Moțiunea de cenzură pentru demiterea Guvernului Grindeanu a fost respinsă – VIDEO

0

Declarații de presă ale premierului Sorin Grindeanu, după votul pe moțiunea de cenzură

Reporter: Moțiunea a picat, cum vedeți acest rezultat?

Sorin Grindeanu: Este o a doua confirmare, dacă vreți. Pentru mine a însemnat foarte mult şi ceea ce s-a întâmplat ieri, şi anume votarea bugetului. Astăzi, un drept constituţional pe care îl are opoziţia a fost exercitat; este a doua oară în 40 de zile, dacă nu mă înşel, când Guvernul a fost reconfirmat. Eu am invitat în discursul meu la dialog, la transparenţă, la tot ceea ce înseamnă un mers normal în România. Unii dintre cei care eu vorbit au înţeles apelul meu, fie că este vorba de opoziţie, fie că este vorba de putere, sper să se întâmple aşa în viitor.

Ceea ce pot eu să vă asigur este că, din punctul de vedere al Guvernului, lucrurile vor sta, de acum încolo, în acest mod. Un mod transparent, un mod care va aduce dialogul în actul de decizie pe care îl vom lua la guvern. Ăsta este un lucru extrem de important din punctul meu de vedere.

S-a făcut ceva important azi, a reieşit ceva important, cred. A fost un numitor comun legat de dezbaterile pe legile justiţiei, pe modificarea codurilor penale. Fie că au fost argumente pro, fie că au fost argumente contra, cam toată lumea a fost de acord că acest lucru trebuie să se întâmple în Parlament. Iată că acest început pot să îl consider ca speranţă; în Parlament trebuie să se întâmple aceste lucruri, sunt perfect de acord. La o dezbatere cât se poate de largă, din punctul meu de vedere, pe decizii, dacă vorbim de codurile penale şi codurile de procedură penală, decizii sau legi, așa cum vă spuneam şi ieri, care să privească decizii ale CCR.

Reporter: Că vorbim de justiţie, ce facem cu ministrul justiţiei, pentru că a trecut moţiunea, a trecut momentul moţiunii, a trecut bugetul…

Sorin Grindeanu: Aşa cum vă spuneam, cred că şi ieri, şi alaltăieri, pentru că am fost extrem de prezent în Parlament, o să am o discuţie cu dânsul în seara aceasta sau mâine dimineaţă, iar mâine după-masă, după şedinţa de guvern, o să vă anunţ ce decizie am luat.

Reporter: Decizia CCR de natură să vă schimbe decizia pe care o aveţi în privinţa ministrului Justiţiei?

Sorin Grindeanu: Tocmai de aceea vă spuneam că vreau să am o discuţie cu el. Decizia mea e luată…

Reporter: Care este?

Sorin Grindeanu: O să vedeţi mâine…

Reporter: Domnul Dragnea vorbea deja de portretul noului ministru…

Sorin Grindeanu: Şi eu v-am spus o părere ieri, de fapt mi-aţi dat o idee ieri într-una din întrebările pe care mi le-aţi pus, chiar o consider o idee foarte bună, dar hai să facem lucrurile – iarăşi citez din clasici în viaţă – pas cu pas, să facem lucrurile în etape. Vă spuneam şi ieri, vă spuneam şi alaltăieri, doresc să am o discuţie fie astăzi după-amiază, fie mâine dimineaţă, decizia mea rămâne aceeaşi, dar vreau să am o discuţie legată şi de ceea ce a decis CCR astăzi. Credeţi-mă că nu am ajuns să citesc…

Reporter: De la ce premise pleacă această discuţie domnule prim-ministru? Ce vă aşteptaţi /…/ răspunsul, ce nu aţi clarificat, că nici nu /…/ să discutaţi cu dumnealui?

Sorin Grindeanu: Aici nu este vorba de persoana domnului Iordache. Pe mine mă interesează şi ceea ce, de exemplu, s-a întâmplat astăzi, şi anume decizia CCR; pentru că dacă vorbim de persoană, vă spuneam şi ieri, şi alaltăieri, ce se întâmplă. Despre decizia CCR vreau să ajung să înţeleg foarte bine ceea ce s-a întâmplat azi, înţeleg că şi mâine este un termen la CCR. E extrem de important dincolo de persoana domnului ministru, pentru că acolo, lucrurile, eu cred că au fost clare şi cât se poate de clare.

Reporter: Ţineţi cont şi de ceea ce vă spune preşedintele PSD dar şi liderii din teritoriu, pentru că ştim că aceştia nu îşi doresc ca domnul Iordache să plece din guvern? Veţi discuta inclusiv cu cei din coaliţie, cu cei din ALDE?

Sorin Grindeanu: Este – şi azi s-a confirmat – un guvern, aşa cum vă spuneam şi cred că în discursul de investitură, un guvern politic, dar există momente în care fiecare dintre noi trebuie să luăm decizii. Eu am avut discuţii cu liderii politici; de asemenea, liderii politici şi-au spus unii dintre ei punctul de vedere. Rămâne valabil ceea ce vă spuneam şi ieri, şi alaltăieri, şi anume această primă discuţie pe care o aştept din partea domnului Iordache, de data asta mai mult şi pe ceea ce s-a întâmplat prin decizia Curţii Constituţionale şi pe ceea ce, până la urmă, se va întâmpla şi mâine, dar nu schimbă în niciun fel decizia.

