Acordul de la Paris: Parlamentul European susține reducerea emisiilor, dezbate retragerea SUA

0
Deputații europeni au adoptat miercuri propunerile de reducere obligatorie a gazelor cu efect de seră conform acordului de la Paris, votul având loc după dezbaterea privind anunțul de retragere a SUA.
Aceste reduceri vor ajuta la atingerea țintei generale a UE pentru 2030 în toate domeniile – 40% mai puțin față de nivelul din 1990. UE s-a angajat la aceste reduceri în cadrul acordului de la Paris.

Legislația face posibil ca țintele UE să fie separate în ținte naționale obligatorii pentru sectoarele care nu sunt acoperite de piața de carbon din UE – cum ar fi agricultura, transportul, construcțiile și deșeurile, care împreună reprezintă aproximativ 60% din emisiile de gaze cu efect de seră din UE.

Fiecare stat membru va trebui să urmeze un parcurs de reducere a emisiilor, calculat începând cu 2018, nu cu 2020 așa cum propusese Comisia, pentru a evita o creștere a emisiilor în primii ani sau o amânare a reducerilor lor.

Analiză amănunțită a propunerii, inclusiv țintele naționale de reduceri și flexibilitatea anuală maximă

Pentru a asigura o predictabilitate pe termen lung, deputații au stabilit o țintă și pentru 2050 de reducere a emisiilor de gaze cu 80% față de nivelul din 2005.

Recompense pentru acțiuni timpurii

Deputații europeni propun anumite prevederi care să recompenseze statele membre cu un PIB pe cap de locuitor sub media UE care iau măsuri din vreme sau care vor lua măsuri înainte de 2020, cu mai multă flexibilitate în partea a doua a schemei.

Pentru a ajuta statele membre să își atingă obiectivele, regulamentul le permite să ”împrumute” până la 10% din indemnizația anului viitor, o reducere similară fiind posibilă.

Cu toate acestea, deputații au încercat să limiteze utilizarea pădurilor ca instrument de ”flexibilitate” și au redus limita pentru utilizarea de teren, modificarea utilizării terenului și tăieri de păduri (LULUCF) ca mijloace de atingere a țintelor de reducere.
Raportul a fost adoptat cu 534 voturi la 88 și 56 abțineri.

Gerben-Jan Gerbrandy (ALDE, NL), raportor: ”Votul de astăzi dă un semnal clar pentru Donald Trump: Europa acționează conform angajamentelor sale în acordul de la Paris și folosește ocaziile de a crește ecologic, cu sau fără SUA. Aproape toate grupurile politice au susținut o legislație puternică și ambițioasă privind clima.”

Ce urmează

Deputații europeni au deschis negocierile cu Consiliul cu scopul de a ajunge la un acord în prima lectură privind propunerea legislativă. Negocierile vor începe de îndată ce Consiliul își va stabili poziția.

Dezbatere privind retragerea SUA din acordul de la Paris

Parlamentul European a discutat miercuri și anunțul președintelui SUA Donald J. Trump de a se retrage din acordul de la Paris, cu președintele Insulelor Marshall Hilda Heine și cu președintele Comisiei Jean-Claude Juncker.

Discursul președintelui Tajani în deschiderea dezbaterii

Discursul președintei Insulelor Marshall Hilda Heine

Anunțul președintelui Trump a fost criticat de legislativul UE care a anunțat că UE își va respecta angajamentele și va merge înainte cu propria sa legislație privind schimbarea climatică.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here