Premieră la Teatrul Național Marin Sorescu: IDIOMATIC / Dub it: One Voice, Many Languages

0

Teatrul Național „Marin Sorescu” prezintă în data de 16 mai 2018, ora 19.00, la sala Ion D. Sîrbu, premiera spectacolului IDIOMATIC, o co-producție a Teatrului din Liège (Belgia) și Teatrul Național “Marin Sorescu” Craiova, în colaborare cu INCESA Craiova, Universitatea din Craiova, Centrul de Inovare MULTITEL și compania Transquinquennal, Bruxelles. După premiera de la Craiova, spectacolul va fi prezentat la Oslo, Norvegia.

În luna iunie a anului trecut a avut loc la Teatrul Naţional „Marin Sorescu”,  OpenLab3 – prima întâlnire din cadrul proiectului „Drama goes Digital”, iar spectacolul IDIOMATIC este rezultatul îmbinării teatrului cu stiințele – munca unei echipe formată din actori, dramaturgi, regizori și oameni de ştiinţă din Olanda, Franţa, Belgia, Germania, Slovenia şi Norvegia, cu scopul de a introduce noile tehnologii media în arta spectacolului.

5 actori și actrițe se întâlnesc pe o scenă. Se află aici pentru a face împreună un spectacol. Până aici, nimic nou. Dar cei 5 vin din 5 țări diferite și vorbesc 7 limbi diferite fără a avea o limbă comună în care s-ar putea înțelege. Ce se va întâmpla?

Cum vor putea comunica și lucra împreună? Iată premiza de la care pornește IDIOMATIC.
Fără îndoială, limba este mijlocul fundamental de comunicare al oamenilor, un Turn Babel contemporan în care limbajul reflectă traseul nostru prin viață: familia, locul de naștere, școala, prietenii, profesia, preocupările.  Deci limbajul nostru este diferit pentru că noi toți suntem diferiți.

Sinopsis

Cinci actori din Europa, care nu vorbesc aceeași limbă, demonstrează publicului cum poate colaborarea europeană să promoveze arta teatrului. Într-adevăr, după luni întregi de dezvoltare, dispozitivul IDIOMATIC de traducere și supratitrare este în cele din urmă gata. Ei organizează o petrecere pentru a prezenta și recompensa designerii. Cu această ocazie, fiecare a pregătit un discurs pentru a vorbi despre țara sa, o poezie, o cântec, un dans… Mulțumită dispozitivului IDIOMATIC, totul este tradus automat. De acum înainte, în teatru, limba în care se joacă nu mai este o problemă: dispozitivul IDIOMATIC este ca o roată suplimentară la carul lui Thespis. Dar mașina este capricioasă. In fața acestei dificultăți, actorii se confruntă cu limitele proprii, cu acelea ale propriei limbi și cu cele ale limbii țării în care se află. La fața locului, ei vor demonstra prin abilitatea lor că pot depăși aceste obstacole și pot să ducă la bun sfârșit această petrecere.

Din distribuție fac parte: George-Albert Costea (Romania), Anna Galy (Belgia), Georg Peetz (Germania), Elisabeth Sand (Norvegia), Andrej Zalesjak (Slovenia)

Următoarele reprezentații: 17 mai, ora 19:00; 18,19 mai, ora 17:00;  07 → 09 iunie: Det Norske Teatret, Oslo (Norvegia).

Prețul biletelor este 15 lei și sunt disponibile la Agenția teatrală și online: https://ebilet.tncms.ro/ebilet

Idiomatic este parte a European Theatre Lab: Drama Goes Digital, proiect inițiat de European Theatre Convention, prin co-finanțare din Programul Comisiei Europene: Europa Creativă.

COMENTARII

Please enter your comment!
Please enter your name here