Reporter: /…/ alte compromisuri pentru a detensiona…

Sorin Grindeanu: Dar nu am făcut niciun…

Reporter: Compromisul a fost, aţi anulat ordonanţa. … pentru a detensiona situaţia şi pentru a-i asigura pe cei care sunt în stradă şi cei care sunt nemulţumiţi că pe viitor nu se vor mai repeta astfel de situaţii. Aţi spus în discurs că nu o să mai treceţi astfel de ordonanţe prin guvern. Ce asigurări le daţi celor care încă se mai îndoiesc de buna-credinţă a acestui guvern?

Sorin Grindeanu: Mai mult decât a reafirma încă o dată, aşa cum am făcut-o de la tribuna Parlamentului, că pe tot ceea ce înseamnă subiecte sensibile, aşa cum e justiţia, lucrurile nu or să se desfăşoare aşa. Și mai mult decât faptul că am reiterat dorinţa de a aborda lucrurile prin dialog, cu toată lumea, pe tot ceea ce înseamnă aceste puncte sensibile, nu pot să fac mai mult decât atât decât să reafirm. Rămâne ca timpul să dovedească dacă lucrurile s-au întâmplat aşa. Eu vă spun…

Reporter: /…/ transparență în general.

Sorin Grindeanu: Corect. Eu vă spun decizia mea ca aceste lucruri să se întâmple în acest fel, în această formă.

Reporter: Ce părere aveţi – îmi cer scuze – că parlamentarii PSD nu au votat? Vi se pare în regulă sau nu?

Sorin Grindeanu: Eu am văzut…

Reporter: /…/

Sorin Grindeanu: Nu sunt parlamentar, nici nu aş vrea să vorbesc în numele lor. I-am întrebat şi eu pe colegii mei de ce au adoptat această tactică, au spus că ei au mai votat o dată acum 40 de zile pentru acest guvern, moţiunea nu-şi mai are rostul ca substanţă şi atunci nu vor să-şi…

Reporter: Puteau împotriva ei, împotriva moţiunii.

Sorin Grindeanu: Eu v-am spus ce… atât. Trebuie să întrebaţi pe altcineva, nu eu am hotărât.

Reporter: În 2010, când a fost o altă moţiune de cenzură, care viza atunci guvernul Boc, reprezentanţii PSD susţineau atunci că această practică este precum ”ţinutul oilor în ţarc”. De ce atunci a fost criticată această practică, iar acum îmbrăţişată?

Sorin Grindeanu: Repet: la întrebarea pe care mi-aţi pus-o şi întrebările de mai devreme, eu v-am dat o explicaţie pe care pot eu să o dau. Liderii de grup de la Cameră, de la Senat, probabil că pot să vă spună mai multe, de ce au adoptat această opţiune. Recunosc că, poate, dacă ar fi mers la vot şi ar fi adoptat altă tactică, lucrurile erau, poate, fără echivoc; doar că înţeleg şi reţinerile – sau nu neapărat reţinerile, cât argumentele pe care dânşii mi le-au spus, aşa că mergem mai departe.

Reporter: /…/ trădare în partid?

Reporter: /…/ nu înseamnă tot lipsă de transparenţă?

Sorin Grindeanu: Dar nu la guvern.

Reporter: Doar în domeniul justiţiei nu va mai emite guvernul ordonanţe de urgență?

Sorin Grindeanu: Nu. Am spus că nu doar în domeniul…

Reporter: Dar în care?

Sorin Grindeanu: Nu am spus că nu vor mai fi. Nu am inventat noi aceste… E nevoie de foarte multe ori să ai ordonanţe de urgenţă. Eu am spus că pe domenii sensibile, aşa cum e cel de justiţie. Nu ştiu, o să mai vedem, poate pe domeniul fiscal, eu consider că e, de asemenea, un domeniu sensibil. O să vedem şi lucrurile astea vreau să le facem în mod normal. Mulţumesc mult.

Reporter: Vă pare rău că aţi adoptat această ordonanţă de urgenţă, acum după două săptămâni?

Sorin Grindeanu: Am spus şi în discurs că am urmărit toate aceste dezbateri…

Reporter: Vă pare rău în mod personal?

Sorin Grindeanu: Am spus şi am recunoscut că atâta timp cât iei o decizie care duce la asemenea lucruri, la chestiuni care duc oameni în stradă să manifesteze, chiar dacă poate fondul problemei sau conţinutul problemei e corect, e clar că decizia ta nu a fost cea corectă – şi tocmai de aceea am şi abrogat-o -, pentru că în momentul în care se provoacă asemenea mişcări de stradă, repet, chiar dacă poate fondul problemei e cel corect, nu poţi să faci altceva decât să retragi acea acţiune şi asta am făcut.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here