Declarația Președintelui Klaus Iohannis, la finalul întâlnirii cu Premierul Sorin Grindeanu și Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ștefan

0

Marți, 14 februarie 2017, Președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă, la finalul întâlnirii cu Prim-ministrul Sorin Grindeanu și cu Ministrul Finanţelor Publice, Viorel Ștefan.

Vă prezentăm transcrierea declarației de presă

Președintele României, Klaus Iohannis:
„Bună ziua! Am primit ieri de la Parlament Legea bugetului și Legea bugetului asigurărilor sociale de stat. Mi s-a părut corect să cunosc opinia Guvernului înainte de a lua o decizie pe promulgare sau retrimitere în Parlament. Am avut această discuție astăzi cu Prim-ministrul și Ministrul Finanțelor.

Bugetul, la o primă analiză pe care am făcut-o, este unul problematic și riscant. Se prevăd venituri care, după părerea mea, sunt supraevaluate. Pe de altă parte, se prevăd cheltuieli foarte mari.

Există riscul real să se depășească deficitul de 3%. Nu putem să nu vedem că aici avem de-a face cu o sumă extraordinar de mare la așa-numitele credite de angajament. Sunt credite de angajament prevăzute, în sume de 54 de miliarde, care vor apăsa asupra bugetelor din anii următori.

Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care probabil îl va transmite și în spațiul public. În zilele următoare, împreună cu echipa mea, vom aprofunda analiza acestor două bugete. Sigur, vom avea în vedere și punctele de vedere prezentate astăzi de Prim-ministru și de Ministrul Finanțelor, dar, în ansamblu, trebuie să recunosc că sunt îngrijorat.”

Întrebări din partea reprezentanților mass-media

Jurnalist: Vă gândiţi să retrimiteți această lege în Parlament sau să cereți alte garanții de la Guvern?

Președintele României, Klaus Iohannis: Decizia o voi lua în zilele următoare.

Jurnalist: Legat de referendum, domnule Preşedinte, ieri Parlamentul a aprobat cererea dumneavoastră. Consideraţi că este necesar acest referendum şi ce veţi face?

Președintele României, Klaus Iohannis: Acest referendum este necesar. De aceea am început demersurile. Ce voi face o să vă spun în zilele următoare.

Jurnalist: Când urmează să dați exact acel decret? Din el aflăm și întrebarea, și data la care va avea loc referendumul?

Președintele României, Klaus Iohannis: Exact. În zilele următoare o să vă spun când se convoacă referendumul.

Jurnalist: Cum vi se par recomandările pe care le-a făcut Parlamentul în hotărârea de ieri privind referendumul? Sunt patru recomandări…

Președintele României, Klaus Iohannis: Dacă dumnealor au considerat că trebuie să îmi facă recomandări, le-au făcut.

Jurnalist: Veți ține cont de ele?

Președintele României, Klaus Iohannis: Altă întrebare.

Jurnalist: Cu Premierul Sorin Grindeanu ați discutat și alt subiect decât cel legat de bugetul de stat? Situația din Justiție și modificările care urmează să fie făcute în Parlament?

Președintele României, Klaus Iohannis: Discuția pe care am avut-o astăzi a fost strict pe Buget.

Jurnalist: Doriți să inițiați un demers prin care să faceți mai multe grațieri, în vederea eliberării parțial a închisorilor?

Președintele României, Klaus Iohannis: Nu am discutat și nu am evaluat această chestiune.

Jurnalist: În discursul pe care l-ați avut dumneavoastră în Parlament spuneați de acele marje pe care le-ați dat celor din Guvern. Ce faceți acum? Vorbeați de niște consultări pe care ați vrea să le faceți.

Președintele României, Klaus Iohannis: Deocamdată, cum se spune mai popular, mingea este la coaliția de guvernare.

Jurnalist: Cum vedeți ce au făcut în aceste zile? Acum, Ordonanța 14 este la vot în Parlament. Dumneavoastră ați fost de acord cu interimatul Anei Birchall. Cum vedeți rezolvarea problemei?

Președintele României, Klaus Iohannis: Lucrurile trebuie rezolvate și eu cred că Ordonanța 14 nu va fi problematică. Din luările de poziție publice, am înțeles că toată lumea vrea să o aprobe și să se termine discuția pe acea nefericită Ordonanță 13.

Jurnalist: Cum vedeți faptul că protestele continuă încă în stradă, în aceste condiții?

Președintele României, Klaus Iohannis: Oamenii sunt în continuare nemulțumiți. Și-au pierdut încrederea în Guvern, și-au pierdut încrederea în PSD și acest lucru îl spun foarte clar în Piață. Iar cine are urechi, să audă.

Jurnalist: Ar trebui să își dea cineva demisia în acest moment? (…) din cerințele străzi… Ar trebui să plece cei de la Guvern?

Președintele României, Klaus Iohannis: Oamenii care protestează spun ce își doresc ei. Politicienii ar face bine să asculte și tragă niște concluzii.

Jurnalist: Și dumneavoastră aveți oamenii la poarta Palatului Cotroceni care vă cer dumneavoastră demisia. Nu ați reușit să aveți un dialog atunci când ați ieșit la acești oameni. Lor ce le transmiteți și ce veți face?

