Povești ale suporterilor Universitatea Craiova, Petrolul Ploiești și Politehnica Timișoara în podcastul Cel Mai Frumos Joc

0

Poveștile suporterilor Universitatea Craiova, Petrolul Ploiești și Politehnica Timișoara, în podcastul Cel Mai Frumos Joc

Pasiunea, emoția și dăruirea suporterilor se pot auzi în noul sezon din podcastul Cel mai frumos joc, care poate s-a lansat la sfârșitul săptămânii trecute. Șase episoade care documentează poveștile și amintirile suporterilor Petrolului Ploiești, Politehnicii Timișoara și Universității Craiova. Gazdele podcastului sunt sunetista Mara Mărăcinescu și antropologul Andrei Mihail.

Podcastul narativ Cel Mai Frumos Joc propune o abordare de tip storytelling care adună istoriile personale ale suporterilor sub o umbrelă comună pentru a contura o imagine alternativă a trecutului principalelor cluburi de fotbal românești, bazată pe experiența tribunelor și peluzelor fiecăruia. Produsul final are la bază interviuri de tip antropologic realizate cu suporteri și fotbaliști ai cluburilor menționate.

Orice suporter știe că fotbalul are mult mai puțin farmec fără deplasări. Ar fi fost plictisitor să rămânem doar în București, așa că sezonul 2 din Cel mai frumos joc se joacă la Craiova, Ploiești și Timișoara. Orașele României încă mai trăiesc pentru echipele locale care, în diferite forme, rezistă și prin pasiunea și dedicația suporterilor lor” – a declarat Andrei Mihail.

Concomitent, în perioada 14-31 octombrie, are loc micro-expoziția Obiectele de Suflet ale Suporterilor, complementară podcastului, organizată în colaborare cu Muzeul Sportului la sediul instituției din Bulevardul Mărăști 20A, sector 1. Expoziția prezintă imagini și povești ale unor obiecte personale descrise de câțiva suporteri care vorbesc și în podcast. Expoziția documentează în profunzime cultura materială a tribunelor din cele trei orașe. Eșarfele, tricourile, steagurile sau alte obiecte pot deveni importante puncte de legătură afective între indivizi și istoria suporterismului lor.

În ultimii doi ani am documentat istoriile a șase cluburi de fotbal de tradiție din București și România din perspectiva suporterilor lor. Pe lângă poveștile despre meciuri memorabile, deplasări sau pasiuni moștenite, suporterii ne-au arătat și obiectele cele mai de preț care îi leagă de echipă. Ele nu sunt simple bucăți de material, ci sunt încărcate masiv cu propriile experiențe, identități și emoții ale posesorilor lor” – spune Mara Mărăcinescu.

În sezonul 1, Cel mai frumos joc a documentat poveștile suporterilor celor mai mari trei cluburi din București: Rapid, Steaua, și Dinamo.

Cel mai frumos joc poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts și Spotify.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here