Reprezentanţii transportatorilor rutieri ce operează cursele regulate naţionale şi judeţene/locale de pasageri, membri ai Federaţiei Operatorilor Români de Transport – FORT, s-au reunit la Bucureşti în data de 26 iulie 2018, într-o şedinţă de urgenţă.
Pe ordinea de zi a acestei întâlniri s-a aflat un subiect de mare interes, atât pentru transportatori cât şi pentru pasagerii curselor regulate naţionale şi judeţene/locale şi anume lipsa totală de predictibilitate în raport cu programele de transport judeţean şi interjudeţean, a căror valabilitate expira în luna Iunie 2019, odată cu toate licenţele deţinute de operatori.
Atât Ministerul Transporturilor, cât şi cel al Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice aveau obligaţia că până la această dată să prezinte strategia în domeniu, astfel încât operatorii de transport să îşi pregătească din timp investiţiile în flotele auto, ţinând cont de faptul că pentru finanţarea şi livrarea unui vehicul de transport pasageri este nevoie de cel puţin 9 luni.
Preşedintele FORT, Augustin Hagiu, a explicat membrilor Consiliului de conducere al Federaţiei faptul că a întreprins nenumărate demersuri de natură legislativă atât la nivelul MT cât şi MDRAP pentru a clarifica soarta transporturilor de pasageri însă, nici până la acest moment, nu s-a conturat o strategie clară.
Conducerea FORT şi-a exprimat dezamăgirea şi îngrijorarea faţă de lipsa de predictibilitate şi a acordat Preşedintelui un termen de maxim o săptămână pentru a clarifica aspectele legislative în raport cu cele două ministere şi a demonstra că are capacitatea să rezolve urgent situaţia gravă în care se afla transportatorii.
Reprezentanţii FORT susţin că se impune o prelungire a programului de transport interjudeţean pentru o perioadă de 4 ani şi nicidecum deschiderea pieţei interne pentru operatorii din alte ţări în contextul în care, în întreaga Uniune Europeană, liberalizarea este doar o teorie lipsită de transparentă, menită să ofere şansă jucătorilor vestici să câştige cât mai mult din pieţele ţărilor estice.
FORT susţine clar că acceptă deschiderea pieţei numai în momentul în care liberalizarea capăta o formă unitară la nivelul întregii Uniunii Europene astfel încât şi un operator de transport de pasageri autohton să poată să desfăşoare activităţi specifice în orice altă ţară, neîngrădit de nici un fel de bariere (a se vedea politica protecţionistă aplicată de ţările vest europene în ceea ce priveşte transportul de marfă).
În raport cu transportul judeţean/local, FORT consideră că MDRAP a acţionat total greşit, deoarece nu şi-a asumat emiterea OUG pentru separarea serviciului public de transportul public cu caracter comercial ratând astfel şansa pentru aplicarea corectă a prevederilor Reg. CE 1370.
FORT consideră că refuzul autorităţilor locale de a semna contracte de delegare a gestiunii cu operatorii deţinători de licenţe de traseu judeţean, maschează de fapt abuzurile ce vor urma în perioada următoare, la nivel local şi judeţean, pe măsură ce ne apropiem de expirarea programului de transport.
În acest context, despre investiţii la nivelul flotelor nici nu poate fi vorba deoarece este imposibil ca operatorii să îşi stabilească o perioadă de amortizare în raport cu prevederi legislative transparente, conectate la realităţile sociale şi economice autohtone.
Federaţia Operatorilor Români de Transport
Consiliul de conducere
Florin Bocai
Primvicepreședinte