Președintele României, Klaus Iohannis: Oamenii au tot dreptul să protesteze și, pentru a arăta că eu recunosc acest drept, am ieșit și am încercat un dialog cu protestatarii. A fost un pic dificil din cauza zgomotului, dar am înțeles mesajul lor. Nu voi demisiona, dar ei, sigur, au dreptul să-și spună nemulțumirea.

Jurnalist: Vă va trimite Premierul o propunere privind un nou Ministru al Justiție în perioada următoare. Ați discutat cu domnul Grindeanu și acest aspect sau ce exigențe și așteptări aveți dumneavoastră de la următorul Ministru al Justiției?

Președintele României, Klaus Iohannis: Nu am discutat aceste aspecte, sper într-o propunere foarte serioasă.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, totuşi care este rezolvarea cu aceste proteste? Cei din Piaţa Victoriei, unde dumneavoastră aţi mers atunci când au început aceste proteste, vin în continuare. Un mesaj pentru ei. Şi, ca să se termine problema, care este rezolvarea dumneavoastră?

Președintele României, Klaus Iohannis: Rezolvarea trebuie să fie căutată şi găsită de cei care au creat problema. Problema a fost creată prin felul în care Guvernul a încercat să legifereze în domeniul Justiţiei, un demers care, evident, a fost susţinut de PSD, şi atunci tot PSD trebuie să vină cu soluţiile.

Jurnalist: Deci, în continuare, cu abrogarea acelei Ordonanţe şi demisia domnului Iordache nu sunt de suficiente, aşa cum spuneaţi în Parlament?

Președintele României, Klaus Iohannis: Dacă aveţi răbdare şi citiţi mesajele cu care vin oamenii în Piaţă şi ascultaţi ce spun ei, o să vă daţi seama imediat dacă este suficient sau nu.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, o întrebare legat de ce se întâmplă în Parlament. Senatorii au adoptat Ordonanţa 14, aceea care a abrogat Ordonanţa 13, dar Ordonanţa 13 rămâne încă în dezbaterea aleşilor, nu a fost respinsă.

Președintele României, Klaus Iohannis: Cu siguranţă, juriştii din Parlament vor găsi soluţiile cele mai potrivite. Este o chestiune de tehnică legislativă.

Jurnalist: Cum vedeţi atitudinea Parlamentului, în contextul în care aseară în Comisia juridică, reprezentantul Parchetului a fost invitat să iasă afară din şedinţa în care se discuta despre aceste Ordonanţe?

Președintele României, Klaus Iohannis: Cred că această întrebare trebuie să o puneţi acolo.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, cei din PSD spun că dumneavoastră aţi excedat rolului de mediator pe care Constituţia vi-l oferă şi chiar aţi instigat la acele proteste. Cum le răspundeţi şi, încă o dată vă întreb, cum veţi rezolva şi veţi încerca dumneavoastră să găsiţi rezolvarea acestei probleme?

Președintele României, Klaus Iohannis: Cu siguranţă, am rămas în zona care este rezervată Preşedintelui. Însă mediator nu înseamnă doar să vorbesc cu oamenii şi să accept orice abordare. Mediator înseamnă inclusiv ca atunci când cineva face un pas greşit să atrag atenţia că este un pas greşit. Medierea include şi acest aspect.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, s-a discutat ieri despre Victor Ponta în fruntea Ministerului Justiţiei? Aţi semna vreodată un asemenea decret?

Președintele României, Klaus Iohannis: Nu cunosc discuţia şi până ce nu am o propunere concretă din partea domnului Prim-ministru nu cred că este cazul să discutăm anumite propuneri.

Jurnalist: Referitor la o concluzie a unei comisii de buget din parlament, de fapt, comisiile reunite, gaura din buget, am văzut că şi Curtea de Conturi a spus, a fost vorba despre o supraevaluare anul trecut, de asemenea, cele două rectificări trebuia să fie negative şi nu pozitive. Până la urmă, cumva, spun cei din Parlament, că vina aparţine totuşi celor care au fost la guvernare anul trecut, au făcut nişte greşeli. Şi le-au asumat, credeţi? Ar trebui să şi le asume de acum înainte?

Președintele României, Klaus Iohannis: Astea sunt chestiuni tehnice, la care nu am de gând să vă răspund. Dar cei care au fost atunci la guvernare cu siguranţă vor avea răspunsurile potrivite.

Jurnalist: Domnule Preşedinte, ce garanţii aveţi dumneavoastră că acest referendum poate schimba ceva, când vedem că toată lumea, şi cei din PSD, spun că sunt de acord cu problema în mare şi toată lumea vrea o justiţie corectă, puternică, dar care să nu mai facă abuzuri? Care este garanţia dumneavoastră prin acest referendum? Au mai fost referendumuri şi…

Președintele României, Klaus Iohannis: În zilele următoare, când voi decide data şi întrebarea pentru referendum, vom discuta pe larg toate aceste chestiuni. Ele nu fac obiectul discuţiei de astăzi. Eu vă mulţumesc! Vă doresc o zi bună!

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here