Europarlamentarul Viorica Dăncilă, vicepreședintele Comisiei de Agricultură și Dezvoltare Rurală din PE, a propus, în cadrul unei întrevederi cu reprezentanți ai sectorului agricol din Cehia și Slovacia, organizarea unei dezbateri cu toate statele membre UE care se confruntă cu probleme similare în sectorul agricol, pentru a creiona o perspectivă comună asupra priorităţilor agriculturii europene, încurajând în același timp schimbul de bune practici între statele membre şi între autorităţile locale.
Propunerea vine în contextul în care, la nivel european, începe discuția despre reformarea Politicii Agricole Comune, pentru perioada post-2020.
”Este important pentru țările în care agricultura joacă un rol economic important și unde există un procent ridicat al populației rurale, ca Politica Agricolă Comună să continue să ofere instrumentele pentru dezvoltarea acestui sector. PAC a contribuit la modernizarea agriculturii europene și a generat proiecte și la nivel național și trebuie să ne gândim cum să continuăm pentru a crește eficiența politicilor europene în domeniu”, afirmă eurodeputata.
În cadrul discuției cu delegațiile din Cehia și Slovacia s-a convenit asupra faptului că este necesar să avem, mai mult ca niciodată, o Politică Agricolă Comună post-2020 mai puternică în contextul noilor provocări.
Aceasta înseamnă, printre altele, funcţionarea îmbunătăţită şi mult mai stabilă a pieţelor, consolidarea poziţiei agricultorilor în interiorul lanţului alimentar, măsuri destinate ameliorării poziţiei competitive a agricultorilor şi ajutoare destinate acestora.
De asemenea, este nevoie de măsuri destinate femeilor din zonele rurale, acestea jucând un rol major în economia şi societatea rurală.
Sunt, totodată, necesare facilități pentru sprijinirea agricultorilor, pentru a spori competitivitatea economică a agriculturii şi pentru a crea şi menţine locurile de muncă.