Peste 15.000 de membri de-clic cer FSC să se dezasocieze definitiv de Schweighofer

0

Cluj-Napoca, 10 ianuarie 2016 – Astăzi, organizația internațională FSC (Forest Stewardship Council) a fost notificată oficial despre campania lansată de comunitatea de-clic, prin care li se solicită să se dezasocieze definitiv de compania Holzindustrie Schweighofer.

În iunie 2016, companiei Schweighofer îi era suspendat certificatul de sustenabilitate FSC din cauza investigațiilor jurnalistice care scoseseră la iveală o întreagă serie de nereguli a lanțului de aprovizionare.

Jurnaliștii de la EIA (Environmental Investigation Agency) și Rise Project au arătat cum, timp de mai bine de un deceniu, cei de la Holzindustrie Schweighofer și-au creat o adevărate rețea de crimă organizată și au încurajat tăierile ilegale de pădure. În lumina acestor acuzații, organizația FSC, care le certificase lemnul ca provenind din surse legale și sustenabile, le-a suspendat certificarea și a pornit propria investigație internă.

Ancheta FSC s-a încheiat în luna decembrie 2016 și a concluzionat că, într-adevăr Schweighofer
– a achiziționat lemn ilegal;
– a avut un sistem inadecvat de verificare al lanțului de achiziție;
– a încalcăt legi și reglementări naționale în aprovizionarea sa cu lemn;
– a dezvoltat un sistem de bonusuri care încurajează tăierile ilegale.

Însă, contrar așteptărilor, FSC nu a retras imediat certificatele de sustenabilitate acordate Schweighofer, ci le-a oferit acestora o perioadă de probă de 3 luni în care trebuie să demonstreze că iau măsuri corective.

Campania inițiată de comunitatea de-clic cere FSC ca la finalul acestor 3 luni de probă să se dezasocieze de Schweighofer și să le retragă toate certificările acordate. Petiția poate fi consultată și semnată aici: http://bit.ly/certiFSC

În condițiile în care tăierile ilegale sunt direct legate de Holzindustrie Schweighofer, pierderea unui astfel de certificat se traduce în vești bune pentru pădurile România.

Comunitatea de-clic
Raluca Veștemeanu

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here