„Lumea te cunoaște mai bine în măsura în care știi să-i povestești despre tine. În contextul proiectului european și al luptei pentru democrație și libertate, Memorialul Sighet e un capitol într-un volum care face parte dintr-o mare bibliotecă. E cazul să începem să povestim…”, a spus Mircea Diaconu, în cadrul ceremoniei oficiale de decernare a distincției Marca Patrimoniului European unui număr de nouă situri din Belgia, Franța, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, România, Slovenia și Ungaria.
Siturile, în rândul cărora Comisia Europeană a decis să includă și memorialul de la Sighetu Marmației, marchează sau simbolizează lupta pentru istoria, integrarea, idealurile și valorile europene.
Evenimentul a avut loc la Plovdiv, Bulgaria, în deschiderea conferinței internaționale „Patrimoniul Cultural: pentru o Europă durabilă”, care s-a desfășurat pe 26 și 27 martie 2018, în contextul Anului European al Patrimoniului, sub auspiciile Președinției Bulgare a Consiliului Uniunii Europene.
„Este o mare distincție europeană pentru una dintre cele mai remarcabile lupte din istoria noastră, lupta pentru libertate a tuturor celor cărora le dedicăm astăzi Memorialul de la Sighetu Marmației”, a declarat Mircea Diaconu, care a salutat prezența la ceremonie a Anei Blandiana, sufletul acestui mare proiect.
În calitate de vicepreședinte al Comisiei pentru Cultură și Educație din Parlamentul European, eurodeputatul i-a felicitat pe reprezentanții celorlalte situri culturale care au fost adăugate la Lista Patrimoniului European și a îndemnat toate statele membre să promoveze valorile și idealurile care au adus împreună marea familie europeană: „Cultura și patrimoniul nostru comun fiind cele dintâi care pot să ne mențină împreună mai departe”.
În deschiderea conferinței de la Plovdiv, care a avut loc în prezența Ministrului Culturii din Bulgaria, Boil Banov, și a Comisarului european pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics, Mircea Diaconu a evidențiat încă o dată importanța Anului European al Patrimoniului în consolidarea culturii pe agenda politică a Uniunii Europene și în formularea adecvată a viitoarelor politici și programe de finanțare în domeniu.