Cristian Buican: PSD se opune majorării indemnizațiilor primarilor

0

În cadrul ședinței Comisiei de administrație publică și amenajarea teritoriului din cadrul Camerei Deputaților din data de 7 martie 2017, s-a luat în discuție acordarea unui aviz pentru PL-x 142/2017 Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 2/2017 privind unele măsuri fiscal-bugetare, precum și modificarea și completarea unor acte normative. Această Ordonanță de urgență prevede, printre altele, majorarea salariilor din administrația publică locală cu 20%, de la 1 februarie 2017. Ținând cont că la art. 1, alin (3) din Ordonanța de urgență invocată, ”personalul care ocupă funcții de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităților publice locale, respectiv primari, viceprimari, președinți și vicepreședinți ai consiliilor județene” este exceptat de la majorarea cu 20% a salariilor/indemnizațiilor, deputatul Cristian Buican a depus un amendament prin care se dorea majorarea indemnizațiilor primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, cu același procent de 20% acordat personalului din cadrul administrațiilor publice locale. Amendamentul depus de către deputatul Cristian Buican s-a bazat pe principiul conform căruia nu este normal ca un angajat din cadrul unei primării sau consiliu județean să aibă salariul mai mare decât conducătorul acelei administrații publice locale, așa cum se întâmplă după aplicarea prevederilor Oug. 2/2017.

Din păcate, contrar declarațiilor publice ale majorității membrilor PSD, în frunte cu președintele PSD Liviu Dragnea, care acum două săptămâni le promitea primarilor de comune o binemeritată majorare a indemnizațiilor, toți deputații PSD din cadrul Comisiei de administrație publică din Camera Deputaților au votat împotriva amendamentului prin care se majorau cu 20% indemnizațiile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene. Din păcate, cot la cot cu reprezentanții PSD, deputații USR au votat tot împotriva acestui amendament. Acest vot dat în cadrul Comisiei de administrație publică și amenajarea teritoriului a deputaților PSD și USR împotriva amendamentului depus de către deputatul liberal Cristian Buican demonstrează, fără echivoc, faptul că PSD și USR se opun majorării veniturilor aleșilor locali.

”Am rămas neplăcut surprins de atitudinea deputaților PSD și USR care au votat împotriva amendamentului subsemnatului de a majora și indemnizațiile primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de consilii județene, cu 20%. Am considerat că ar fi just să mărim și indemnizațiile aleșilor locali, odată cu majorarea salariilor angajaților din administrația, pentru a preîntâmpina cazurile în care un angajat din cadrul unei primării să aibă salariul mai mare decât conducătorul respectivei unități teritoriale. Din păcate, cu 11 voturi împotrivă și 7 pentru, amendamentul a picat. Am depus același amendament și la comisiile sesizate pentru raport (Comisia pentru muncă și protecție socială și Comisia pentru buget, finanțe și bănci din cadrul Camerei Deputaților) și fac pe această cale un apel public la majoritatea parlamentară în vederea susținerii acestui amendament. În condiţiile în care, atât din punct de vedere legal, cât şi social şi politic, toată răspunderea este pe umerii alesului local, nu cred că este oportun să îi exceptăm pe aceştia de la majorările salariale din administraţia publică locală”, a declarat președintele PNL Vâlcea, deputatul Cristian Buican.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here