Victor Negrescu: Nu ne trebuie 5 scenarii pentru viitorul UE, ci unul singur: Europa unită, cu o singură viteză

0
Victor Negrescu (imagine din arhivă)

Uniunea Europeană are nevoie de un singur scenariu privind viitorul său – Europa unită, cu o singură viteză, accelerată către mai multă integrare și politici sociale, atrage atenția europarlamentarul Victor Negrescu, reacționând astfel la cele 5 scenarii propuse miercuri de președintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker în cadrul unui discurs susținut în plenul Parlamentului European.

Europa pentru care luptăm cu toții ar trebui să asculte vocea tinerilor, cei mai pro-europeni cetățeni, să-și respecte principiile fondatoare, iar liderii săi să aibă un contact real și direct cu cetățenii, președintele CE candidând și el la alegerile europene, consideră social-democratul român.

”Din păcate pentru Europa, domnul Juncker lansează o serie de idei cu un potențial distructiv pentru Uniunea Europeană! Președintele CE vine cu un document de lucru privind viitorul UE fără o consultare publică temeinică în prealabil și având deja în minte scenariul preferat. Cu alte cuvinte, îi pune pe europeni în fața faptului împlinit. Este inadmisibil ca șeful CE să vorbească, în mod oficial, despre o Europă cu două sau mai multe viteze, contrazicând astfel flagrant principiile fundamentale ale UE. Iar acest lucru se petrece tocmai în momentul în care avem nevoie de o Europă cât mai unită!”, subliniază europarlamentarul român.

Victor Negrescu consideră că, în actualul context, este extrem de necesară o amplă dezbatere la nivel european, la care să participe toate instituțiile europene, toate grupurile politice și toate statele membre, având în vedere că ”deciziile cruciale pentru viitorul Uniunii nu pot fi luate în funcție de viziunea unui singur om, fie el și președintele Comisiei. Tocmai de aceea, consider că viitorul președinte al Comisiei Europene trebuie să fie desemnat dintre cei care participă în alegerile europene, fiind deci votat și el de cetățenii europeni”.

Totodată, eurodeputatul atrage atenția că România nu poate accepta o poziție marginală în UE. ”România nu a făcut sacrificii ani de zile pentru a se integra într-o Uniune Europeană de rang 2. Vrem și merităm să fim considerați egali, pentru că doar așa arătăm că toate crizele actuale (fie că e vorba de Brexit, de criza refugiaților sau de isteriile populiste) pot fi cu adevarat depășite. Din păcate, actualii politicieni din fruntea UE ignoră tot mai mult aceste aspecte și, cel mai grav ignoră vocea tinerilor europeni, cei care sunt cei mai pro-europeni. Ei își doresc un viitor al Europei unite, nu unul al destrămării”, a mai adăugat Negrescu.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here