Sancțiuni contravenționale au fost aplicate de polițiști, în cadrul unei acțiuni ce a vizat prevenirea evenimentelor rutiere produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor

0

Peste 6.500 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate de polițiști, în cadrul unei acțiuni ce a vizat prevenirea evenimentelor rutiere produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor. În 16 cazuri, polițiștii au dispus imobilizarea autovehiculelor, întrucât pericolul creat prin defecţiunile tehnice constatate era unul major.

În perioada 20 – 21 iunie 2017, Direcția Rutieră a Poliției Românea a organizat o acțiune, la nivel național, împreună cu Registrul Auto Român, pentru prevenirea evenimentelor rutiere cu consecinţe grave, produse pe fondul defecţiunilor tehnice ale autovehiculelor.

La acțiune au participat 1.002 polițiști rutieri din totă țara, precum și 117 reprezentanți ai Registrului Auto Român, cu 58 de autolaboratoare de control tehnic, fiind controlate 9.821 de autovehicule.

Echipele de control au urmărit verificarea sistemului de frânare, a celui de reducere a zgomotului şi a emisiilor poluante, a mecanismului de direcţie, instalaţiei de iluminare/semnalizare, existenţei şi autenticității seriilor/numerelor de identificare ale vehiculelor, precum și a legalității montării şi utilizării luminilor de altă culoare sau intensitate, a dispozitivelor ori accesoriilor de avertizare, altele decât cele omologate.

De asemenea, a fost verificat sistemul de rulare (punţi, roţi, anvelope şi suspensie), corectitudinea datelor din certificatul de înmatriculare și concordanţa acestora cu datele şi caracteristicile tehnice ale vehiculelor, deţinerii inspecţiei tehnice periodice şi valabilitatea acesteia, deţinerii certificatului de agreare pentru activitatea de transport în regim de taxi/viza anuală și aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale, cu excepţia celor omologate şi/sau certificate de către autoritatea competentă şi care sunt marcate corespunzător.

Pentru neregulile constatate, polițiștii au aplicat 6.513 sancţiuni contravenţionale. Din totalul acestora, 3 au fost aplicate pentru defecțiuni ale sistemului de frânare, 13 pentru defecțiuni ale mecanismului de direcţie, 186 pentru defecțiuni ale sistemului de rulare (anvelope), 461 pentru defecțiuni ale instalațiilor de iluminare/semnalizare, 68 pentru aplicarea de folii neomologate sau a tratamentelor chimice pe parbriz, geamurile laterale sau lunetă, iar 463 pentru alte defecțiuni tehnice.

Totodată, 125 de sancțiuni contravenționale au fost aplicate pentru neefectuarea în termen a inspecției tehnice periodice (I.T.P.), 12 pentru utilizarea luminilor de ceață, în alte condiții decât pe timp de ceață, 5.057 pentru alte abateri de la normele rutiere și 125 pentru abateri prevăzute de alte acte normative.

Pentru defecţiuni tehnice grave ale mecanismului de direcţie sau ale sistemului de frânare au fost reţinute 16 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, iar pentru alte defecţiuni, cu gravitate mai redusă, au fost retrase 613 certificate de înmatriculare, dintre care 568 vehiculelor înmatriculate în România, 19 vehiculelor înmatriculate în alte state și 16 certificate de înmatriculare retrase autovehiculelor cu două sau trei roți.

Poliţiştii rutieri au dispus, în 16 cazuri, imobilizarea autovehiculelor respective, întrucât pericolul creat de defecţiunile tehnice constatate era major, evitându-se în acest fel producerea unor evenimente rutiere.

Pe parcursul acțiunii, polițiștii au constatat 55 de infracțiuni, dintre care 47 la regimul circulației și 8 de altă natură.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here