Fertilizatorii inovatori produși din materiale organice și reciclate ar putea fi comercializați mai ușor în UE

0

• Mai mare utilizare a materialelor reciclate pentru a produce fertilizatori și a reduce deșeurile
• Limite la contaminatori pentru a proteja sănătatea și mediul
• Fermierii și consumatorii vor avea mai multe opțiuni

Conform propunerii legislative adoptate marți de Parlamentul European, fertilizatorii inovatori produși din materiale organice și reciclate ar putea fi comercializați mai ușor în Uniunea Europeană.

Regulile UE existente privind fertilizatorii se referă mai ales la cei convenționali, extrași din mine sau produși chimic, adesea mari consumatori de energie și generatori de CO2. Regulile naționale diferite sunt obstacole pentru producătorii de fertilizatori organici să își comercializeze produsele pe piața unică UE.

Noua propunere legislativă:

• va promova utilizarea materialelor reciclate în producerea de fertilizatori, contribuind la dezvoltarea economiei circulare și la reducerea dependenței de nutrienți importați din state terțe,

• va deschide piața pentru fertilizatori inovatori, organici, ceea ce va crea mai multe opțiuni pentru fermieri și consumatori și va promova inovația verde,

• va crea criterii UE de calitate, siguranță și mediu pentru fertilizatorii cu eticheta ”CE” (adică cei care pot fi comercializați pe piața unică),

• va stabili cerințe mai clare de etichetare pentru a informa fermierii despre conținutul de nutrienți, de exemplu,

• va crea opțiuni pentru producătorii care nu vor să își vândă produsele în UE să respecte mai degrabă legislația națională (statele membre vor putea aproba fertilizatori care nu vor respecta noile reguli UE, pentru a fi utilizați pe piețele naționale).
Limite la cadmiu

Cadmiul, un metal greu aflat în fertilizatorii pe bază de fosfat mineral, poate crea riscuri la adresa sănătății umane și animale și a mediului, întrucât se acumulează în mediu și pătrunde în lanțul alimentar. Limitele de cadmiu vor descrește de la 60 mg/kg la 40 mg/kg după șase ani (în loc de trei, așa cum propusese Comisia) și la 20 mg/kg după 16 ani (în loc de 12 ani așa cum propusese Comisia), propun deputații, pentru a permite producătorilor să se adapteze acestor noi cerințe.

O clauză de revizuire introdusă de Parlament cere Comisiei să evalueze funcționarea restricțiilor privind nivelul contaminatorilor, precum și evoluțiile tehnologiilor de purificare, 42 de luni după data publicării regulamentului. Comisia va trebui să evalueze în același interval de timp și impactul asupra comerțului pe care îl are achiziționarea de materii prime, inclusiv disponibilitatea fosfatului natural, precum și cel al noilor reguli asupra pieței fertilizatorilor.

Mihai Ţurcanu (PPE, RO), raportor : “Această propunere este parte a pachetului pentru economia circulară, mărind paleta de fertilizatori care pot fi obținuți din produse secundare. Propunerea va contribui și la îmbunătățirea etichetării și diminuarea procedurilor administrative pentru producători și fermieri. Vrem produse mai sigure și restricționarea cantității de metale grele din fertilizatori. Datoria noastră este să oferim cetățenilor noștri produse sigure și la prețuri convenabile.”

********************

Mandatul de negociere cu Comisia a fost aprobat cu 343 de voturi pentru, 252 voturi împotrivă și 59 de abțineri. textul a fost trimis din nou comisiei pentru piața internă pentru începerea negocierilor interinstituţionale. Consiliul urmează să își adopte poziția în acest dosar.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here