, Liban). În prezent, este artist instrumentist în cadrul orchestrei simfonice a Filarmonicii „Oltenia” Craiova.Membru în orchestra Filarmonicii „Oltenia” din 2001, Bogdan Uță s-a făcut deseori remarcat prin aparițiile sale în cadrul recitalurilor camerale și a concertelor în ipostaza de solist concertist din cadrul stagiunilor Filarmonicii „Oltenia”.

Absolvent al Facultății de Muzică din Brașov (2001), la clasa de clarinet a maestrului Dan Avramovici, laureat la 16 concursuri naționale și internaționale, a participat la cursurile de măiestrie susținute de Antonio Tinelli, Aurelian Octav-Popa, Justo Sanz.

Între 1998-2001, a fost membru în orchestra Operei din Brașov; 2008-2009 a fost clarinet principal în orchestra Filarmonicii din Beirut; în prezent este solist instrumentist clarinet în orchestra Filarmonicii „Oltenia”, funcție pe care o ocupă din 2004. Din anul 2018, este Președintele Asociației Centrul Cultural Craiova, ipostază în care realizează diferite proiecte culturale.

Gilbert Dumitraș Negoiță s-a născut pe 2 ianuarie 1995 în București. Își începe parcursul muzical în 2006, la Colegiul National de Muzică „Dinu Lipatti”, clasa de corn a prof. Mihai Bejan. Obține numeroase premii la olimpiadele naționale de muzică, precum și Premiul I la Concursul Internațional „Emanuel Elenescu”. Susține concerte pe scena Ateneului Român cu orchestra liceului.

În 2018, a absolvit studiile de licență la Universitatea Națională de Muzică din București, clasa prof. univ. dr. Cristian Borcan, iar în prezent urmează studiile de masterat, tot în cadrul U.N.M.B. Gilbert a colaborat cu prestigioase orchestre din țară, precum Orchestra Națională Radio, Orchestra de Camera Radio, Opera Națională București, Filarmonica „George Enescu”, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica din Braşov, sub baghetele unor dirijori precum Cristian Mandeal, Cristian Măcelaru, Gabriel Bebeșelea, Christian Badea, Michael Sanderling, Tiberiu Soare, Domingo Hindoyan.

Din anul 2015, este membru al Orchestrei Române de Tineret, cu care a susținut concerte și turnee în țări precum Germania, Italia, Emiratele Arabe Unite, Belgia, și a participat la Festivalul Internațional „George Enescu”, Festivalul Young Euro Classic, Festivalul Internațional de Tineret.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here