CIECH Soda România: Dialogul generează soluții, comportamentul agresiv generează tensiuni

0

Comisia de Cercetare Disciplinară a CIECH Soda România a anunțat pe 10 aprilie 2017 rezultatul anchetei interne, derulate în cursul ultimelor două săptămâni. Ancheta a vizat comportamentele neconforme cu regulamentele interne ale câtorva angajați.

Convocarea Comisiei a fost făcută la solicitarea managementului, pe data de 31 martie 2017, când au fost înregistrate comportamente neobișnuite pentru activitatea din uzină. Antrenați de protestul declanșat de patru persoane (doi membri din conducerea sindicatului, un lider sindical și un angajat), pe data de 24 martie, alți câțiva zeci de angajați au forțat intrarea în pavilionul administrativ, în ciuda invitației la dialog, conform procedurilor uzuale.

După audierea a 12 persoane, analizarea faptelor și a dovezilor, comisia a constatat încălcari ale unor prevederi explicite ale regulamentului intern, încălcări ale codului etic al Grupului, asumat prin semnatură de fiecare angajat. Comisia Disiciplinară a decis sancționarea cu avertisment a 62 de persoane, retrogradarea pentru o perioadă de 60 de zile a cinci persoane, reducerea salariului cu 5%, pentru o perioadă de trei luni pentru cinci persoane și desfacerea contractului de muncă pentru alte două persoane.

Managementul CIECH Soda România promovează dialogul deschis și identificarea de soluții care răspund atât solicitărilor angajaților cât și situației dificile cu care se confruntă activitatea uzinei.

Prin dialogul din cadrul Comisiei Paritare, spre exemplu, au fost identificate soluții pentru acordarea cumulată a bonusurilor de performanță, a primei de Paște în valoare de 150 RON net în tichete cadou și a tichetelor de masă cu valoare crescută la 13 RON, înainte de Paște. De asemenea, s-a discutat despre o nouă formulă de a crește tichetele de masă la 14 RON, începând din luna mai 2017.

Managementul a contribuit activ la identificarea de resurse și la îmbunătățirea activității, care au dus la creșterea salariului mediu net în uzina de la 1940 RON în 2013 la 2400 RON în 2016. De asemenea, bonusurile de performanță trimestriale sunt legate de rezultatele obținute și se reflectă în veniturile angajaților, împreună cu alte beneficii cuprinse în Reglamentul Intern și Contractul Colectiv de Muncă. (CCM expirat în iulie 2016, dar conform Acordului încheiat în august 2016 între Sindicatul „Sodistul” și CSR, beneficiile și drepturile salariaților sunt în continuare respectate și acordate salariaților.)

„Din păcate, emoțiile generate de acțiunile de protest au dus la comportamente neprofesioniste și la încălcarea regulamentelor interne. Este necesară păstrarea unei discipline în lucru astfel încât să ne concentrăm pe obiectivele pe care le avem, și așa dificil de atins. Creșterea prețului la abur, calcar și sare se reflectă în posibilitatea noastră de a ne menține competitivi pe piață. Impactul în costuri, de multe milioane de lei în anul 2017, ne pune într-o situație dificilă în privința competitivității. Aceasta este acum critică, când pe piața sodei calcinate intră un nou concurent, din Turcia, care are cheltuieli de producție mult mai mici, întrucât folosește sodă extrasă din zăcăminte naturale. Aici trebuie să ne concentrăm toți, să generăm idei, și pentru asta avem nevoie de un climat de colaborare firesc”- spune Witold Urbanowski, CEO al CIECH Soda România.

Conform procedurilor, deciziile de sancționare disciplinară pot fi contestate în instanță în termen de 30 de zile calendaristice.

Despre CIECH Soda România- CIECH Soda România este prima unitate de producție a CIECH Group din afara Poloniei și este singurul producător de sodă calcinată rămas activ în industria chimică din România. Uzina a fost preluată de CIECH Group în anul 2006. Echipa de aproximativ 600 de persoane a CIECH Soda România asigură soda calcinată și silicat de sodiu- solid și lichid pentru România, Ungaria, Bulgaria, Moldova, Orientul Mijlociu și India.

Despre CIECH Group- CIECH Chemical Group este un grup internațional cu rădacini poloneze și cu o poziție de lider, bine consolidată, în industria chimică din Europa Centrala și de Est. Produsele realizate sunt utilizate apoi în numeroase industrii pentru crearea de articole necesare în viața de zi cu zi – produse de înaltă calitate, la cele mai ridicate standarde globale.

Principalele produse ale Grupului sunt: sodă calcinată, răşini epoxice şi poliester, produse chimice de protecţie şi fertilizare plante, precum şi alte produse chimice folosite în industria sticlei, a mobilei, chimică, alimentară, precum şi în agricultură şi construcţii.

Grupul are operaţiuni în Polonia, Germania, România, Suedia şi Singapore. Folosind avantajul de a avea un investitor strategic solid, grupul implementează o strategie de dezvoltare globală, extinzând vânzările în piețe globale. În același timp, combină abordările moderne cu tradiția în producție care datează din 1882. Mai multe informații pe www.ciechgroup.com.

Loading...

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here