Greenpeace România: Amenzi și dosar penal pentru tăieri din zona Vidraru

0

Amenzi și dosar penal pentru tăieri din zona Vidraru – Făgăraș – sesizarea a fost făcută de un turist prin www.salvezpadurea.ro

Pretinsa diminuare a fenomenului tăierilor ilegale se vede doar din birou. În teren tăierile ilegale afectează suprafețe mari și produc inclusiv distrugerea ultimelor păduri virgine ale Europei.

Un voluntar a semnalat cu ajutorul www.salvezpadurea.ro posibile tăieri ilegale în zona lacului Vidraru, în bazinul râului Cumpăna, iar acestea au fost confirmate în teren de Garda Forestieră Ploiești [1]. Ca urmare au fost aplicate două sancțiuni contravenționale în cuantum de 12 000 lei și va fi deschis un dosar penal pentru tăierea ilegală de arbori.

Greenpeace România a organizat anul trecut o tabără timp de o lună în aceeași zonă a lacului Vidraru, unde, alături de voluntari din 14 țări, a documentat distrugerea a 38,3% din pădurile virgine din bazinele râurilor Cumpăna și Cumpănița [2]. În ultimii zece ani, doar în aceste două văi care înainte adăposteau 2.575 hectare de păduri virgine, au fost distruse 985 de hectare.

Pentru 845 de hectare de păduri virgine din Munții Făgăraș Greenpeace România a realizat studii pentru includerea în Catalogul național al pădurilor virgine și cvasivirgine [3]. Greenpeace cere în continuare Ministrului Apelor și Pădurilor din România să aplice de urgență  moratoriul instituit prin lege asupra oricărei forme de intervenție în pădurile care încă se pot califica pentru a fi incluse în Catalog.

„Eforturile din teren ale Gărzilor Forestiere și ale tuturor instituțiilor de control, dar și acelea ale voluntarilor pentru protejarea pădurilor trebuie susținute de o legislație eficientă. Astăzi se dezbate în comisiile parlamentare legea privind stabilirea și sancționarea contravențiilor silvice”, adaugă Valentin Sălăgeanu, coordonatorul campaniei de păduri și biodiversitate în cadrul Greenpeace România. Până acum 3.700 de persoane au trimis  un mesaj prin care le cerem să pedepsească în continuare aspru tăierile ilegale.

Pentru a ne proteja pădurile este foarte important ca fiecare dintre noi să contribuie și să se implice, fie prin semnalarea unor tăieri de arbori suspecte de a fi ilegale pe www.salvezpadurea.ro, fie prin folosirea aplicației pentru mobil Inspectorul Pădurii. Platforma www.salvezpadurea.ro conține un ghid pentru identificarea posibilelor tăieri ilegale și un formular simplu de completat pentru trimiterea de sesizări. Echipa Greenpeace România se asigură că acestea ajung la autoritățile relevante și că sunt soluționate.

[1] http://www.salvezpadurea.ro/sesizare/98

[2] http://www.greenpeace.org/romania/ReSizes/OriginalWatermarked/Global/romania/paduri/tabara/harti/areale_degradate.jpg

[3] http://www.greenpeace.org/romania/ro/campanii/paduri/tabara/tabara-padurii-l

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here