În ultimele 3 zile, pompierii au stins 21 de incendii de vegetaţie uscată produse în județul Vâlcea

0

În ultimele 3 zile, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru stingerea a douăzeci şi unu de incendii de vegetaţie uscată în localităţile: Băbeni, Berbeşti (2 incendii), Copăceni, Horezu, Livezi, Lungeşti, Grădiştea, Măldărăşti, Mihăeşti, Milcoiu, Păuşeşti, Râmnicu Vâlcea (str. Puţului), Roşiile (3 incendii), Scund, Slătioara (2 incendii) şi Stroieşti.

Până la stingerea incendiilor, au ars: o magazie pe o suprafaţă de aproximativ 15 m p, circa 20 ml dintr-un gard (în localitatea Roşiile); 50 europaleţi; 500 de lăzi ambalaj (în localitatea Băbeni) şi aproximativ 370 ha de vegetaţie uscată, lăstăriş şi mărăciniş.

La cele 21 de incendii, cauza probabilă, stabilită în urma cercetărilor preliminare, se pare a fi utilizarea focului fără respectarea regulilor de apărare împotriva incendiilor.

Conform „GHIDULUI PENTRU AGRICULTORII CARE SOLICITĂ PLĂŢI PE SUPRAFAŢĂ PRIVIND RESPECTAREA BUNELOR CONDIŢII AGRICOLE ŞI DE MEDIU” (GAEC) nu trebuie să ardeţi miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor etc.).

Prin arderea miriştilor şi a resturilor vegetale distrugeţi materia organică din sol şi poluaţi atmosfera. Dacă nu respectaţi această condiţie, vi se vor aplica reduceri şi excluderi la suma totală de plată, conform modului de aplicare a sancţiunilor pentru nerespectarea GAEC.

Dacă totuşi alegeţi utilizarea focului pentru igienizare trebuie să respectaţi următoarele reguli de prevenire a producerii incendiilor:
• Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
• În perioadele de caniculă şi secetă prelungită arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.

Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
a) condiţii meteorologice fără vânt;
b) colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată;
c) executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
d) curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
e) desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
f) asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
g) supravegherea permanentă a arderii;
h) stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;

Duminică, 19 martie 2017, la ora 16.02, pompierii militari din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „General Magheru” al Judeţului Vâlcea au fost solicitaţi pentru degajarea unei foi de tablă de pe acoperişul uni bloc în municipiul Râmnicu Vâlcea, pe strada Calea lui Traian.

Din cauza vântului puternic, o foaie de tablă, de pe acoperişul unui bloc de locuit, punea în pericol siguranţa cetăţenilor. Echipajul a intervenit pentru îndepărtarea acesteia de pe bloc.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here