Raliul Sibiului UniCredit Leasing 2017 – VIDEO

0

Descoperă monumente istorice la Raliul Sibiului  

Inițiativă inedită la Raliul Sibiului UniCredit Leasing 2017. Organizatorii ultimei etape din campionatul național au pregătit fanilor motorsportului o campanie specială. Vor promova cu ajutorul piloților monumentele istorice aflate în patrimoniul cultural. 

 
Sumele adunate din donații vor fi redirecționate pentru restaurarea și administrarea Castelului Tobias, Bisericii Lutherane de la Răvășel, Mocăniței de la Cornățel, Bisericii Fortificate de la Chirpăr și Cetății de la Cârța.

Se decide campionul din 2017


Raliul Sibiului UniCredit Leasing va stabili campionul absolut din 2017. Actualul lider al clasamentului, veteranul Bogdan Marișca (47 ani/campion național în 2005) este în pole-position cu 202 puncte acumulate. Pilotul Napoca Rally Academy are nevoie de minimum un loc 5 pentru a fi matematic campion indiferent de rezultatul prietenului și rivalului Dan Gîrtofan, ocupantul locului secund cu 173 puncte. 

71 de echipaje vor lua startul la etapa finală din CNR. Traseul va avea 114 kilometri și 14 probe speciale, un număr record pentru campionatul intern. Promotor al evenimentului, Mihai Leu va concura sâmbătă la superspeciala din centrul Sibiului pe un Ferrari 458, bolid pe care îl va pilota sezonul viitor în campionatul național de viteză în coastă. 

CETATEA CÂRȚA
Ordinul Cistercienilor, ordin înființat în Franța în urmă cu aproape 1000 de ani, avea ca regulă organizatoare, așezarea în locuri cât mai retrase, cât mai sălbatice și cât greu accesibile. Veniți în sudul Transilvaniei, mergând mai departe de așezările sașilor ajungând în ținuturile românilor, cistercienii s-au așezat într-o mlaștină pe marginea Oltului.  Aceștia înființează în 1202 la Cârţa o mânăstire, una dintre cele mai estice ale acestui ordin european. Astăzi este monument istoric clasa A şi a fost proaspăt restaurată. Cetatea Cârța este una din frumoasele surprize pe care Transilvania ni le descoperă. 

 
VIDEO cu prezentarea cetății


BISERICA FORTIFICATĂ DIN CHIPĂR
Biserica evanghelică fortificată din Chirpăr, județul Sibiu, a fost construită în secolul al XIII-lea. Ca și în alte localități de pe Valea Hârtibaciului, biserica a fost o bazilică romanică din piatră cu corul pătrat, absidă semicirculară și trei nave, cele laterale fiind închise dreptunghiular. Turnul era prevăzut cu o tribună ce se deschidea spre nava centrală. În jurul anului 1500 s-au întreprins lucrări de fortificare a bisericii, în cursul cărora clopotnița a devenit turn de apărare. Altarul datează din anul 1795 și este excutat de I. Folbert din Sighișoara. Din incinta cu șapte bastioane nu s-au păstrat decât ruine de ziduri și urmele a două bastioane. Turla este cea mai înaltă de pe Valea Hârtibaciului.
 
VIDEO cu prezentarea bisericii

 
CASTELUL TOBIAS
Într-un sat atestat încă de la mijlocul secolului al XIV-lea și întemeiat de coloniștii sași conduși de greavul lor Michael, 400 de ani mai târziu, un nobil transilvănean, pe numele său Tobias construiește la margine de sat, un mic conac ce îi poartă astăzi numele, castelul Tobias. 
Construit în stil baroc începând cu anul 1770, conacul are un singur nivel și o șarpantă. Intrarea este una special amenajată, pridvorul fiind amenajat dintr-un atic organizat din șase coloane colosale cu capitel de influență ionică. Frontonul intrării este tipic barocului marcând astfel intrarea principală în clădire. Șarpanta este relevanță pentru a înțelege etapele de amenajare ale clădirii. După naționalizarea din perioada comunistă, castelul devine centru școlar pentru copii abandonați dar după Revoluția din 1989 clădirea intră într-o evidentă degradare, fiind necesare intervenții urgente atât structurale, cât și de restaurare.
 
VIDEO cu prezentarea castelului


SATUL RĂVĂȘEL
Satul este atestat pentru prima dată în anul 1394 sub numele de Rawas ce a devenit germanicul Rosch. Biserica luterană Răvășel actuală a fost construită în anul 1825, suprapunând probabil o biserică mai veche, despre care nu există informaţii. În anul 1878 se menţionează însă existenţa unui clopot din a doua jumătate a secolului XIV, inscripţionat, ce ar putea proveni din inventarul vechii biserici. Clădirea este simplă cu o navă centrală ce se finalizează într-un cor în care este amenajat altarul. Turnul este format din trei nivele punctate de coloane aparente.   Intrarea se face printr-un atic de tip baroc ce se regăseşte în componenţa aproape tuturor bisericilor evanghelice din Transilvania.  Astăzi orga vechii biserici a fost cumpărată de parohia lutearană din din Sebeș iar altarul este expus în biserica evanghelică din Mediaş.
 
VIDEO cu prezentarea satului Răvășel

 
MOCĂNIȚA CORNĂȚEL
Segmentul de cale ferată cu encartament redus dintre Sibiu şi Agnita a fost inaugurat în anul 1898. Ramificaţia de la Cornăţel înspre Vupăr, denumită şi „linia vânătorilor”, datează din perioada 1898 – 1910. Aceasta a fost construită pentru vânătorile regale şi pentru transporturi de lemne din zona apropiată pădurilor. Este închisă în 1997.  Mocăniţa a început a fi construită începând cu 1895 când s-au construit primii 48 de kilometrii pe traseul Agnita – Sighişoara. Iniţiativa a aparţinut baronului Apor, ministru în guvernul de la Budapesta în acel moment dar originar din Sighişoara. În 1910 Mocăniţa ajunge în sfârşit la Sibiu, finalizându-se cei 62 de kilometri dintre Agnita şi Sibiu. După 1918 traseul devine cel mai lung traseu de cale îngustă din România. Linia ferată funcţionează şi ajută la revitalizarea Văii Hârtibaciului dar cedează tot mai mult teren în faţa noului vehicol preferat, maşina. Rând pe rând linia se degradează. În 1965 vechea linie dintre Agnita şi Sighişoara este demontată, locul ei fiind preluat de şoseaua ce leagă cele două oraşe. După Revoluţia din 1989 lucrurile se înrăutăţesc rapid. Mocăniţa este tot mai rar folosită.  Ultima cursă are loc în 2001, după acest moment Mocăniţa este închisă. În faţa evidentei distrugeri, liniile, remizele, podurile şi mai ales locomotivele şi vagoanele sunt salvate prin clasarea acestora în 2006 ca monument istoric. În ultimii ani autorităţile locale, specialiştii în domeniu şi organizaţiile non-guvernamentale caută soluţii pentru revitalizarea acesteia.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here