Pietoni indisciplinați sancționați de polițiștii doljeni – filtre rutiere instituite în Craiova

0

Miercuri, 15 noiembrie 2017, în județul Dolj, a fost organizată şi executată o acţiune pentru prevenirea şi combaterea evenimentelor rutiere produse pe fondul indisciplinei pietonilor, totodată urmărindu-se şi creșterea gradului de vizibilitatate a elementului polițienesc.

Polițiștii rutieri au vizat, în cadrul acţiunii, conştientizarea pietonilor a riscurilor la care se expun atunci când se angajează în traversarea străzii prin alte locuri decât cele special amenajate şi semnalizate.

În municipiul Craiova, 22 de polițiști rutieri au acţionat în principalele zone în care au fost înregistrate evenimente rutiere produse pe fondul traversării neregulamentare.

La acţiunea de ieri au participat poliţişti din cadrul Biroului Drumuri Naţionale şi Europene, Biroului Rutier Craiova, dar şi poliţişti de la Formaţiunile de Poliţie Rutieră din judeţul Dolj. Astfel, doar în municipiul Craiova, au fost instituite 11 filtre rutiere, în cadrul cărora polițiștii au acţionează până seara.

Au fost depistaţi peste 100 pietoni în timp ce traversau strada prin alte locuri decâte cele special amenajate şi semnalizate.

Scopul acţiunii a fost unul preventiv – informativ, prin care s-a urmărit responsabilizarea pietonilor, astfel că majoritatea pietonilor au fost sancţionaţi cu AVERTISMENTE. Din analizele Serviciului Rutier a rezultat faptul că traversarea neregulamentară a pietonilor reprezintă una din principalele cauze generatoare ale producerii accidentelor rutiere.

RECOMANDĂRI PENTRU PIETONI:

• Traversați numai pe la trecerile semnalizate sau pe la colț de stradă! Nu traversați prin fața sau spatele autovehiculelor oprite!
• La orice traversare, opriți-vă în afara parții carosabile, asigurați-vă din stânga, din dreapta și apoi din stânga din nou!
• Apreciați corect timpul necesar pentru a traversa în siguranță și luați în calcul ca atunci când traversați străzi cu mai multe benzi pe sens sau când vă aflați într-o zonă cu regim de viteză ridicat trebuie sa fiți mai prudenți!
• Traversați perpendicular pe axul drumului, în pas vioi – drumul cel mai scurt ce reduce timpul de expunere la pericol! Dați șoferilor timp suficient pentru a opri înainte de a vă angaja în traversare!
• Când traversați prin alt loc decât trecerile marcate, autovehiculele au prioritate – este responsabilitatea dumneavoastră să vă asigurați.
• Copiii nu trebuie lăsați să traverseze singuri – ei sunt imprevizibili și nu pot aprecia corect distanțele și vitezele. Nu uitați! – copiii imită comportamentul rutier al adulților.
• Evitați să circulați pe partea carosabilă sau pe pistele pentru bicicliști! Folosiți trotuarele, acostamentele, iar acolo unde acestea lipsesc mergeți cât mai aproape de marginea drumului, astfel încât să aveți traficul în față!
• Respectați întocmai semnificația semnalizării rutiere (indicatoare sau semafor) și nu circulați pe drumurile publice dacă ați consumat alcool – posibilitatea de a fi accidentat crește semnificativ.
• Fiți prudenți pe vreme rea sau întuneric! Pentru a fi vizibili, purtați haine de culori deschise și elemente reflectorizante!

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here