25 noiembrie – Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor

0
  • Activităţi preventive ale poliţiştilor doljeni organizate de „Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor”
  • La nivel mondial, data de 25 noiembrie este marcată „Ziua Internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor”

Adunarea Generală a O.N.U. a stabilit, prin Rezoluția nr. 54/134 din 17 decembrie 1999, ziua de 25 noiembrie drept Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor şi a invitat guvernele, organizaţiile internaţionale şi neguvernamentale să organizeze activitaţi menite să crească gradul de conştientizare  faţă de această problematică.

În acest context, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Dolj, în colaborare cu psihoterapeuţi din cadrul organizaţiei neguvernamentale “Casa de Cultură a Sindicatelor”, au organizat la sediul Direcţia Generală şi Asistenţă şi Protecţie a Copilului Dolj, o activitate de prevenire a violenţei domestice, pentru creşterea capacităţii femeilor de a se valoriza şi de a conştientiza statutul şi rolul pe care trebuie să îl aibă în societate.

În cadrul acestei activităţi, la care au participat 43 de asistenţi maternali profesionişti, s-au făcut recomandări cu privire la importanţa stabilirii unor reguli şi limite de toleranţă încă de la începutul unei relaţii, astfel încât aceasta să fie una sănătoasă, lipsită de orice formă de violenţă.

De asemenea, participantele au aflat mai multe despre istoricul zilei de 25 noiembrie, despre ciclul violenţei în familie, despre legislaţia naţională în domeniu, despre serviciile destinate victimelor violenţei în familie şi au primit ghiduri conţinând recomandări antivictimale şi postvictimale.

Acestea au fost  informate cu privire la faptul că violenţa în cuplu poate  începe gradual, manifestându-se iniţial sub forma violenţei sociale ( izolarea de familie, prieteni, interzicerea frecventării cursurilor şcolare), violenţei spirituale (interzicerea sau limitarea satisfacerii necesităţilor moral-spirituale), violenţei economice (interzicerea activităţii profesionale şi obţinerii de venituri proprii în scopul creării dependenţei faţă de agresor), violenţei sexuale, violenţei psihologice sau a violenţei verbale şi  poate ajunge la cea mai gravă formă – violenţa fizică.

De asemenea, tinerelor le-au  fost făcute recomandări privind modalităţile de respingere a unor comportamente agresive ale partenerului, atrăgându-li-se atenţia cu privire la faptul că manifestările agresive se vor repeta întotdeauna, iar agresorul va aduce victima în situaţia de a se devaloriza permanent şi de a se considera vinovată pentru ceea ce i se întâmplă.

Toate persoanele participante la dezbatere au privit cu maxim interes prezentările făcute de polițiști și de partenerii noștri la această activitate, înțelegând că nu trebuie să tolereze, sub nicio formă, un comportament violent.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here