Utilizarea armelor chimice în Siria: UE impune sancțiuni împotriva a 4 oficiali militari de rang înalt

0

La 20 martie 2017, Consiliul European a adăugat 4 oficiali militari de rang înalt pe lista celor vizați de măsurile restrictive ale UE împotriva regimului sirian. UE a adăugat aceste 4 persoane ca urmare a rolului lor în ceea ce privește utilizarea de arme chimice împotriva populației civile, în conformitate cu politica UE de combatere a proliferării și a utilizării armelor chimice.

Această decizie ridică la 239 de persoane numărul total al persoanelor vizate de o interdicție de călătorie și de o măsură de înghețare a activelor ca urmare a responsabilității lor în represiunea violentă împotriva populației civile din Siria, a beneficierii de pe urma regimului sau a sprijinirii acestuia și/sau a asocierii cu astfel de persoane.

În plus, 67 de entități fac obiectul unei înghețări a activelor. Dintr-o perspectivă mai amplă, sancțiunile aflate în prezent în vigoare împotriva Siriei includ un embargo asupra petrolului, restricții impuse asupra anumitor investiții, înghețarea activelor pe care banca centrală siriană le deține în UE, restricții la export asupra echipamentelor și tehnologiei care ar putea fi utilizate în scopul represiunii interne, precum și asupra echipamentelor și tehnologiei destinate urmăririi și intercepției comunicațiilor prin internet sau telefonie. Aceste măsuri au fost prelungite ultima dată la 27 mai 2016 și sunt în vigoare până la 1 iunie 2017.

UE își menține angajamentul față de identificarea unei soluții politice durabile la conflictul din Siria în cadrul actual convenit la nivelul ONU, deoarece nu există o soluție militară pentru a pune capăt războiului civil sirian. UE este în același timp principalul donator al răspunsului internațional la criza siriană, cu peste 9,4 miliarde EUR din partea UE și a statelor membre, sumă alocată colectiv asistenței umanitare și pentru dezvoltare de la începutul conflictului. Pentru a defini modul în care UE ar putea juca un rol și mai important, Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate au adoptat la 14 martie 2017 o comunicare comună prin care propun o strategie vizionară a UE pentru Siria, care va fi prezentată la următorul Consiliu Afaceri Externe din 3 aprilie.

Actele juridice adoptate de Consiliu, inclusiv numele persoanelor vizate, sunt publicate în Jurnalul Oficial din 21 martie 2017. Acestea au fost adoptate prin procedura scrisă.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here